Pas cu pas, tot învăț și experimentez despre și cu maia. Bebele se comportă minunat, cu toată stângăcia mea în unele sau altele, e răbdătoare cu mine și-mi dă mereu câte o șansă de mai bine. Și uite de aia o iubesc eu tare mult, cu atât mai mult cu cât datorită ei ies niște minunății delicioase. Am experimentat de Înălțare challah-ul Codruței, la care am avut ceva emoții, căci aluatul meu a fost cam molicel, însă cu tot cu forma ciudată pe care i-am dat-o, a ieșit la gust nemaipomenit.
Challah |
Și mi-am zis eu, deținătoare a unei cărticele cu rețete de pâine pentru mașina de făcut pâine - după poze și conținut tare apetisante - că nu ar strica să-mi iau inima în dinți și să mă arunc, cum îmi stă în fire, de altfel, ca berbeleaca în întortochiatele și nu puțin periculoasele căi ale transformării unei rețete standard (cu drojdie uscată) într-o rețetă cu maia. Zis și făcut. Am studiat câteva dintre căile prin care se poate face transformarea și am ales-o pe aceasta, și urmând logica mea absolut dubioasă (recunosc, capul meu de filolog începe să dea error când vine vorba de calcule, radicali și alte operațiuni matematice simple, după cum mi se tot spune și țin și eu mine, ca mândră absolventă de liceu teoretic, clasă de mate-fizică, că nu-mi erau necunoscute lucrurile astea acum ceva mai bine de 15 primăveri + ... ), am luat rețeta originală și am făcut niște calculele, am luat în calcul și restul de ingrediente pe lângă apă și făină, am calculit ... am calculot ... am calculat ... și asta mi-a dat (mai jos dacă priviți, aveți cantitățile). Ca și tehnică de realizare a pâinicii am mai citit din literatura de specialitate și m-am oprit, din nou, la explicațiile extrem de clare, pentru mine, una, ale Codruței, din rețeta ei de paine cu alune prăjite și prune uscate de aici. Rezultatul? O pâinică bună, bună, aromată, consistentă, pe care am savurat-o cu unt și o porție suplimentară de miere. A meritat efortul și așteptarea! V-am mai spus cât de mult îmi iubesc maiaua? Eh, vă mai spun o dată! :P
Pentru cine n-are maia, răbdare sau din motive obiective, subiective nu vrea să-și bată capul cu maiaua, vă dau și ingredientele originale, cu drojdia uscată cu tot, pe care o puteți face normal, la mașina de pâine sau de mână.
Ingrediente
- 174g maia 100% hidratare ( a mea era hrănită de 10 ore)/ 1 și 1/4 lingurițe drojdie uscată activă
- 263g apă / 350g apă
- 340g făină integrală/ 350g făină integrală
- 73g făină albă superioară (cu conținut mare de gluten)/ 150g făină albă
- 45g miere
- 40g unt moale
- 7g sare
- 100g nuci (eu am avut un amestec de nuci pecan și nuci normale)
Nu vă mint, am tot patrulat pe lângă ea până s-a răcit și am tăiat-o să văd ce a ieșit, că nu mai puteam de poftă, după mirosul emanat în bucătărie. Și nu m-a dezamăgit. Am mai pus și nițel unt și miere și a fost sublim! Place, place, place, placeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!
Poftă bună!
This bread looks like it came out of a professional bakery! Love the texture of the dough and the walnut pieces. Delicious and so satisfying!
RăspundețiȘtergereThank you, Joumana dear! :-* I don't know about the looks, but I can tell you it was so tasty, that I could hardly restrain myself from eating it all at once! :)) And yes, I do love sourdough and everything coming out of it, as well the texture, as the taste. Give it a try sometimes and I promise you won't be disapointed :).
ȘtergereHugs!