Treceți la conținutul principal

Waffles cu maia - cu variații



     Da, maiaua e noua mea obsesie, oarecum. Mă bucur că mi-am făcut curaj să încep s-o cresc și mă bucur să descopăr ce pot face cu ea, în afară de pâine. Nu mă cramponez rău de faptul că o parte din maia ajunge la gunoi, dar vreau să folosesc o parte din ea și în alte scopuri caritabile, ca hrănirea fomiștilor în momente cruciale ale existenței, la micul dejun, spre exemplu sau la o gustare. Așa am încercat clătitele cu maia, care m-au cucerit iremediabil și promit că o să pun și o rețetă cât de curând, english muffins - de care am mai făcut eu o dată, dar cu drojdie, bune și ele, dar nici cele cu maia nu sunt de ici de colo, iar azi dimineață m-am învrednicit cu meșterirea unor waffles de toată frumusețea și bunăciunea, unele sărate, altele dulci, că nu mă hotăram din care vreau mai mult. Compoziția am făcut-o la un loc, pentru ambele, apoi am împărțit-o în două și am adăugat fiecăreia ce trebuia. Chiar m-au surprins, plăcut, sunt super crocante în exterior, pufoase și extrem de sățioase, asta și datorită făinii de speltă, al cărei gust este unul deosebit din punctul meu de vedere. O rețetă câștigătoare, cu siguranță, merită experimentată și în alte combinații ;).

     Ingrediente - de pregătit seara
  • 100g maia hidratare 100% 
  • 200g făină grâu speltă
  • 400g iaurt de băut din lapte de capră (sau lapte bătut - nu e musai să fie din lapte de capră, eu doar pe ăsta îl aveam în frigider)
     Se amestecă bine și se lasă vasul acoperit la temperatura camerei până dimineața (aproximativ 12 ore a stat la mine).

     Dimineața se mai adaugă compoziției:

  • 2 ouă
  • 1/4 linguriță sare
  • 50g făină grâu speltă
  • 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
     Apoi am împărțit, după cum vă povesteam compoziția în 2 părți egale.


     Pentru cele sărate am adăugat: 1/4 cană brânză Horezu dată pe răzătoarea mică, 1/4 linguriță paprika, 1/8 linguriță piper negru proaspăt măcinat. La final le-am „îmbogățit” cu o lingură cu smântână și bucăți de brânză Horezu răzălite mare, cu cuțitul.


     Pentru cele dulci am adăugat: 1 măr ras pe răzătoarea mare (cu coajă cu tot, dar am lăsat cotorul la o parte :P), 1/4 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță extract de vanilie, 1/8 linguriță extract de stevia îndulcitor (puteți pune o lingură cu zahăr sau una cu miere). Pentru servit am turnat sirop de arțar și am mai presărat puțină scorțișoară.



Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…