Treceți la conținutul principal

Chiftele de dovlecei cu brânză feta

     

     Ieri am facut un pui la cuptor demențial, cu unt, busuioc și usturoi, stropit cu vin spumant sec (mi se terminase stocul de vin alb). În schimb, am reușit să-mi distrug pâinea, am vărsat vasul în care pusesem aluatul și, bineînțeles, mi s-a scurs pe jos :(( .  Noaptea a culminat cu o insomnie pe cinste, de mai aveam un pic și mă apucam de făcut altă pâine, dar m-am abținut, căci după lupte care au durat până la orele 4 ale dimineții, s-a arătat și tov. Ene, responsabil cu somnul cel dulce și liniștit. Așa că azi m-am trezit cu un chef de viață de numa'! Și cum să ma mai activez eu, dacă nu la bucătărie? :)) Măi, nene, locul ăsta îmi dă energie și bucătăreala mă ține departe de orice gânduri negre aș avea! Deci, setată pe mod turbo - căci cafeaua în cazul ăsta abia, abia și-a făcut efectul, cred că somnul insuficient m-a mișcat cu așa talent - m-am apucat de treabă. Cercetat frigiderul ... găsit 5 bucăți dovlecei pe care vroiam să-i execut ieri, dar cu puiul și pâinea și alte activități casnice n-am mai apucat. Cum pui n-aveam chef să mănânc, un prânz vegetarian mi s-a părut o alegere mai mult decât potrivită. Meniul: chiftele de dovlecei cu brânză feta, o salată de roșii cu mentă și usturoi și un sos de iaurt cu ardei iute, iar pe lângă, pâinică proaspătă (50% făină speltă). 

   Chiftele de dovlecei


  • 5 dovlecei de mărime medie, rași pe răzătoarea mare, sărați și scurși bine (eu am folosit o bucată de tifon pe care o am pregătită special pentru astfel de situații)
  • 1 cană brânză Horezu fărâmițată cu robotul (sau dată de răzătoarea mică)
  • 2 ouă
  • 1/2 cană semințe de cânepă (eu nu am vrut să folosesc pesmet sau făină, în plus, semințele de cânepă sunt o bună sursă de acizi grași omega3 și omega6 și de minerale, găsiți mai multe informații aici)
  • 200g brânză feta mărunțită
  • o legătură ceapă verde*
  • 4 căței de usturoi*
  • o legătură mărar*
  • câteva frunze de mentă proaspătă*
  • 1/2 linguriță sare 
  • 1 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță chimion (cumin) măcinat
* pe astea le-am pus în robot și le-am tocat mărunt 

    Am amestecat toate ingredientele, am încins o tigaie non-aderentă și am stropit-o cu puțin ulei de măsline (lucru pe care l-am mai făcut la încă vreo 2  ture de chiftele, după care nu am mai pus deloc, au ieșit la fel de bine, dar - repet - tigaia mea e una non-aderentă), am luat cu lingura din compoziție și am pus-o în tigaie, la foc potrivit, mic spre mediu, întorcându-le astfel încât să le rămână forma cât de cât intactă și să se coacă bine, cam 7-8 minute. Le-am scos și le-am pus deoparte la cald până am făcut și restul de acompaniamente.

   Sos de iaurt cu ardei iuți

  • 300g iaurt grecesc (eu am folosit Olympus 2% grăsime)
  • 5 bucăți ardei iute roșu, curățați de semințe și tocați mărunt (eu am avut de la borcan, murați, erau mici, dacă folosiți ardei iute roșu proaspăt, 2 sunt suficienți)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/2 linguriță sare
  • 2-3 picături sos tabasco
  • coaja rasă de la o lămâie
   Salată de roșii
  • 4 roșii (eu am folosit un amestec de roșii galbene și roșii)
  • 10 frunze proaspete de mentă 
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1linguriță sos de rodii (dacă nu aveți, zeamă de lămâie)
După cum v-am menționat, am avut și o pâinică prospăt scoasă din cuptor (mă rog, mașina de pâine, căci după fiasco-ul de ieri cu pâinea cea bună cu maia n-am mai avut timp să pregătesc una la fel, așa că am apelat la mașina mea de făcut pâine pe care am cam abandonat-o, dar care mi-a rămas fideluță și a făcut pâinica asta bună, cu 50% făină speltă, 50% făină albă, drojdie, lapte, unt, miere și sare -  bună, bunuță). Și bune au fost toate, aromate și gustoase, un prânz mai ușurel, dar pe care l-aș lua oricând, cu la fel de mare poftă. :)

Poftă bună!





Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!