Treceți la conținutul principal

Pui cu măsline și lămâi


     O rețetă de inspirație marocană, adaptată la ce aveam la îndemână prin bucătărie :P. Dar a ieșit o minunăție, condimentată, aromată, fragedă și nu spun asta numai eu, am martori :D. Și e chiar simplu de făcut, partea cea mai frumoasă, e bună de prânz la sfârșit de săptămână, de cină, când n-ai timp să bibilești nu știu ce fel sofisticat, dar parcă n-ai vrea nici o simplă bucată de carne friptă pe grătar. Dacă nu vă plac condimentele prea mult, nu v-o recomand, dacă n-o vreți prea picantă, mai reduceți din cantitatea de piper chayenne sau înlocuiți-l cu piper normal.

Ingrediente
  • carne de pui, de țară, preferabil, cu tot cu piele, însă îndepărtați ce e în exces (dacă facețí o cantitate mai mare puteți tăia un pui întreg în bucăți, eu am folosit pulpele, superioare și inferioare și aripile cu tot cu ciocănelul mic)
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 3 fire ceapă verde
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță ghimbir
  • 1/2 linguriță turmeric
  •  1/2 linguriță sumac
  •  1/2 linguriță piper chayenne
  •  1/2 linguriță piper cu lămâie 
  •  1/2 linguriță chimion măcinat (cumin)
  •  1 linguriță sare
  • 300g măsline verzi (eu am avut amestec mediteraneean, măsline verzi într-o marinată cu cimbru, ardei iute, dafin, oțet și ulei de măsline, am luat de la MegaImage) 
  • felii subțiri de la o jumătate de lămâie
     Carnea spălată și ștearsă de excesul de apă cu prosoape de bucătărie am rumenit-o în ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă cu pereții înalți, apoi am scos-o și am puns-o într-un vas termorezistent, am acoperit-o și am lăsat-o deoparte, pe aragaz, la căldură. În ce a rămas în tigaie am pus ceapa și usturoiul tocate mărunt, condimentele și le-am călit cam un minut, amestecând cu o lingură de lemn, apoi am pus peste amestec aproximativ 2 căni cu apă (dacă aveți la îndemână, puneți supă de pui, iese și mai aromată), și l-am dat într-un clocot. Peste bucățile de pui am pus măslinele și feliile de lămâie (în rețetele marocane se folosește lămâie murată, eu n-am, poate mă învrednicesc anul ăsta să pun un borcan), peste am turnat sosul și am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru o oră și jumătate spre două. Din când în când am mai luat din sosul din vas și am turnat peste carne. Nu-i musai dacă nu aveți timp să o lăsați așa de mult, dacă aveți pui din comerț se face și mai repede, verificați carnea și când e gata scoateți vasul din cuptor și acoperiți-l. Dacă aveți un vas tajine și mai bine, folosiți-l cu încredere! 

     L-am servit cu cuscus integral și salată de pătrunjel (taboulleh), dar la care nu am mai pus grâu bulgur, pentru că aveam deja cuscus-ul și prea mulți carbohidrați nu fac bine la sănătate, părerea mea :P. Puteți să faceți și salată normală, cu salată verde, roșii, castraveți, ceapă verde și alte ingrediente care vă plac. Carnea a ieșit super fragedă, se desprindea de pe os, condimentele l-au asezonat numai bine și măslinele i-au dat și mai multă savoare. Bun, bun, bun! Mai fac! :)

Poftă bună!



Comentarii

  1. Tocmai am bagat minunatia asta aromata la cuptor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa o mancati cu placere si sa va fie de bine! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…