Treceți la conținutul principal

Tartă cu cireșe (blat cu maia)



     Tot din curiozitatea mea de a afla cât mai multe despre maia și citind cu mare sârg site-uri și cărți și alte materiale didactice ajutătoare, am dat peste un blog frumos foc, cu rețete care mai de care mai îmbietoare, „The Gingered Whisk” pe numele lui. Și cum iar mi-am burdușit compartimentul de fructe cu cireșe, că doar sunt de sezon, măcar să mă bucur de ele în stare naturală, că eu nu prea fac dulceață (dar acum că tot zic de asta, parcă aș încerca un compot - hmmmm, să nu scap asta din vedere mâine când merg la piață), sau în alte bunăciuni, cum ar fi plăcinte, tarte și altele, așadar și prin urmare m-am gândit că ar merge de minune următoarea rețetă, pe care cu elan muncitoresc am preluat-o și adaptat-o după cum urmează:

     Blat
  • 1 cană maia (a mea era nehrănită de vreo 2 zile, de la frigider, albă, hidratare 100%)
  • 2 căni + 1 lingură cu vârf făină speltă
  • 1 pachet unt tăiat cubulețe și ținut la rece
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 lingură miere
     Dacă aveți robot, puneți toate ingredientele și amestecați până devine un aluat omogen, dacă nu aveți robot, amestecați maiaua cu făina, sarea, miere, apoi adăugați cuburile reci de unt și le fărâmițați în făină cu vârfurile degetelor cât mai repede, apoi adunați aluatul și-l frământați de câteva ori împărțiți în 2, acoperiți cu folie și le dați la frigider pentru minim 45 de minute. 

     Umplutura
  • aproximativ 4 căni cu cireșe curățate de sâmburi (în jur de 500 de grame)
  • 1 lingură cu vârf zahăr nerafinat tip melasă (puteți pune zahăr normal, miere sau ce alt îndulcitor preferați, mai mult decât am pus eu dacă vreți o umplutură mai dulce, pentru gustul meu a mers cât am pus)
  • 1 linguriță condimente amestec măcinate (nucșoară, cuișoare, scorțișoară, cardamon)
  • 1 lingură lichior de portocale
  • 1 linguriță extract de migdale
  • 1 lingură cu vârf amidon
     Le-am amestecat pe toate și le-am lăsat cât timp s-a răcit aluatul.

     După aproximativ o oră am scos o parte din aluat de la frigider și l-am întins (e bine să lucrați rapid cu el, deoarece are mult unt și tinde să se înmoaie), folosindu-mă de folie pentru a nu se prinde de blatul de lucru sau de sucitor. Am pus foaia în forma de tartă, îndepărtând excesul de aluat. Am turnat umplutura și am dat forma la frigider până am lucrat celaltă parte de aluat. A doua parte am întins-o în formă dreptunghiulară și am tăiat fâșii de aproximativ 1cm lățime, pe care apoi le-am pus pe toată suprafața tartei, în formă de grilaj. Ca să se lipească, am uns marginile de sus ale tartei cu ou bătut, amestecat cu puțină apă. După ce am pus fâșiile, și le-am lipit de marginea tartei, am îndepărtat surplusul de aluat și am uns pe deasupra cu oul bătut. Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ o oră. Am lăsat-o să se răcească complet în formă, apoi am pus-o pe platou și am presărat zahăr pudră pentru decor. Am mai pus și niște cremă de brânză proaspătă lângă la degustare, amestecată cu niște coajă de portocală zaharisită. A mers perfect!

     Aluatul e bun, pufos la interior, crocant la exterior, umplutura parfumată, ușor acrișoară, aromată. O încântare pentru zilele astea capricioase care pe mine, una, mă debusolează complet!

Poftă bună!

Seara, tocmai scoasă din cuptor

Pudrată, aranjată, gata de servit

Poftă bună!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…