Treceți la conținutul principal

Gem de prune cu anason stelat și migdale (fără zahăr)





     A venit toamna ... de ceva vreme, fie vorba între noi :)), dar eu abia, abia m-am mobilizat să fac câte ceva. Adică să primesc, cu mare grație, de altfel, de la ai mei, ca întotdeauna, murături, dulcețuri, suc de roșii. Nu pentru că nu mă pricep să fac și eu, dar sinceră să fiu, acum, printre schele la geam, moloz, praf și o bucătărie mult prea mică pentru desfășurarea de forțe pe care asemenea operațiuni o cere, mi-a cam pierit cheful. Însă tot n-am putut să mă abțin. Așa că ultima dată când am dat o raită prin piață, am luat și niște prune, cu gândul să fac o tartă, ceva, compot sau ce mi-o mai fi trecut mie prin minte în momentul ăla. Dar ieri m-am gândit să experimentez puțin și după o amplă cercetare în domeniu, am pornit spre bucătărie, încântată nevoie mare de ideea mea. E o rețetă care necesită timp, știam și eu asta, dar mi-am zis că dacă nu termin într-o zi, nu-i bai, mai e și a doua zi. Și cam așa s-a întâmplat. Am fiert gemul vreo 5 ore ieri, azi dimineață l-am mai lăsat vreo oră și jumătate. Ca să fie temperatura constantă, eu l-am făcut la cuptor, într-o oală de lut, cu capac. Dintr-un kilogram și jumătate de prune (cântărite fără sâmburi) mi-a ieșit un borcan de aproximativ 600 de grame cu gem.

     Am spălat și curățat de sâmburi 1,5kg prune coapte bine și le-am pus în oala de lut, cu 1/2 cană de apă, 2 bucăți de anason stelat, am pus capacul și le-am dat la cuptorul încins la 170-180 grade C, amestecând în primele 4 ore cam la jumătate de oră, apoi mai des, pe măsură ce compoziția a început să se îngroașe. După cum vă spuneam, eu ieri am lăsat gemul să fiarbă cam 5 ore, însă pentru că m-am apucat târziu, se făcuse deja noapte și îmi era cam somn, așa că am oprit focul, am scos capacul, am pus un tifon deasupra și am lăsat oala în cuptor până azi dimineață, când am aprins din nou focul și l-am mai lăsat circa o oră și jumătate, până când a stat lingurița în picioare când am pus-o în gem :)). 
     Cu o jumătate de oră înainte să sting focul, am pus cam o cană de migdale pe care le-am copt 10 minute în cuptor și apoi le-am tăiat mare și am mai adăugat 2 linguri cu lichior de portocale (Cointreau). 
     Am pregătit și borcanul (inițial am pregătit două, însă am umplut numai unul dintre ele) - procedee de sterilizare sunt multe, eu spăl foarte bine borcanele și capacele cu detergent, în apă fierbinte, le clătesc bine, bine în câteva ape, apoi le pun într-o tavă, pe un grătar, în cuptorul încins la 180 de grade C pentru aproximativ 20 de minute și le scot tot pe un grătar. Am umplut un borcan cu gemul încă fierbinte, am pus capacul și am întors borcanul cu susul în jos și l-am lăsat așa vreo 5 minute. Apoi l-am înfășurat într-un prosop și l-am lăsat să se răcească încet. 
     Cam ăsta ar fi procedeul general, eu una nu cred că o să țină prea mult borcanul ăsta de gem, că am lăsat puțin la degustare și mi-a cam plăcut ... mult de tot :P. Deci și prin urmare, cred că mâine dimineață mai fac o excursie la piață și mai iau niște prune, mai multe de data asta, că mă gândesc să mai fac și cadou vreo câteva borcane. Ar fi frumos, nu? :)

Poftă bună!

Să nu mă acuze cineva de minciună, chiar așa stă lingurița în gem :D





Edit: O fi un semn, că tocmai ce am văzut un minunat concurs realizat de The Foodie Family și Flanco și am spus că merită o încercare, nu? :) Dacă vreți să vedeți mai multe despre concurs, mergeți aici. O zi frumoasă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …