Treceți la conținutul principal

Clătite cu maia si cremă de urdă cu afine



     V-am promis și o rețetă pentru clătitele minunate cu maia. Acum a venit momentul, pentru că tocmai am mai făcut ieri o tură, în cinstea zilei dedicate revoluției alimentare, mișcare inițiată și promovată de Jamie Oliver, Food Revolution Day. Ideea e că putem să ne educăm în ale alimentației sănătoase și putem promova stilul de viață sănătos și fără să cheltuim averi pe ingrediente exotice, prin promovarea producției locale, cumpărarea produselor de sezon, renunțând la cumpărarea unor echivalente din import. Și cum am zis, am sărbătorit prin ... muncă la bucătărie, evident, ce-mi place mie cel mai mult. Rețeta de clătite a fost inspirată de rețeta Codruței, cu mici modificări și cu mențiunea că dățile trecute am folosit alte cantități, alte făinuri și alți timpi de pregătire, însă de fiecare dată rezultatul a fost nemaipomenit.

     Pentru aluatul de clătite am folosit:
  • maia cu hidratare 100%: 80g
  • lapte (1,5% grăsime) călduț: 300ml
  • ouă de prepeliță: 7 bucăți (pe astea le mai aveam la îndemână, puteți pune 2 ouă de găină)
  • 80g făină standard 
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1/4 linguriță pudră de vanilie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 5 picături stevia-îndulcitor lichid
     Le-am amestecat, am lăsat compoziția vreo 40 de minute, că mă grăbeam, am pus pe foc o tigaie anti-aderentă să se încingă, la foc mediu, am uns-o cu puțin unt (asta mai mult de savoare, puteți folosi un șervețel de hârtie îmbibat cu ulei) și am copt clătitele.

     Pentru umplutură
  • 200g urdă de vacă
  • 100g afine (eu am avut puse la congelator de vara trecută, le-am lăsat înainte la scurs)
  • 2 linguri sirop de arțar/ miere
  • 1 pahar mic (150g) iaurt cremos (eu am folosit Olympus-iaurt grecesc cu 2% grăsime)
Se amestecă toate ingredientele și se umplu clătitele, care se împăturesc evantai.

     Pentru sosul de afine
  • 100g afine (cu tot cu zeama lăsată la scurs)
  • 1 lingură miere
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
     Se pun (mai puțin extractul de vanilie) într-o crăticioară pe foc mic până se topește mierea, se dă la o parte, se zdrobesc puțin afinele și se adaugă extractul de vanilie. Se servește cu clătitele.
Și asta-i tot. Sunt gustoase, sățioase, sănătoase, să tot mănânci. Și am mâncat!


Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …