V-am mai spun că nu-mi place risipa, așa că nu mă îndur mereu să arunc restul de maia și tot mai fac experimente și spre marea mea încântare văd că ies lucruri bune, sper doar să nu fie numai norocul începătorului, dar a trecut ceva vreme de când am început experimentele, așa că înclin să cred că am trecut de faza de începător :P. Pâinea cu banane, cu maia cu tot, a fost o altă surpiză plăcută (spuneți-mi sentimentală, dar cred că maiaua nu are cum să mă dezamăgească, în orice combinație aș folosi-o, doar dacă greșesc eu ceva, dar atunci nu mai e vina ei ;) ), pufoasă, aromată, un deliciu. Având în vedere că am folosit banane foarte coapte, am mai pus și ciocolată, chiar nu am vrut să o încarc cu prea mult dulce, așa că am pus melasă de roșcove, o cantitate mică, o să vă indic și cantitatea de zahăr sau miere pe care o puteți folosi. Întotdeauna am fost de părere că rețetele date dau o cantitate cam mare de zahăr pentru gustul meu, dar gusturile nu se disputa, nu? :) Și pentru că nu e o pâine în adevăratul sens al cuvântului și de aceea nici nu am urmat pașii normali în facerea pâinii cu maia, i-am dat un avânt aluatului meu pentru a crește pâinea frumoasă, fără perioadele lungi de dospit, folosind puțin bicarbonat de sodiu. Un plus de aromă adusă de extractul de vanilie, cu adaos de migdale și bucăți de ciocolată, e nevoie să mai spun ceva? Da, faceți pâinea asta și o să dispară în doi timpi și trei mișcări ;).
Ingrediente
- 1 cană maia 100% hidratare
- 2 căni făină (eu am folosit făină neagră bio)
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
- 2 linguri melasă de roșcove (sau miere/zahăr - puteți folosi mai mult dacă vreți o pâine mai dulce până la o cană de zahăr)
- 2 banane foarte coapte, pisălite cu furculița
- 2 ouă
- 2 linguri ulei din sâmburi de struguri/floarea soarelui
- 1 lingură extract de vanilie
- 1/3 cană migdale
- 1/3 cană ciocolată neagră (eu am avut niște pepite de ciocolată - bucăți mici de ciocolată de folosit în patiserie, le-am luat de la MegaImage, în pungi de 125g parcă sunt ambalate, dar merge și cu bucăți de ciocolată tocate)
Am amestecat într-un vas făina cu bicarbonatul și sarea, separat melasa cu uleiul, bananele, ouăle, vanilia, apoi am adăugat maiaua și făina. Am integrat în compoziție și migdalele și ciocolata, apoi am pus compoziția într-un vas termorezistent dreptunghiular, uns cu puțin ulei.
În plus am făcut un amestec din : 1/3 cană făină de migdale (se pot folosi migdale măcinate, eu asta am avut la îndemână), 1 lingură zahăr brut (nu foarte mic măcinat, să fie granulația mai mare, cel de la SanoVita e ok) și 1 lingură ulei din sâmburi de struguri și l-am distribuit uniform peste compoziția din formă.
Am dat pâinea la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ o oră, pentru siguranță am făcut testul cu scobitoarea și cum a ieșit curată, am stins focul, am mai lăsat vreo 10 minute pâinea în cuptor, cu ușa deschisă, apoi am scos-o și am lăsat-o la răcit pe un grătar. Am avut noroc că a trebuit să plec de acasă și nu am „atacat-o” atunci caldă, că așa de bine mirosea de nu cred că rezistam :)). Am tăiat o felie când m-am întors acasă. Și am mâncat-o! :)) Și a doua zi am mâncat, dimineață, cu lapte, apoi iar o felie la amiază, cu cafea, de fiecare dată la fel de bună mi s-a părut!
Poftă bună!
Savurez ! :)
RăspundețiȘtergere:) Chiar a fost savurat.
Ștergere