Treceți la conținutul principal

Biscuiți cu fructe


   Ideea mea de cadou diferă probabil de a majorității. Îmi plac cadourile, atât să primesc, cât și să fac și poate n-o să mă credeți, dar îmi place mai mult să dăruiesc, pentru că până acum nu am întâlnit o mai mare mulțumire sufletească decât cea pe care o am atunci când văd surpriza și mulțumirea pe fețele celor din jurul meu. Și pentru că cele mai frumoase cadouri (după părerea mea) sunt florile și acele „nimicuri” în care simți fărâma de suflet pusă pentru confecționarea sau chiar și pentru căutarea cadoului potrivit, mie îmi place să fac ce mă pricep, adică „ceva bun” și fac lucrul acesta din inimă și sper că lucrul acesta se simte în fiecare bucățică din ceea ce fac. :) Am avut norocul să întâlnesc în drumul meu și să am în jurul meu oameni deosebiți, pe care îi consider darul lui Dumnezeu pentru mine și a fost mai mult decât generos cu mine din punctul acesta de vedere. Chiar dacă nu întotdeauna au rămas lângă mine, îi am mereu în suflet și dacă s-ar putea aș vrea cumva să simtă că nu i-am uitat. Celor pe care îi am alături de mine aș vrea să le spun cât de mult mă bucur și  apreciez prezența lor în viața mea.
   Biscuiții aceștia sunt darul meu pentru unul dintre acești oameni deosebiți, i-am făcut cu mare drag și sper să se bucure de acest umil dar din partea mea. (Și mai am de făcut un dar unei alte persoane deosebite, dar trebuie să mă gândesc ce. Vă anunț eu când e gata ;) ).
   Rețeta am luat-o dintr-un număr din GoodFood . Mie una îmi place genul acesta de biscuiți la nebunie, au de toate, fructe uscate, nuci de tot felul, arome multe și savuroase, sunt puțin crocanți și puțin gumicioși, numai buni alături de o cană de lapte sau o ceșcă de cafea dimineața, sau o cafea cu lapte și nu numai dimineața, ci oricând ai chef de un moment de răsfăț. Față de rețeta preluată, am făcut mici modificări, pe care o să vi le împărtășesc imediat.

Ingrediente
  • 200g de unt
  • 175g de zahăr brun (eu am folosit 60g zahăr brut de la SanoVita și 110g zahăr tip melasă de la Billington's)
  • 2 linguri melasă de mure (asta am avut în locul marmeladei de portocale)
  • 1/2 linguriţă nucșoară
  •  1 linguriţă de scorţişoară măcinată 
  • 1 linguriţă de ghimbir măcinat
  • 1 linguriță cardamon
  • 160g fulgi de ovăz
  •  200g de făină, plus extra pentru pudrat (eu am folosit făină de speltă) 
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 175g de fructe uscate (eu am avut fruct mix de la SanoVita, merișoare uscate, stafide), tocate 
  • 100g de alune de pădure, migdale și caju tocate 
  Am urmat metoda din rețeta originală, adică untul mai întâi l-am amestecat cu zahărul, apoi am adăugat melasa de mure, ovăzul, făina amestecată înainte cu praful de copt, fructele și nucile. Cu mâinile date cu puțină făină și pe un blat înfăinat am pus amestecul, am format un sul, l-am tăiat în felii (eu le-am mai modelat cu mâna să iasă cât de cât rotunde și le-am presat puțin, ele oricum s-au mai umflat la copt) pe care le-am pus în tavă pe o hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 160 de grade C pentru 20-25 de minute, adică până au căpătat o nuanță aurie. 
   Eu am mâncat doi biscuiți de dimineață cu o cană cu lapte, abia aștept să îi dau și să văd verdictul. Mie mi-au plăcut enorm!  
Poftă bună!












Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so