Treceți la conținutul principal

Tortă de mălai


    Sub denumirea asta am luat eu rețeta din minunata carte a lui Radu Anton Roman, carte de care mă declar iremediabil îndrăgostită. După cum mai spuneam, cu diverse prilejuri, iubesc bucătăria românească, cea veche, demult uitată, dar care ne mai este adusă aminte prin intermediul unor cărți de bucate ca aceasta. Și cum mă pregăteam pentru rețetele de pe Gustos.ro, am spus să mai răsfoiesc și minunata carte amintită. Și după ce am salivat abundent peste diverse rețete, mi-am luat angajamentul să le și fac la un moment dat. A fost atunci un moment dat, acum a fost altul. Și cum după amiază se anunța alai mare și de seamă pe la casele mele (trei sferturi din familia pe care o am în dotare), nu puteam să șed eu așa, să-i întâmpin cu apă plată și brânză de vaci sau conopidă și brocoli fierte - printre chestiile comestibile de la mine din frigider, așa că mi-am suflecat mânecile - metaforic, căci aveam mâneci scurte, mi-am încins la brâu șorțul și am purces la drum. N-am plecat nicăieri, numai până la bucătărie, m-am pornit în schimb la frământat și amestecat, să fac lucruri bune cu care să-mi întâmpin oaspeții dragi.
    Mai întâi am făcut torta asta, pe care, după îndelugi analize, am înfrumusețat-o și am dichisit-o într-un mare fel, după cum o să vedeți.
    Am amestecat cu mare drag 2 căni cu făină de mălai cu o jumătate de cană cu zahăr brut, 1 linguriță drojdie de bere, 1 linguriță cu sare, 1 cană și jumătate lapte (de capră am avut eu, dar n-a spus nimic :P), o lingură cu unt și 1 ou bătut bine. Le-am amestecat cum zicea la rețetă, energic, dar nu am turnat amestecul într-o tavă ci am turnat într-o formă de silicon pentru budinci (din aceea care lasa un gol la mijloc, o sa vedeți în poze cum au ieșit)  din compoziție, până la jumătate, am pus la mijloc un amestec de marmeladă de prune și nuci ușor rumenite la cuptor, am turnat peste din restul de compoziție până s-au umplut formele și am dat tortulețele la cuptorul încins pe la 180-190 grade C până s-au făcut, să tot fi fost vreo 40 de minute. Le-am lăsat la răcit după ce le-am scos din formă și m-am gândit eu să le fac și moț, deși erau frumușele șia așa.
Dovada:





    Am tăiat în 2 câteva prune (12-14 să fi fost), le-am pus într-o cratiță cu o lingură de zahăr tip melasă, 1 bucată de anason stelat și o lingură extract de vanilie și le-am lăsat așa pe toate vreun sfert de oră. Apoi am pus cratița pe foc și am lăsat să bulbucească sosul ăsta 10-15 minute, până s-a îngroșat puțin siropul. Și cu minunea asta aromată am moțat frumos tortulețele.


    Uite-așa! Așa mămăligă-nmiresmată n-am mâncat în viața mea până acum! Nebunie totală! Data viitoare fac numai pentru mine, nu mai dau la nimeni! Și iar așa! Să trăiți, să înfloriți și torta asta s-o gătiți! :P.
Întrebare mai târzie: de ce n-oi fi făcut eu până acum bunăciunea asta?

Poftă bună!


Comentarii

  1. Finutzule!!!... cand ai sa ajungi la Timisoara, in bucatarie ai sa stai jur, sa ma razbun... :D ma omori cu nebuniile astea... noroc ca ancutza nu e pofticioasa si nu cere ca nu stiu ce te faceai :)) pup

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Sa traiti! Stau, cum sa nu, dar sa pui si-un pat acolo :P Pup Ancutza si mamutza!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…