Treceți la conținutul principal

Ciorbă rădăuțeană


    Episodul doi din rețetele tradițional românești.
    Eu îi spun sora mai fandosită a ciorbei de burtă, pentru că în loc de burtă are carne de pasăre. E pentru persoane așa, mai sclifosite, ca mine, căci deși mie îmi place tare mult zeama de la ciorba de burtă, nu mă omor după burtă și gătitul ei îmi face părul măciucă în vârful capului. Nu mă întrebați, piticii de la mansardă intră în acțiune :)). Ingredientele nu diferă de cele folosite la ciorba de burtă, are și usturoi și oțet și smântână, după gust, cum zice la rețetă. Rețeta asta e de la a mea soră, căreia îi mulțumesc pe această cale de generozitate :P. Și să știe că tare bună mi-a ieșit. 

Ingrediente
  •          1 piept de pui mare
  • 3 morcovi mai mărișori (sau 6 mai mici, cum am avut eu)
  •             2 bucăți rădăcină de pătrunjel
  • 2 bucăți rădăcină de păstârnac
  •           1 țelină medie
  • 1 ceapă
  •            1 căpățână de usturoi pisat
  •   sare
  •              oțet
  •   piper măcinat
  •              smântână
  •   pătrunjel  pentru decor și ardei iute la servit
Rădăcinoasele le-am pus întregi la fiert într-o oală cu apă rece. Separat am fiert pieptul de pui cu ceapa. Când legumele au  fiert, jumătate le-am tocat în cubulețe, cealaltă jumătate am pasat-o cu blenderul. Am tocat și pieptul de pui fiert și l-am pus în aceeași oală cu legumele și am completat ciorba cu zeama de carne. Ceapa am aruncat-o, pentru că mie nu-mi place în ciorbă, dar dacă vreți s-o păstrați, cred că merge și ea blenduită cu legumele. Am pus oala din nou pe foc și am mai dat-o într-un clocot, am potrivit de sare și piper, am adaugat și usturoiul pisat, oțet după gust (eu am pus cam 3 linguri)  și smântâna, cât vă lasă inima (pe mine m-a lăsat de vreo 200g, trei sferturi dintr-un pahar mare), pe care am amestecat-o înainte cu puțină zeamă de la ciorbă, astfel încât să fie la aproximativ aceeași temperatură, să nu se brânzească smântâna, că nu arată prea bine.  Dacă preferați, puteți servi oțetul și usturoiul separat, astfel încât fiecare să își potrivească ciorba după gust. Ca decor, presărați pătrunjel tocat. Merge și cu un ardei iute lângă, dacă vreți. Eu nu am vrut :P. Dar tot am mâncat cu mare poftă și mi-a mers direct în stomac și metaforic la inimă ;).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…