Treceți la conținutul principal

Waffles cu maia - cu variații



     Da, maiaua e noua mea obsesie, oarecum. Mă bucur că mi-am făcut curaj să încep s-o cresc și mă bucur să descopăr ce pot face cu ea, în afară de pâine. Nu mă cramponez rău de faptul că o parte din maia ajunge la gunoi, dar vreau să folosesc o parte din ea și în alte scopuri caritabile, ca hrănirea fomiștilor în momente cruciale ale existenței, la micul dejun, spre exemplu sau la o gustare. Așa am încercat clătitele cu maia, care m-au cucerit iremediabil și promit că o să pun și o rețetă cât de curând, english muffins - de care am mai făcut eu o dată, dar cu drojdie, bune și ele, dar nici cele cu maia nu sunt de ici de colo, iar azi dimineață m-am învrednicit cu meșterirea unor waffles de toată frumusețea și bunăciunea, unele sărate, altele dulci, că nu mă hotăram din care vreau mai mult. Compoziția am făcut-o la un loc, pentru ambele, apoi am împărțit-o în două și am adăugat fiecăreia ce trebuia. Chiar m-au surprins, plăcut, sunt super crocante în exterior, pufoase și extrem de sățioase, asta și datorită făinii de speltă, al cărei gust este unul deosebit din punctul meu de vedere. O rețetă câștigătoare, cu siguranță, merită experimentată și în alte combinații ;).

     Ingrediente - de pregătit seara
  • 100g maia hidratare 100% 
  • 200g făină grâu speltă
  • 400g iaurt de băut din lapte de capră (sau lapte bătut - nu e musai să fie din lapte de capră, eu doar pe ăsta îl aveam în frigider)
     Se amestecă bine și se lasă vasul acoperit la temperatura camerei până dimineața (aproximativ 12 ore a stat la mine).

     Dimineața se mai adaugă compoziției:

  • 2 ouă
  • 1/4 linguriță sare
  • 50g făină grâu speltă
  • 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
     Apoi am împărțit, după cum vă povesteam compoziția în 2 părți egale.


     Pentru cele sărate am adăugat: 1/4 cană brânză Horezu dată pe răzătoarea mică, 1/4 linguriță paprika, 1/8 linguriță piper negru proaspăt măcinat. La final le-am „îmbogățit” cu o lingură cu smântână și bucăți de brânză Horezu răzălite mare, cu cuțitul.


     Pentru cele dulci am adăugat: 1 măr ras pe răzătoarea mare (cu coajă cu tot, dar am lăsat cotorul la o parte :P), 1/4 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță extract de vanilie, 1/8 linguriță extract de stevia îndulcitor (puteți pune o lingură cu zahăr sau una cu miere). Pentru servit am turnat sirop de arțar și am mai presărat puțină scorțișoară.



Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …