Treceți la conținutul principal

Cocoșel (coquelet) in lapte aromat



     Am hotărât să iau un cocoșel/cocoș pitic/coquelet când m-a dus cu cea mai bună prietenă a mea la o scurtă sesiune de cumpărături la un MegaImage mai mare, special pentru achiziționarea păsării menționate, căci ea vroia să facă musai rețeta lui Adi Hădean. Am găsit la raionul de carne congelată, sunt de la Edenia și au în medie cam 500g. Nu aveam musai nevoie, căci mai aveam de mâncare, dar am zis că nu strică să-l am la îndemână, în caz de necesitate. Și cum nici nu mai mâncasem sau gătisem așa ceva, chiar eram curioasă să văd cum e. Și acum a venit momentul, așa că, după o serioasă documentare, am hotărât să fac o combinație alpină  exotică, cu speranța că măcar voi avea ceva comestibil la prânz și sărmana pasăre nu va fi fost sacrificată în zadar. Am combinat arome exotice ce mie îmi plac nespus și nu am putut decât să aștept rezultatul final. Eu una nu am fost dezamăgită, am rămas plăcut impresionată de frăgezimea și gustul cărnii (v-am spus că e prima dată când mănânc asemenea carne). La pregătire, dacă e să găsesc ceva de reproșat, trebuie să fiți atenți și să mai aplicați o jumulire a păsării, căci deși m-am așteptat să fie curățat și numai bun de pus în cratiță, cocoșelul ăsta mai are câțiva fulgișori rătăciți. Așa că a trebuit să mă înarmez cu o pensetă înainte de a-l pregăti pentru gătit. Nu mi-a luat prea mult timp, dar nu pot spune că am fost foarte încântată să prestez operațiunea asta. În rest, toate au mers așa cum am plănuit, așa că în final a fost bine. 

Ingrediente

  • 1 cocoșel/coquelet de aproximativ 500g
  • 30g unt nesărat
  • 1 linguriță sare de mare
  • 4 căței de usturoi 
  • 400ml lapte
  • 1 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • 1/2 linguriță piper negru măcinat
  • 2 steluțe de anason
  • 2 batoane scorțișoară
     Am încălzit untul într-o tigaie, am sărat și am rumenit pasărea în unt pe toate părțile, apoi am scos-o din tigaie și am pus-o într-un vas ceramic, cu pieptul în jos, am acoperit cu folie și l-am lăsat deoparte în așteptarea sosului, înainte de a intra la cuptor. În untul rămas în tigaie am călit cățeii de usturoi tocați mărunt și condimentele, nu mai mult de 30 de secunde, să nu se ardă, apoi am turnat laptele și am lăsat să clocotesca 2-3 minute. Am turnat laptele aromat peste cocoșel și am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, acoperit, pentru 30 de minute. Am descoperit vasul și l-am mai lăsat 30-40 de minute la cuptor, stropindu-l din când în când cu sosul din vas și întorcându-l, să se rumenească bine peste tot. L-am scos de la cuptor și l-am lăsat acoperit încă vreo 10 minute.
     M-am gândit ce garnitură aș putea să fac pentru pasărea mea aromată. Evident, un orez simplu, care să nu acopere aromele, mi s-a părut ideea cea mai bună, dar mi-am zis eu să-l fac mai special, așa că am folosit și niște lapte de cocos. Cantitățile pe care le-am folosit sunt pentru 2 porții.

  • 125g orez basmati
  • 200ml apă
  • 200ml lapte de cocos (lichid, nu din cel cremă)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
    Am pus toate ingredientele într-o cratiță, pe foc mare, până au dat în clocot, apoi am scăzut focul la minim, am acoperit cratița cu un capac etanș și l-am lăsat să fiarbă așa cam 10 minute. Am stins focul și am mai lăsat orezul să se odihnească tot vreo 10 minute, apoi l-am afânat ușor cu furculița și am presărat peste pătrunjel tocat.

     Și așa am pregătit un prânz ușor și sățios, chiar nu m-am gândit și nu am avut așteptări, pentru că nu știam la ce să mă aștept de la carnea de cocoșel, dar pentru mine a fost o revelație plăcută. O să mai încerc și alte rețete, mi-au făcut cu ochiul cele de aici, dar m-am mai gândit și eu la câteva combinații. Acum timp să am să le încerc și chef, și să fim noi sănătoși :).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!