Treceți la conținutul principal

Tartă cu brânză și cireșe

  

     Pentru că au apărut cireșele și nu m-am putut abține să nu iau mai multe decât pot să mănânc o dată. Și mai apoi tot aveam în frigider resturi de diverse, cu care trebuia să fac ceva. Și mai și pentru că am tăiat din meniu zahărul, pentru o perioadă, și am vrut ceva dulce, totuși, căci nu știu alții cum sunt, dar eu dacă vreau ceva dulce, trebuie să mănânc ceva dulce, altfel îmi scade glicemia și începe să se manifeste cealaltă personalitate a mea, care e c-o falcă-n cer și un lipsă de criză hipoglicemică :D. Dar pentru că nu pot chinui tot poporul cu nebuniile mele, o să vedeți că scriu în paranteză și un echivalent - aproximativ- al cantității de zahăr pe care o puteți folosi. Însă la dulce eu merg și pe gustul personal, nu e o rețetă cu cantități exacte, ca la carte, așa că eu dau dezlegare la partea creativă a fiecăruia. Dar aș avea o recomandare de făcut, dacă se poate, încercați să folosiți zahăr nerafinat și ouă de țară (mai e și varianta de ouă eco de la magazin, dacă nu aveți un furnizor de ouă de țară sigur - nu v-aș sfătui să luați de la oricine și mai cu seamă din cele vândute pe marginea drumului, state în soare cu orele). Și să purcedem cu rețeta, zic.

     Ingrediente

     Pentru bază
  • 4 albușuri (ouăle au fost ținute la temperatura camerei)
  • 4 picături stevia-îndulcitor (1/2 cană zahăr pudră)
  • 1 cană făină de migdale (eu am luat de la un magazin naturist, puteți să măcinați acasă migdalele, mai fin sau nu, în funcție de cât de crocantă vreți baza)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 linguriță extract de migdale
     Albușurile le-am bătut spumă cu sarea până au început să formeze vârfuri ferme, apoi am adăugat îndulcitorul/zahărul, apoi încet, cu o spatulă am încorporat făina de migdale și extractul de migdale. Am pus amestecul într-o formă de tartă cu baza detașabilă, unsă cu puțin unt, așezată pe o tavă de copt.

     Compoziția de brânză
  • 400g brâză de vaci (eu am avut  brânză dietetică de vaci și o cutie cu brânzică de casă de la Covalact 2% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 2/3 linguriță extract de stevia (1/2 cană zahăr)
  • miezul de la 1/2 baton de vanilie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 cană cireșe fără sâmburi, tăiate, amestecate cu o lingură de amidon
     Se amestecă toate ingredientele până la omogenizare și se tornă compoziția în formă, peste bază.

     Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ 40 de minute. Am scos tarta, am lăsat-o să se răcescă și apoi am scos-o și am pus-o pe platou. Deasupra am ornat-o cu următorul amestec:
  • 1 cană și 1/2 cireșe
  • 1 lingură miere
  • 1 bucată anson stelat
  • sucul de la 1/2 de lămâie
  • opțional: 1 linguriță lichior de cireșe 
     Le-am pus pe foc până s-au înmuiat cireșele și s-a format un sirop mai gros. Am lăsat să se răcească și am turnat totul peste tartă.
     Am lăsat-o puțin la rece, apoi am tăiat o felie, că era așa de roșie și frumoasă, că n-am putut să mai aștept :P. Bună, răcoritoare, parfumată, nu foarte dulce, așa că pentru mine a fost perfectă! :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…