Treceți la conținutul principal

Bezele cu nuci, cafea și ciocolată negră

     Sună bine, nu? :P Sunt la fel de bune pe cât de bine sună numele și arată pe măsură. E un răsfăț desăvârșit, o încântare a simțurilor, o nebunie ... :)) Se vede treaba că tare mi-au plăcut bezelele astea de le descriu așa ;) Să știți că da! Tot mi-au rămas albușuri de la Pasteis de nata și nu vroiam să aștept să experimentez alte macarons, așa că am găsit rețeta asta într-un folder și mi s-a părut interesantă, așa că am încercat-o și nu mi-a părut rău :)

     Ingrediente
  • 4 albușuri (eu le-am ținut la temperatura camerei)
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 cană zahăr (eu am folosit pudră)
  • 150g nuci tocate fin
  • 1 lingură cafea solubilă
  • 25g ciocolată neagră tocată fin
  • 2 linguri amidon
     Am bătut cu mixerul la viteză medie albușurile spumă cu sarea, apoi am mărit viteza mixerului și am adăugat zahărul, câte o lingură până amestecul a devenit tare, dar fără să aibă un aspect de uscat. Am presărat, pe rând, nucile, cafeaua solubilă, ciocolata și amidonul și le-am încorporat cu o spatulă în albușuri. Cu o lingură am pus grămăjoare din amestec pe tava tapetată cu hârtie de copt, cam la 5 cm unele de celelalte. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 150 de grade C până s-au uscat (la atingere nu s-au lipit de deget), aproximativ 40 de minute la cuptorul meu, acum depinde foarte mult de tipul de cuptor pe care îl aveți (al meu e clasic, cu gaz). Apoi am scos bezelele cu hârtie de copt cu tot pe un grătar și le-am lăsat să se răcescă. Dacă vreți să le depozitați, așezați-le într-un recipient închis ermetic, între foi cerate, dar nu cred că mai apucă să stea :)).
     Sunt crocante pe dinafară, moi și gumate pe dinăuntru. Cafeaua, nucile și ciocolata merg de minune împreună. Eu le-am savurat cu o ceșcă de cafea arăbească, cu cardamon, neagră. Superbe! :)

Poftă bună! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!