Treceți la conținutul principal

Pui cu măsline și lămâi


     O rețetă de inspirație marocană, adaptată la ce aveam la îndemână prin bucătărie :P. Dar a ieșit o minunăție, condimentată, aromată, fragedă și nu spun asta numai eu, am martori :D. Și e chiar simplu de făcut, partea cea mai frumoasă, e bună de prânz la sfârșit de săptămână, de cină, când n-ai timp să bibilești nu știu ce fel sofisticat, dar parcă n-ai vrea nici o simplă bucată de carne friptă pe grătar. Dacă nu vă plac condimentele prea mult, nu v-o recomand, dacă n-o vreți prea picantă, mai reduceți din cantitatea de piper chayenne sau înlocuiți-l cu piper normal.

Ingrediente
  • carne de pui, de țară, preferabil, cu tot cu piele, însă îndepărtați ce e în exces (dacă facețí o cantitate mai mare puteți tăia un pui întreg în bucăți, eu am folosit pulpele, superioare și inferioare și aripile cu tot cu ciocănelul mic)
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 3 fire ceapă verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță ghimbir
  • 1/2 linguriță turmeric
  •  1/2 linguriță sumac
  •  1/2 linguriță piper chayenne
  •  1/2 linguriță piper cu lămâie 
  •  1/2 linguriță chimion măcinat (cumin)
  •  1 linguriță sare
  • 300g măsline verzi (eu am avut amestec mediteraneean, măsline verzi într-o marinată cu cimbru, ardei iute, dafin, oțet și ulei de măsline, am luat de la MegaImage) 
  • felii subțiri de la o jumătate de lămâie
     Carnea spălată și ștearsă de excesul de apă cu prosoape de bucătărie am rumenit-o în ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă cu pereții înalți, apoi am scos-o și am puns-o într-un vas termorezistent, am acoperit-o și am lăsat-o deoparte, pe aragaz, la căldură. În ce a rămas în tigaie am pus ceapa și usturoiul tocate mărunt, condimentele și le-am călit cam un minut, amestecând cu o lingură de lemn, apoi am pus peste amestec aproximativ 2 căni cu apă (dacă aveți la îndemână, puneți supă de pui, iese și mai aromată), și l-am dat într-un clocot. Peste bucățile de pui am pus măslinele și feliile de lămâie (în rețetele marocane se folosește lămâie murată, eu n-am, poate mă învrednicesc anul ăsta să pun un borcan), peste am turnat sosul și am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru o oră și jumătate spre două. Din când în când am mai luat din sosul din vas și am turnat peste carne. Nu-i musai dacă nu aveți timp să o lăsați așa de mult, dacă aveți pui din comerț se face și mai repede, verificați carnea și când e gata scoateți vasul din cuptor și acoperiți-l. Dacă aveți un vas tajine și mai bine, folosiți-l cu încredere! 

     L-am servit cu cuscus integral și salată de pătrunjel (taboulleh), dar la care nu am mai pus grâu bulgur, pentru că aveam deja cuscus-ul și prea mulți carbohidrați nu fac bine la sănătate, părerea mea :P. Puteți să faceți și salată normală, cu salată verde, roșii, castraveți, ceapă verde și alte ingrediente care vă plac. Carnea a ieșit super fragedă, se desprindea de pe os, condimentele l-au asezonat numai bine și măslinele i-au dat și mai multă savoare. Bun, bun, bun! Mai fac! :)

Poftă bună!



Comentarii

  1. Tocmai am bagat minunatia asta aromata la cuptor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o mancati cu placere si sa va fie de bine! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …