Treceți la conținutul principal

Clătite cu maia si cremă de urdă cu afine



     V-am promis și o rețetă pentru clătitele minunate cu maia. Acum a venit momentul, pentru că tocmai am mai făcut ieri o tură, în cinstea zilei dedicate revoluției alimentare, mișcare inițiată și promovată de Jamie Oliver, Food Revolution Day. Ideea e că putem să ne educăm în ale alimentației sănătoase și putem promova stilul de viață sănătos și fără să cheltuim averi pe ingrediente exotice, prin promovarea producției locale, cumpărarea produselor de sezon, renunțând la cumpărarea unor echivalente din import. Și cum am zis, am sărbătorit prin ... muncă la bucătărie, evident, ce-mi place mie cel mai mult. Rețeta de clătite a fost inspirată de rețeta Codruței, cu mici modificări și cu mențiunea că dățile trecute am folosit alte cantități, alte făinuri și alți timpi de pregătire, însă de fiecare dată rezultatul a fost nemaipomenit.

     Pentru aluatul de clătite am folosit:
  • maia cu hidratare 100%: 80g
  • lapte (1,5% grăsime) călduț: 300ml
  • ouă de prepeliță: 7 bucăți (pe astea le mai aveam la îndemână, puteți pune 2 ouă de găină)
  • 80g făină standard 
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/4 linguriță pudră de vanilie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 5 picături stevia-îndulcitor lichid
     Le-am amestecat, am lăsat compoziția vreo 40 de minute, că mă grăbeam, am pus pe foc o tigaie anti-aderentă să se încingă, la foc mediu, am uns-o cu puțin unt (asta mai mult de savoare, puteți folosi un șervețel de hârtie îmbibat cu ulei) și am copt clătitele.

     Pentru umplutură
  • 200g urdă de vacă
  • 100g afine (eu am avut puse la congelator de vara trecută, le-am lăsat înainte la scurs)
  • 2 linguri sirop de arțar/ miere
  • 1 pahar mic (150g) iaurt cremos (eu am folosit Olympus-iaurt grecesc cu 2% grăsime)
Se amestecă toate ingredientele și se umplu clătitele, care se împăturesc evantai.

     Pentru sosul de afine
  • 100g afine (cu tot cu zeama lăsată la scurs)
  • 1 lingură miere
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
     Se pun (mai puțin extractul de vanilie) într-o crăticioară pe foc mic până se topește mierea, se dă la o parte, se zdrobesc puțin afinele și se adaugă extractul de vanilie. Se servește cu clătitele.
Și asta-i tot. Sunt gustoase, sățioase, sănătoase, să tot mănânci. Și am mâncat!


Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!