Treceți la conținutul principal

Legume rumenite la cuptor, cu sos harissa și iaurt



     Ce faci când ai la îndemână o grămadă de bunătăți de la Tomatina? Faci ceva bun, evident! Asta am făcut și eu din vinetele, dovleceii, mangoldul și roșiile delicioase pe care le aveam în dotare. Am profitat de vremea mai „răcoroasă” de la un moment dat și am aprins focul în cuptor. Nu durează mult, partea cea mai frumoasă a lucrurilor, și avem pe masă o garnitură delicioasă sau o masă de sine stătătoare, depinde de fiecare, cam cât de carnivor se știe :P.

   Ingrediente
  • 2 vinete medii tăiate cuburi mari
  • 2 dovlecei mai mari tăiați cuburi mari
  • 5-6 roșii tăiate felii groase
  • cățeii de la 1 căpățână de usturoi, lăsați cu coajă
  • tijele de la o legătură de mangold, tocate în bucăți mari
     După ce am spălat, uscat și am tăiat toate ingredientele, le-am pus într-o tavă mai mare cu pereții înalți și am turnat peste ele sosul următor.

   Sos harissa
  • 1/3 cană ulei de măsline
  • 1 lingură sare de mare
  • 2 linguri harissa 
  • 1/2  linguriță piper negru măcinat
  • 1 lingură miere
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri sos de rodii
     Am pus toate ingredientele pentru sos într-un borcan, am înfiletat capacul și am zgâlțâit borcanul bine, bine, până s-au amestecat toate cele și am obținut un sos omogen. Am turnat peste legume sosul, apoi, bine spălată pe cele două mâini din dotare, am amestecat sosul cu legumele, să fie toate acoperite de el.

     Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 40-45 de minute, având grijă ca din când în când să mai întorc legumele, să se rumenească uniform. Probabil dura mai puțin dacă tava mea era și mai mare sau aveam o cantitate mai mică de ingrediente, dar sinceră să fiu nu mă grăbeam nicăieri, așa că nu m-a deranjat. E bine să verificați, totuși, să fie legumele bine pătrunse și cel mai important să fiți atenți să nu le ardeți, fiind focul destul de iute.

     După ce s-au rumenit frumos legumele mele, pe o altă tavă am pus frunzele de mangold rămase, pe care le-am tăiat fâșii, am presărat peste ele puțină sare, le-am stropit cu ulei de măsline și le-am dat cam 10 minute la cuptorul încins, întorcându-le cu un clește de bucătărie, astfel încât să nu se ardă și să fie crănțănicioase.

     Mi-am pus pentru masa de prânz o porție generoasă de legume, am presărat frunzele crocante de mangold și le-am înecat în vreo 2-3 linguri cu iaurt de capră delicios. Am avut grijă să „pescuiesc” câțiva dintre cățeii de usturoi copți și să le scot miezul dulce și aromat, amestecându-l apoi în legume. Nu m-am putut abține și am mai înmuiat o bucată de pâine în sosul de legume rămas în tava .... ce minune! :x 

     După cum spuneam, cei ce vor o masă simplă pot mânca legumele așa cum am făcut-o eu, carnivorii pot pune o porție lângă o bucată de carne, fiecare e liber să facă ce combinații doreșe. Cred că mâine o să mănânc o porție cu niște brânzică bună de capră. Sunt convinsă că o să fie nemaipomenit de gustoase! 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …