Da, maiaua e noua mea obsesie, oarecum. Mă bucur că mi-am făcut curaj să încep s-o cresc și mă bucur să descopăr ce pot face cu ea, în afară de pâine. Nu mă cramponez rău de faptul că o parte din maia ajunge la gunoi, dar vreau să folosesc o parte din ea și în alte scopuri caritabile, ca hrănirea fomiștilor în momente cruciale ale existenței, la micul dejun, spre exemplu sau la o gustare. Așa am încercat clătitele cu maia, care m-au cucerit iremediabil și promit că o să pun și o rețetă cât de curând, english muffins - de care am mai făcut eu o dată, dar cu drojdie, bune și ele, dar nici cele cu maia nu sunt de ici de colo, iar azi dimineață m-am învrednicit cu meșterirea unor waffles de toată frumusețea și bunăciunea, unele sărate, altele dulci, că nu mă hotăram din care vreau mai mult. Compoziția am făcut-o la un loc, pentru ambele, apoi am împărțit-o în două și am adăugat fiecăreia ce trebuia. Chiar m-au surprins, plăcut, sunt super crocante în exterior, pufoase și extrem de sățioase, asta și datorită făinii de speltă, al cărei gust este unul deosebit din punctul meu de vedere. O rețetă câștigătoare, cu siguranță, merită experimentată și în alte combinații ;).
Ingrediente - de pregătit seara
- 100g maia hidratare 100%
- 200g făină grâu speltă
- 400g iaurt de băut din lapte de capră (sau lapte bătut - nu e musai să fie din lapte de capră, eu doar pe ăsta îl aveam în frigider)
Se amestecă bine și se lasă vasul acoperit la temperatura camerei până dimineața (aproximativ 12 ore a stat la mine).
Dimineața se mai adaugă compoziției:
- 2 ouă
- 1/4 linguriță sare
- 50g făină grâu speltă
- 4 linguri ulei din sâmburi de struguri
Apoi am împărțit, după cum vă povesteam compoziția în 2 părți egale.
Pentru cele sărate am adăugat: 1/4 cană brânză Horezu dată pe răzătoarea mică, 1/4 linguriță paprika, 1/8 linguriță piper negru proaspăt măcinat. La final le-am „îmbogățit” cu o lingură cu smântână și bucăți de brânză Horezu răzălite mare, cu cuțitul.
Pentru cele dulci am adăugat: 1 măr ras pe răzătoarea mare (cu coajă cu tot, dar am lăsat cotorul la o parte :P), 1/4 linguriță scorțișoară măcinată, 1 linguriță extract de vanilie, 1/8 linguriță extract de stevia îndulcitor (puteți pune o lingură cu zahăr sau una cu miere). Pentru servit am turnat sirop de arțar și am mai presărat puțină scorțișoară.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu