Treceți la conținutul principal

Clătite cu maia și făină de ovăz

   
     Bune, bune pentru o dimineață de luni urâcioasă- căci așa mi se par mereu diminețile de luni, nu știu de ce :P. Dar după un mic dejun savuros și o ceașcă de cafea, lumea începe să-mi zâmbească din nou ;). Nu e musai să puneți umplutură, le puteți lăsa așa sau le puteți pune dulceață deasupra, miere, nuci, ce vă place, ce vreți. Mie așa mi-a venit să le fac, mi-au plăcut enorm!

     Aluatul de clătite l-am făcut din:
  • 80g maia 100% hidratare hrănită cu 12 ore înainte
  • 300ml lapte
  • 160g făină de ovăz integrală
  • 1/4 linguriță extract stevia- îndulcitor
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 linguriță lichior de portocale
     Le-am amestecat bine, bine și am lăsat compoziția la temperatura camerei vreo 2 ore, apoi, în tigaia non-aderentă ștearsă cu un șervețel înmuiat în ulei am copt clătitele, după cum se vede nu le-am făcut mari, ci mai micuțe, tocmai pentru a le aranja așa frumușel, ca pe un mic sandwich. Mi-au ieșit cam 20 de bucăți.

     Umplutura (pentru umplutura a 2 „sandwich-uri” de clătite)
  • 2 linguri iaurt grecesc (Olympus 2% grăsime)
  • 1 linguriță sirop de arțar
  • un vârf de cuțit scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 4 căpșune tăiate felii
     Deasupra am mai turnat puțin sirop de arțar și am mai presărat un praf de scorțișoară. O nebunie! :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so