Pentru că e duminică, e zi de răsfăț, nu că n-ar putea fi în fiecare zi, dar nu avem mereu timp să mai și bucătărim în timpul săptămânii :). Răsfățul pe care vi-l propun azi este o parfumată tartă din aluat dospit, cu cremă de brânză înmiresmată cu vanilie și căpșune și moț alt strat de fructe parfumate, minunate, ninse cu un strat de zahăr pudră. V-am făcut poftă măcar puțin? Eu sper că da, pentru că a ieșit, într-adevăr, o tartă înmiresmată, numai bună de savurat alături de o ceașcă de ceai aromat.
Eu am preluat rețeta din minunata cărticică pe care mi-am făcut-o cadou și despre care v-am povestit la rețeta de frigănele, însă am făcut mici modificări, așa, pentru dieta mea. Ca să nu vă chinui, cu roșu o să vedeți ingredientele și cantitățile date în rețeta originală, fiecare fiind liber să preia ce variantă i se pare mai potrivită cu gusturile proprii :).
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 ou bătut
- 150ml lapte
- 1 lingură extract de vanilie
- 25ml ulei din sâmburi de struguri/ 25g unt nesărat, înmuiat
- 1 lingură lapte praf
- 350g făină de speltă, plus o lingură/ 300g făină albă superioară (000), plus o lingură
- 1/2 linguriță stevie-îndulcitor lichid/ 50g zahăr
- 1 linguriță drojdie uscată activă/ 3/4 linguriță drojdie uscată
Pentru cremă
- 200g cremă de brânză
- 2 linguri miere de albine/ 50g zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 ou
- 300g căpșune curățate și tăiate în jumătate/ 150g căpșune + 150g zmeură
Zahăr pudră pentru ornat (cam o lingură)
Aluatul l-am făcut la mașina de pâine, dar se poate face și de mână: amestecați făina cu drojdia și laptele praf, faceți o fântână în mijloc și puneți laptele călduț amestecat cu oul bătut ușor, uleiul și îndulcitorul/zahărul, frământați bine, până aluatul devine elastic
și se desprinde ușor de mână, apoi îl lăsați la dospit o oră, până își dublează volumul. Când a crescut, am pus aluatul pe suprafaț de lucru pe care am presărat făină, am tăiat 1/4 din aluat și l-am lăsat deoparte. Restul de aluat l-am întins într-un rotund cu diametrul de aproximativ 28cm. L-am pus într-o formă de tartă (23cm) pe care am uns-o cu puțin ulei (puteți s-o ungeți cu unt), lăsând cam 3cm din aluat să atârne pe lângă pereții formei (mai apoi, după ce am pus și compoziția, am strâns aluatul peste ea). Am rupt din aluatul rămas 10 bucăți, pe care le-am pus pe suprafața aluatului din formă. Am amestecat crema de brânză cu mierea, vanilia, oul și cam 200g din căpșune și am turnat-o în formă. Am strâns aluatul de pe margine înăuntru. Am acoperit forma cu o folie unsă cu puțin unt și am lăsat-o cam un sfert de oră să mai crească puțin aluatul. Am preîncălzit cuptorul la 200g C și am pus tava în el pentru aproximativ 45min. Am scos tarta, am lăsat-o puțin să se răcorească, apoi am pus-o pe platou, până s-a răcit complet. Am pus deasupra restul de căpșune și am presărat zahărul pudră.
A mers de minune cu un ceai aromat de scorțișoară, nucșoară, ghimbir și ciocolată ;).
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu