Treceți la conținutul principal

Vrăbioară de vită în crustă de piper cu sos de ceapă roșie, ciuperci și vin roșu


    Cam lung titlul ăsta, dar asta e :)) Ce a ieșit nu are din punctul meu de vedere rost să vă plictisesc cu diverse descrieri, așa că o să dau verdictul final: sublim! Mă bucur că am ales să gătesc și ceva cu vită, căci în ultima perioadă parcă numai păsăreturi am avut în meniu și am zis să mai fac o schimbare :).
     Am luat carnea de la măcelăria mea turcească favorită (e la intersecția Sos. Pantelimon cu Ritmului, lângă un restaurant turcesc), asta pe lângă o altă specialitate pe care o iau mai mereu de aici, și anume pastrama de berbecuț, condimentată cu tot ce-i trebuie, numai bună de pus pe grătar. Și m-am tot gândit eu cum să abordez problema și m-am gândit și iar m-am gândit, până când m-am săturat să tot stau de pomană și m-am apucat de treabă.
     Am luat bucata de carne și am șters-o cu un prosop de hârtie, apoi în mojar am sfărâmat un pumn cu amestec de piper de diverse soiuri (roz, alb, verde, negru) cu puțină sare mare, am masat carnea cu nițel ulei de măsline și apoi am presărat amestecul de piper cu sare peste toată carnea. Am pus-o într-o tavă și am dat-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ 20-25 de minute. Am scos-o într-un vas și am acoperit-o cu folie, lăsând-o să-și revină și să lase nițel suc. Suc pe care l-am pus peste ce a rămas în tavă de când s-a copt carnea la cuptor. Am mai adăugat puțin ulei de măsline și am pus tava pe foc să se încingă bine, am adăugat o ceapă tăiată felii, un strop de sare și o lingură de zahăr brun și am amestecat continuu, să nu se prăjească ceapa, dar să se caramelizeze frumos, apoi am pus și ciupercile (am avut o pungă cu ciuperci de diverse feluri de la congelator), le-am lăsat să se amestece și să se încingă toate ingredientele, apoi am pus o cană cu vin roșu demisec și am lăsat să scadă cam trei sferturi sosul. Și cam asta a fost tot.           
     Mă gândesc să-i mai pun alături și o porție de hummus (căruia i-am mai adăugat și puțin chimion/cumin/ كمون ) și sumac, că n-are ce să-i strice ;). Și ce pot să vă mai spun?

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…