Treceți la conținutul principal

Muffins cu prune


     Am făcut suficient gem pentru iarnă, am mai făcut și câteva borcane cu zacuscă, murături și alte dulcețuri, după cum vă spuneam, mi-a donat cu generozitate familionul, așa că vreau să mă bucur acum de dulceața fructelor de sezon, căci în curând voi rămâne numai cu amintirea lor. Da, știu, găsesc la magazin și în toiul iernii fructe, dar am mai experimentat și eu, una, nu sunt dispusă să plătesc mult prea mult pentru ceva cu gust „identic natural”, metaforic vorbind :). Și așa că m-am înarmat cu rucsacul de cumpărături în spate și am mai dat o raită prin piață, înarmându-mă cu mere, prune și dovleac - aromate, parfumate, colorate, o încântare, daruri ale unei toamne generoase. Am savurat cât am savurat, dar a venit întrebarea firească: așa, și acum ce mai fac? Ceva bun, bineînțeles :P. Și răsfoind prin biblioteca mea gastronomică, am dat peste cărticica cu rețete de muffins. Cu prune n-am găsit, dar am găsit una cu caise și mi-am zis că merge să improvizez. Am mai făcut modificări pe ici, pe colo, dar la final ... moaaaaaaa! Ori n-am mai făcut eu de multă vreme muffins și-mi era prea poftă, ori chiar au ieșit cum nici nu m-aș fi așteptat, umflățele, moi, parfumate ... hmmmmmmm ... da, recunosc, am ras 3 bucăți pe nerăsuflate, rușine să-mi fie :D. Dar erau prea bune, zău! 

Ingrediente

  • 2/3 cană făină standard
  • 1/3 cană făină de migdale
  • 1 și 1/4  linguriță praf de copt
  • 2 ouă
  • 7 linguri iaurt (eu am folosit Olympus grecesc 2% grăsime)
  • 4 linguri îndulcitor stevia granule (sau puteți folosi zahăr brun, rețeta originală dădea 7 linguri de zahăr, mie mi se pare mult prea mult, având în vedere faptul că și prunele sunt dulci, dar preferința personală nu se dispută, așa că simțiți-vă liberi să puneți cât vreți, în limitele 4-7 linguri zahăr sau alt substitut)
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 6 prune tocate
  • 1 lingură Cointreau (lichior de portocale)
  • 1 linguriță extract de migdale
  • 1 lingură făină de migdale
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • 2/3 cană smântână (12% grăsime)
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 6 prune tăiate în jumătate
     Făina se amestecă cu praful de copt și prunele tocate. Separat se amestecă ouăle cu iaurtul, îndulcitorul (zahărul), uleiul, lichiorul de portocale, extractul de migdale. Se adaugă amestecul peste amestecul de făină și se omogenizează. Se unge forma de brioșe sau se pun forme de hârtie și se umplu trei sferturi. Se amestecă restul de ingrediente (smântâna, oul, făina de migdale, fulgii de migdale și extractul de vanilie) și se umplu formele, deasupra se așează câte o jumătate de prună. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (verificați cu scobitoarea daco sunt coapte). Se scot din cuptor, se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scot pe un grilaj și se lasă la răcit. 

    Nu le mai laud încă o dată, să nu vă plictisesc, dar vă spun că a mai mers una de minune cu o ceașcă de cafea cu scortisoară. Și am auzit în capul meu refrenul: „ what a wanderful world ...”. :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …