Treceți la conținutul principal

Pui cu măsline și lămâi



     O rețetă de inspirație marocană, adaptată la ce aveam la îndemână prin bucătărie :P. Dar a ieșit o minunăție, condimentată, aromată, fragedă și nu spun asta numai eu, am martori :D. Și e chiar simplu de făcut, partea cea mai frumoasă, e bună de prânz la sfârșit de săptămână, de cină, când n-ai timp să bibilești nu știu ce fel sofisticat, dar parcă n-ai vrea nici o simplă bucată de carne friptă pe grătar. Dacă nu vă plac condimentele prea mult, nu v-o recomand, dacă n-o vreți prea picantă, mai reduceți din cantitatea de piper chayenne/chilli sau înlocuiți-l cu piper normal.

Ingrediente
  • carne de pui, de țară, preferabil, cu tot cu piele, însă îndepărtați ce e în exces (dacă facețí o cantitate mai mare puteți tăia un pui întreg în bucăți, eu am folosit pulpele, superioare și inferioare și o bucată de piept)
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 1 ceapă roșie mai mare
  • 4 căței de usturoi
  • 1/2 linguriță ghimbir
  • 1/2 linguriță turmeric
  •  1/2 linguriță sumac
  •  1/2 linguriță piper chayenne/chilli
  •  1/2 linguriță piper cu lămâie 
  •  1/2 linguriță chimion măcinat (cumin)
  •  1/2 linguriță sare
  • 300g măsline verzi umplute cu migdale (eu am luat de la Lidl)
  • 1 lămâie murată (eu am venit cu o găletușă plină de lămâi murate din Maroc 😁. Acum nah, nu toată lumea are așa ceva prin casă, știu, dar puteți căuta la magazinele arăbești)
     
      În primul rând și înainte de toate, am pornit cuptorul la 180 de grade C.
     Carnea, spălată și ștearsă de excesul de apă cu prosoape de bucătărie, am rumenit-o în ulei de măsline într-o tigaie de fontă, apoi am scos-o și am pus-o într-un vas termorezistent, am acoperit-o și am lăsat-o deoparte, pe aragaz, la căldură. În ce a rămas în tigaie am pus ceapa și usturoiul tocate mărunt, condimentele și le-am călit cam un minut, amestecând cu o lingură de lemn, am adăugat lămâia murată tocată bucăți mici și măslinele, le-am mai lăsat 1 minut și în cele din urmă am pus peste amestec aproximativ 1 cană cu apă (dacă aveți la îndemână, puneți supă de pui, iese și mai aromată). Peste bucățile de pui am turnat sosul de măsline, am acoperit vasul cu folie de aluminiu și am dat vasul la cuptorul preîncălzit pentru o oră și jumătate spre două. Cam după o oră și un sfert am dat la o parte folia de aluminiu. Din când în când am mai luat din sosul din vas și am turnat peste carne. Nu-i musai dacă nu aveți timp să o lăsați așa de mult, dacă aveți pui din comerț se face și mai repede, verificați carnea și când e gata scoateți vasul din cuptor și acoperiți-l. Dacă aveți un vas tajine și mai bine, folosiți-l cu încredere! 




     L-am servit cu cuscus integral în care am adăugat cu generozitate pătrunjel tocat. Puteți să faceți și o salată, cu salată verde, roșii, castraveți, ceapă verde și alte ingrediente care vă plac. Carnea a ieșit super fragedă, se desprindea de pe os, condimentele l-au asezonat numai bine și lămâia murată și măslinele i-au dat și mai multă savoare. Bun, bun, bun! Mai fac! :)

Poftă bună!





Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so