Treceți la conținutul principal

Clătite cu gorgonzola și smochine




     Că tot e zi festivă și ceva bun nu e niciodată de prisos, fără surle și trâmbițe, dar de încercat cu siguranță, vă prezint un aperitiv bun de tot, arătos, savuros. :)

     Clătite: am amestecat cam o cană și jumătate de maia cu un pachet de brânză de vaci slabă Rarăul (200g), o cană cu lapte și făină cât să iasă un aluat mai gros, dar curgător. Am mai condimentat cu sare (1 linguriță), piper proaspăt măcinat (1 linguriță) și cimbru uscat (2 lingurițe) și am lăsat la odihnit compoziția peste noapte (nu e musai, dar eu vroiam să o am pregătită de dimineață). În lipsă de maia, folosiți o linguriță praf de copt și 1 cană și jumătate cu făină.
     Am copt clătitele în tigaia unsă cu puțin ulei îmbibat pe un șervețel de hârtie (am făcut clătite rotunde, mai mici, în stilul clătitelor americane) și apoi le-am lăsat să se mai răcorească.

     Între timp am amestecat 1 pachet de gorgonzola (150g) cu 2 linguri zdravene de smântână și am uns clătitele cu minunatul amestec. Peste am pus felii de smochină proaspătă și le-am stropit cu un sos pe care l-am făcut dintr-o lingură cu miere, una cu ulei, sare și piper. Dacă vreți, le puteți da puțin la cuptor, în partea de sus, să se caramelizeze puțin. Și atât ...

                                                                         Poftă bună!




Comentarii

  1. Extraordinar... Ești sursa mea de inspirație ��
    Daniel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult, Daniel! Sper sa va placa si sa le savurati de la mic la mare! Musai sa-mi spui cum ti-au iesit! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …