E una dintre pâinile de criză .. de criză de timp sau de foarte mare foame :)) Pentru că e fără dospire, se amestecă ingredientele, se face frumușică și hop țop cu ea la cuptor.
Am amestecat 2 căni cu făină integrală de grâu cu 1 cană cu făină neagră, 1/2 cană fulgi de ovăz, 1 linguriță rasă praf de copt, 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare și 3 linguri cu unt topit. Apoi am făcut în mijlocul amestecului o gropiță și am turnat 1 cană și jumătate cu lapte bătut și am amestecat cu lingura până a început să se adune compoziția. Pe planșeta de frământat am mai pus 1/2 de cană cu fulgi de ovăz, am turnat aluatul și l-am mai frământat cam 1 minut, strângând și fulgii de ovăz în compoziție, astfel încât să rămână un strat generos de fulgi la suprafața aluatului. Am modelat apoi aluatul în formă de pâinică rotundă, am pus-o în tavă pe o foaie de copt, am făcut cu cuțitul de tăiat aluat 2 incizii în cruce pe suprafața ei, am mai uns-o pe deasupra cu puțin unt topit și am bagat tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ 40 de minute (eu verific dacă e gata ciocănind pâinica și când sună a gol, atunci e semn că-i coaptă).
Am scos pâinica pe un grilaj, am mai uns-o cu nițel unt și am lăsat-o să se răcească. Recunosc, nu am rezistat prea mult, că mirosea prea bine, așa că am tăiat un colț, pe care l-am mâncat cu unt. Bunuț, bunuț!
Dacă aveți răbdare, trebuie să lăsați pâinica să se răcească cam patru ore înainte să o tăiați. Azi de dimineață am uns o felie cu cremă de brânză de capră și am mâncat-o cu castraveți. De plăcut, mi-a plăcut, mai aveam un pic și mâncam jumătate de pâine, dar m-am oprit cu simț de răspundere, nu de alta, dar nu am dispoziția necesară să fac câte o pâine în fiecare zi ... sau la 2 zile :)). S-auzim numai de bine!
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu