Treceți la conținutul principal

Muffins cu mere și morcovi



    Tare mă enervează vremea asta. E frig, umezeala asta îmi intră în oase și iar am răcit! :( N-am sobă lângă care să mă ghemuiesc și să stau cuminte până îmi trece, așa că stau în casă sub plapumă și cu Kittyli pe post de sobiță (am și căldură la calorifer, dar nu se compară :P) și din când în când mă mai învârt pe la bucătărie să mai fac câte ceva, că amorțesc de atâta stat. Căci deși nu mi-e foame în mod deosebit, așa mă apucă pofta de ceva bun, încât trebuie să fac ceva. Muffin-urile  astea au fost concepute înainte să mă apuce toate belelele răcelii, a doua zi, însă, a trebuit să le înfrumusețez că deh, nu le puteam mânca așa :)). Și am zis că trebuie să fie consistente și potrivite pentru micul dejun, că parcă nu aveam chef de fulgi cu lapte pentru sfârșitul ăsta de săptămână. 
    Am amestecat 1/2 cană cu făină de ovăz cu 1/2 cană  făină speltă, 1/3 cană cu tărâțe de grâu , 1/3 cană  grâu grisat din speltă  (de la Plafar), 1/2 linguriță sare, 1 pliculeț zahăr vanilat de Burbon, 1 linguriță scorțișoară, 1/2 linguriță cardamon, 1/4 linguriță nucșoară, 1 linguriță semințe de chia. Separat am amestecat o banană pisălită, 2 gălbenușuri (îmi rămăseseră de la altă rețetă în care folosisem albușurile, dar dacă nu vreți să le separați, puneți ouăle întregi), 2 linguri sirop de agave, 1 lingură extract de vanilie, 2 linguri ulei din sâmburi de struguri (merge și cu ulei de rapiță sau de floarea soarelui) și 1 cană cu lapte bătut. Apoi am combinat cele 2 compoziții și am mai pus 2 mere rase cu tot cu coajă și un morcov ras și el (pe răzătoarea mare le-am răzălit, să se și vadă fâșiuțe, că așa îmi place) și 1/3 cană stafide. Am pus cu lingura în formele de muffins/cupcakes/brioșe și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru vreo 25 de minute. Eu  am pus compoziția pentru muffins în forme de hârtie și mi s-au prins puțin, așa că dacă aveți forme de silicon, folosiți-le cu încredere, dacă nu folosiți forma unsă în prealabil cu unt. N-a fost bai că s-au prins de hârtie, dar mi-a părut rău, că partea aia nu prea am avut cum s-o salvez. 
    Și după cum ziceam, după ce s-au răcit, am înfrumusețat minunile astea parfumate cu o glazură din cremă de brânză, făcută din cremă de brânză la temperatura camerei (eu am folosit jumătate de pachet cremă slabă, jumătate cremă normală, grasă) amestecată cu mixerul cu 2 linguri de zahăr pudră și coaja rasă de la o lămâie. Și moț le-am decorat cu morcovi din pastă de zahăr, că așa mi-a venit mie :D. Bune, bune, frumușele foc și bine au mers cu o ceașcă de lapte cald de dimineață, după cum spuneam ăsta fiind și scopul pentru care le-am făcut. 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…