Treceți la conținutul principal

Pâine scoțiană (Scottish soda bread)


     E una dintre pâinile de criză .. de criză de timp sau de foarte mare foame :)) Pentru că e fără dospire, se amestecă ingredientele, se face frumușică și hop țop cu ea la cuptor. 
     Am amestecat 2 căni cu făină integrală de grâu cu 1 cană cu făină neagră, 1/2 cană fulgi de ovăz, 1 linguriță rasă praf de copt, 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu, 1/2 linguriță cu sare și 3 linguri cu unt topit. Apoi am făcut în mijlocul amestecului o gropiță și am turnat 1 cană și jumătate cu lapte bătut și am amestecat cu lingura până a început să se adune compoziția. Pe planșeta de frământat am mai pus 1/2 de cană cu fulgi de ovăz, am turnat aluatul și l-am mai frământat cam 1 minut, strângând și fulgii de ovăz în compoziție, astfel încât să rămână un strat generos de fulgi la suprafața aluatului. Am modelat apoi aluatul în formă de pâinică rotundă, am pus-o în tavă pe o foaie de copt, am făcut cu cuțitul de tăiat aluat 2 incizii în cruce pe suprafața ei, am mai uns-o pe deasupra cu puțin unt topit și am bagat tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru aproximativ 40 de minute (eu verific dacă e gata ciocănind pâinica și când sună a gol, atunci e semn că-i coaptă).
     Am scos pâinica pe un grilaj, am mai uns-o cu nițel unt și am lăsat-o să se răcească. Recunosc, nu am rezistat prea mult, că mirosea prea bine, așa că am tăiat un colț, pe care l-am mâncat cu unt. Bunuț, bunuț!
     Dacă aveți răbdare, trebuie să lăsați pâinica să se răcească cam patru ore înainte să o tăiați. Azi de dimineață am uns o felie cu cremă de brânză de capră și am mâncat-o cu castraveți. De plăcut, mi-a plăcut, mai aveam un pic și mâncam jumătate de pâine, dar m-am oprit cu simț de răspundere, nu de alta, dar nu am dispoziția necesară să fac câte o pâine în fiecare zi ... sau la 2 zile :)). S-auzim numai de bine!

Poftă bună! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so