Treceți la conținutul principal

Tartă cu cremă de brânză și căpșune

     Pentru că e duminică, e zi de răsfăț, nu că n-ar putea fi în fiecare zi, dar nu avem mereu timp să mai și bucătărim în timpul săptămânii :). Răsfățul pe care vi-l propun azi este o parfumată tartă din aluat dospit, cu cremă de brânză înmiresmată cu vanilie și căpșune și moț alt strat de fructe parfumate, minunate, ninse cu un strat de zahăr pudră. V-am făcut poftă măcar puțin? Eu sper că da, pentru că a ieșit, într-adevăr, o tartă înmiresmată, numai bună de savurat alături de o ceașcă de ceai aromat. 

     Eu am preluat rețeta din minunata cărticică pe care mi-am făcut-o cadou și despre care v-am povestit la rețeta de frigănele, însă am făcut mici modificări, așa, pentru dieta mea. Ca să nu vă chinui, cu roșu o să vedeți ingredientele și cantitățile date în rețeta originală, fiecare fiind liber să preia ce variantă i se pare mai potrivită cu gusturile proprii :).

     Ingrediente

     Pentru aluat
  • 1 ou bătut 
  • 150ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 25ml ulei din sâmburi de struguri/ 25g unt nesărat, înmuiat
  • 1 lingură lapte praf
  • 350g făină de speltă, plus o lingură/ 300g făină albă superioară (000), plus o lingură
  • 1/2 linguriță stevie-îndulcitor lichid/ 50g zahăr
  • 1 linguriță drojdie uscată activă/ 3/4 linguriță drojdie uscată
     Pentru cremă

  • 200g cremă de brânză
  • 2 linguri miere de albine/ 50g zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 ou
  • 300g căpșune curățate și tăiate în jumătate/ 150g căpșune + 150g zmeură
     Zahăr pudră pentru ornat (cam o lingură)

     Aluatul l-am făcut la mașina de pâine, dar se poate face și de mână: amestecați făina cu drojdia și laptele praf, faceți o fântână în mijloc și puneți laptele călduț amestecat cu oul bătut ușor, uleiul și îndulcitorul/zahărul, frământați bine, până aluatul  devine elastic și se desprinde ușor de mână, apoi îl lăsați la dospit o oră, până își dublează volumul. Când a crescut, am pus aluatul pe suprafaț de lucru pe care am presărat făină, am tăiat 1/4 din aluat și l-am lăsat deoparte. Restul de aluat l-am întins într-un rotund cu diametrul de aproximativ 28cm. L-am pus într-o formă de tartă (23cm) pe care am uns-o cu puțin ulei (puteți s-o ungeți cu unt), lăsând cam 3cm din aluat să atârne pe lângă pereții formei (mai apoi, după ce am pus și compoziția, am strâns aluatul peste ea). Am rupt din aluatul rămas 10 bucăți, pe care le-am pus pe suprafața aluatului din formă. Am amestecat crema de brânză cu mierea, vanilia, oul și cam 200g din căpșune și am turnat-o în formă. Am strâns aluatul de pe margine înăuntru. Am acoperit forma cu o folie unsă cu puțin unt și am lăsat-o cam un sfert de oră să mai crească puțin aluatul. Am preîncălzit cuptorul la 200g C și am pus tava în el pentru aproximativ 45min. Am scos tarta, am lăsat-o puțin să se răcorească, apoi am pus-o pe platou, până s-a răcit complet. Am pus deasupra restul de căpșune și am presărat zahărul pudră. 
     A mers de minune cu un ceai aromat de scorțișoară, nucșoară, ghimbir și ciocolată ;).

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!