Treceți la conținutul principal

Pâine cu banane (cu maia)

     

     V-am mai spun că nu-mi place risipa, așa că nu mă îndur mereu să arunc restul de maia și tot mai fac experimente și spre marea mea încântare văd că ies lucruri bune, sper doar să nu fie numai norocul începătorului, dar a trecut ceva vreme de când am început experimentele, așa că înclin să cred că am trecut de faza de începător :P. Pâinea cu banane, cu maia cu tot, a fost o altă surpiză plăcută (spuneți-mi sentimentală, dar cred că maiaua nu are cum să mă dezamăgească, în orice combinație aș folosi-o, doar dacă greșesc eu ceva, dar atunci nu mai e vina ei ;) ), pufoasă, aromată, un deliciu. Având în vedere că am folosit banane foarte coapte, am mai pus și ciocolată, chiar nu am vrut să o încarc cu prea mult dulce, așa că am pus melasă de roșcove, o cantitate mică, o să vă indic și cantitatea de zahăr sau miere pe care o puteți folosi. Întotdeauna am fost de părere că rețetele date dau o cantitate cam mare de zahăr pentru gustul meu, dar gusturile nu se disputa, nu? :) Și pentru că nu e o pâine în adevăratul sens al cuvântului și de aceea nici nu am urmat pașii normali în facerea pâinii cu maia, i-am dat un avânt aluatului meu pentru a crește pâinea frumoasă, fără perioadele lungi de dospit, folosind puțin bicarbonat de sodiu. Un plus de aromă adusă de extractul de vanilie, cu adaos de migdale și bucăți de ciocolată, e nevoie să mai spun ceva? Da, faceți pâinea asta și o să dispară în doi timpi și trei mișcări ;).

     Ingrediente
  • 1 cană maia 100% hidratare
  • 2 căni făină (eu am folosit făină neagră bio)
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 linguri melasă de roșcove (sau miere/zahăr - puteți folosi mai mult dacă vreți o pâine mai dulce până la o cană de zahăr)
  • 2 banane foarte coapte, pisălite cu furculița
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri/floarea soarelui
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/3 cană migdale
  • 1/3 cană ciocolată neagră (eu am avut niște pepite de ciocolată - bucăți mici de ciocolată de folosit în patiserie, le-am luat de la MegaImage, în pungi de 125g parcă sunt ambalate, dar merge și cu bucăți de ciocolată tocate)
     Am amestecat într-un vas făina cu bicarbonatul și sarea, separat melasa cu uleiul, bananele, ouăle, vanilia, apoi am adăugat maiaua și făina. Am integrat în compoziție și migdalele și ciocolata, apoi am pus compoziția într-un vas termorezistent dreptunghiular, uns cu puțin ulei.

     În plus am făcut un amestec din : 1/3 cană făină de migdale (se pot folosi migdale măcinate, eu asta am avut la îndemână), 1 lingură zahăr brut (nu foarte mic măcinat, să fie granulația mai mare, cel de la SanoVita e ok) și 1 lingură ulei din sâmburi de struguri și l-am distribuit uniform peste compoziția din formă.

     Am dat pâinea la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ o oră, pentru siguranță am făcut testul cu scobitoarea și cum a ieșit curată, am stins focul, am mai lăsat vreo 10 minute pâinea în cuptor, cu ușa deschisă, apoi am scos-o și am lăsat-o la răcit pe un grătar. Am avut noroc că a trebuit să plec de acasă și nu am „atacat-o” atunci caldă, că așa de bine mirosea de nu cred că rezistam :)). Am tăiat o felie când m-am întors acasă. Și am mâncat-o! :)) Și a doua zi am mâncat, dimineață, cu lapte, apoi iar o felie la amiază, cu cafea, de fiecare dată la fel de bună mi s-a părut! 

Poftă bună!



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!