Tot din curiozitatea mea de a afla cât mai multe despre maia și citind cu mare sârg site-uri și cărți și alte materiale didactice ajutătoare, am dat peste un blog frumos foc, cu rețete care mai de care mai îmbietoare, „The Gingered Whisk” pe numele lui. Și cum iar mi-am burdușit compartimentul de fructe cu cireșe, că doar sunt de sezon, măcar să mă bucur de ele în stare naturală, că eu nu prea fac dulceață (dar acum că tot zic de asta, parcă aș încerca un compot - hmmmm, să nu scap asta din vedere mâine când merg la piață), sau în alte bunăciuni, cum ar fi plăcinte, tarte și altele, așadar și prin urmare m-am gândit că ar merge de minune următoarea rețetă, pe care cu elan muncitoresc am preluat-o și adaptat-o după cum urmează:
Blat
- 1 cană maia (a mea era nehrănită de vreo 2 zile, de la frigider, albă, hidratare 100%)
- 2 căni + 1 lingură cu vârf făină speltă
- 1 pachet unt tăiat cubulețe și ținut la rece
- 1/4 linguriță sare
- 1 lingură miere
Dacă aveți robot, puneți toate ingredientele și amestecați până devine un aluat omogen, dacă nu aveți robot, amestecați maiaua cu făina, sarea, miere, apoi adăugați cuburile reci de unt și le fărâmițați în făină cu vârfurile degetelor cât mai repede, apoi adunați aluatul și-l frământați de câteva ori împărțiți în 2, acoperiți cu folie și le dați la frigider pentru minim 45 de minute.
Umplutura
- aproximativ 4 căni cu cireșe curățate de sâmburi (în jur de 500 de grame)
- 1 lingură cu vârf zahăr nerafinat tip melasă (puteți pune zahăr normal, miere sau ce alt îndulcitor preferați, mai mult decât am pus eu dacă vreți o umplutură mai dulce, pentru gustul meu a mers cât am pus)
- 1 linguriță condimente amestec măcinate (nucșoară, cuișoare, scorțișoară, cardamon)
- 1 lingură lichior de portocale
- 1 linguriță extract de migdale
- 1 lingură cu vârf amidon
Le-am amestecat pe toate și le-am lăsat cât timp s-a răcit aluatul.
După aproximativ o oră am scos o parte din aluat de la frigider și l-am întins (e bine să lucrați rapid cu el, deoarece are mult unt și tinde să se înmoaie), folosindu-mă de folie pentru a nu se prinde de blatul de lucru sau de sucitor. Am pus foaia în forma de tartă, îndepărtând excesul de aluat. Am turnat umplutura și am dat forma la frigider până am lucrat celaltă parte de aluat. A doua parte am întins-o în formă dreptunghiulară și am tăiat fâșii de aproximativ 1cm lățime, pe care apoi le-am pus pe toată suprafața tartei, în formă de grilaj. Ca să se lipească, am uns marginile de sus ale tartei cu ou bătut, amestecat cu puțină apă. După ce am pus fâșiile, și le-am lipit de marginea tartei, am îndepărtat surplusul de aluat și am uns pe deasupra cu oul bătut. Am dat tarta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ o oră. Am lăsat-o să se răcească complet în formă, apoi am pus-o pe platou și am presărat zahăr pudră pentru decor. Am mai pus și niște cremă de brânză proaspătă lângă la degustare, amestecată cu niște coajă de portocală zaharisită. A mers perfect!
Aluatul e bun, pufos la interior, crocant la exterior, umplutura parfumată, ușor acrișoară, aromată. O încântare pentru zilele astea capricioase care pe mine, una, mă debusolează complet!
Comentarii
Trimiteți un comentariu