Treceți la conținutul principal

Legume rumenite la cuptor, cu sos harissa și iaurt



     Ce faci când ai la îndemână o grămadă de bunătăți de la Tomatina? Faci ceva bun, evident! Asta am făcut și eu din vinetele, dovleceii, mangoldul și roșiile delicioase pe care le aveam în dotare. Am profitat de vremea mai „răcoroasă” de la un moment dat și am aprins focul în cuptor. Nu durează mult, partea cea mai frumoasă a lucrurilor, și avem pe masă o garnitură delicioasă sau o masă de sine stătătoare, depinde de fiecare, cam cât de carnivor se știe :P.

   Ingrediente
  • 2 vinete medii tăiate cuburi mari
  • 2 dovlecei mai mari tăiați cuburi mari
  • 5-6 roșii tăiate felii groase
  • cățeii de la 1 căpățână de usturoi, lăsați cu coajă
  • tijele de la o legătură de mangold, tocate în bucăți mari
     După ce am spălat, uscat și am tăiat toate ingredientele, le-am pus într-o tavă mai mare cu pereții înalți și am turnat peste ele sosul următor.

   Sos harissa
  • 1/3 cană ulei de măsline
  • 1 lingură sare de mare
  • 2 linguri harissa 
  • 1/2  linguriță piper negru măcinat
  • 1 lingură miere
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 2 linguri sos de rodii
     Am pus toate ingredientele pentru sos într-un borcan, am înfiletat capacul și am zgâlțâit borcanul bine, bine, până s-au amestecat toate cele și am obținut un sos omogen. Am turnat peste legume sosul, apoi, bine spălată pe cele două mâini din dotare, am amestecat sosul cu legumele, să fie toate acoperite de el.

     Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C cam 40-45 de minute, având grijă ca din când în când să mai întorc legumele, să se rumenească uniform. Probabil dura mai puțin dacă tava mea era și mai mare sau aveam o cantitate mai mică de ingrediente, dar sinceră să fiu nu mă grăbeam nicăieri, așa că nu m-a deranjat. E bine să verificați, totuși, să fie legumele bine pătrunse și cel mai important să fiți atenți să nu le ardeți, fiind focul destul de iute.

     După ce s-au rumenit frumos legumele mele, pe o altă tavă am pus frunzele de mangold rămase, pe care le-am tăiat fâșii, am presărat peste ele puțină sare, le-am stropit cu ulei de măsline și le-am dat cam 10 minute la cuptorul încins, întorcându-le cu un clește de bucătărie, astfel încât să nu se ardă și să fie crănțănicioase.

     Mi-am pus pentru masa de prânz o porție generoasă de legume, am presărat frunzele crocante de mangold și le-am înecat în vreo 2-3 linguri cu iaurt de capră delicios. Am avut grijă să „pescuiesc” câțiva dintre cățeii de usturoi copți și să le scot miezul dulce și aromat, amestecându-l apoi în legume. Nu m-am putut abține și am mai înmuiat o bucată de pâine în sosul de legume rămas în tava .... ce minune! :x 

     După cum spuneam, cei ce vor o masă simplă pot mânca legumele așa cum am făcut-o eu, carnivorii pot pune o porție lângă o bucată de carne, fiecare e liber să facă ce combinații doreșe. Cred că mâine o să mănânc o porție cu niște brânzică bună de capră. Sunt convinsă că o să fie nemaipomenit de gustoase! 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…