Treceți la conținutul principal

Biscuiți cu fructe


   Ideea mea de cadou diferă probabil de a majorității. Îmi plac cadourile, atât să primesc, cât și să fac și poate n-o să mă credeți, dar îmi place mai mult să dăruiesc, pentru că până acum nu am întâlnit o mai mare mulțumire sufletească decât cea pe care o am atunci când văd surpriza și mulțumirea pe fețele celor din jurul meu. Și pentru că cele mai frumoase cadouri (după părerea mea) sunt florile și acele „nimicuri” în care simți fărâma de suflet pusă pentru confecționarea sau chiar și pentru căutarea cadoului potrivit, mie îmi place să fac ce mă pricep, adică „ceva bun” și fac lucrul acesta din inimă și sper că lucrul acesta se simte în fiecare bucățică din ceea ce fac. :) Am avut norocul să întâlnesc în drumul meu și să am în jurul meu oameni deosebiți, pe care îi consider darul lui Dumnezeu pentru mine și a fost mai mult decât generos cu mine din punctul acesta de vedere. Chiar dacă nu întotdeauna au rămas lângă mine, îi am mereu în suflet și dacă s-ar putea aș vrea cumva să simtă că nu i-am uitat. Celor pe care îi am alături de mine aș vrea să le spun cât de mult mă bucur și  apreciez prezența lor în viața mea.
   Biscuiții aceștia sunt darul meu pentru unul dintre acești oameni deosebiți, i-am făcut cu mare drag și sper să se bucure de acest umil dar din partea mea. (Și mai am de făcut un dar unei alte persoane deosebite, dar trebuie să mă gândesc ce. Vă anunț eu când e gata ;) ).
   Rețeta am luat-o dintr-un număr din GoodFood . Mie una îmi place genul acesta de biscuiți la nebunie, au de toate, fructe uscate, nuci de tot felul, arome multe și savuroase, sunt puțin crocanți și puțin gumicioși, numai buni alături de o cană de lapte sau o ceșcă de cafea dimineața, sau o cafea cu lapte și nu numai dimineața, ci oricând ai chef de un moment de răsfăț. Față de rețeta preluată, am făcut mici modificări, pe care o să vi le împărtășesc imediat.

Ingrediente
  • 200g de unt
  • 175g de zahăr brun (eu am folosit 60g zahăr brut de la SanoVita și 110g zahăr tip melasă de la Billington's)
  • 2 linguri melasă de mure (asta am avut în locul marmeladei de portocale)
  • 1/2 linguriţă nucșoară
  •  1 linguriţă de scorţişoară măcinată 
  • 1 linguriţă de ghimbir măcinat
  • 1 linguriță cardamon
  • 160g fulgi de ovăz
  •  200g de făină, plus extra pentru pudrat (eu am folosit făină de speltă) 
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 175g de fructe uscate (eu am avut fruct mix de la SanoVita, merișoare uscate, stafide), tocate 
  • 100g de alune de pădure, migdale și caju tocate 
  Am urmat metoda din rețeta originală, adică untul mai întâi l-am amestecat cu zahărul, apoi am adăugat melasa de mure, ovăzul, făina amestecată înainte cu praful de copt, fructele și nucile. Cu mâinile date cu puțină făină și pe un blat înfăinat am pus amestecul, am format un sul, l-am tăiat în felii (eu le-am mai modelat cu mâna să iasă cât de cât rotunde și le-am presat puțin, ele oricum s-au mai umflat la copt) pe care le-am pus în tavă pe o hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 160 de grade C pentru 20-25 de minute, adică până au căpătat o nuanță aurie. 
   Eu am mâncat doi biscuiți de dimineață cu o cană cu lapte, abia aștept să îi dau și să văd verdictul. Mie mi-au plăcut enorm!  
Poftă bună!












Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!