Treceți la conținutul principal

Clătite cu maia și făină de ovăz

   
     Bune, bune pentru o dimineață de luni urâcioasă- căci așa mi se par mereu diminețile de luni, nu știu de ce :P. Dar după un mic dejun savuros și o ceașcă de cafea, lumea începe să-mi zâmbească din nou ;). Nu e musai să puneți umplutură, le puteți lăsa așa sau le puteți pune dulceață deasupra, miere, nuci, ce vă place, ce vreți. Mie așa mi-a venit să le fac, mi-au plăcut enorm!

     Aluatul de clătite l-am făcut din:
  • 80g maia 100% hidratare hrănită cu 12 ore înainte
  • 300ml lapte
  • 160g făină de ovăz integrală
  • 1/4 linguriță extract stevia- îndulcitor
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 linguriță lichior de portocale
     Le-am amestecat bine, bine și am lăsat compoziția la temperatura camerei vreo 2 ore, apoi, în tigaia non-aderentă ștearsă cu un șervețel înmuiat în ulei am copt clătitele, după cum se vede nu le-am făcut mari, ci mai micuțe, tocmai pentru a le aranja așa frumușel, ca pe un mic sandwich. Mi-au ieșit cam 20 de bucăți.

     Umplutura (pentru umplutura a 2 „sandwich-uri” de clătite)
  • 2 linguri iaurt grecesc (Olympus 2% grăsime)
  • 1 linguriță sirop de arțar
  • un vârf de cuțit scorțișoară
  • 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 4 căpșune tăiate felii
     Deasupra am mai turnat puțin sirop de arțar și am mai presărat un praf de scorțișoară. O nebunie! :)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!