Treceți la conținutul principal

Muffins cu prune


     Am făcut suficient gem pentru iarnă, am mai făcut și câteva borcane cu zacuscă, murături și alte dulcețuri, după cum vă spuneam, mi-a donat cu generozitate familionul, așa că vreau să mă bucur acum de dulceața fructelor de sezon, căci în curând voi rămâne numai cu amintirea lor. Da, știu, găsesc la magazin și în toiul iernii fructe, dar am mai experimentat și eu, una, nu sunt dispusă să plătesc mult prea mult pentru ceva cu gust „identic natural”, metaforic vorbind :). Și așa că m-am înarmat cu rucsacul de cumpărături în spate și am mai dat o raită prin piață, înarmându-mă cu mere, prune și dovleac - aromate, parfumate, colorate, o încântare, daruri ale unei toamne generoase. Am savurat cât am savurat, dar a venit întrebarea firească: așa, și acum ce mai fac? Ceva bun, bineînțeles :P. Și răsfoind prin biblioteca mea gastronomică, am dat peste cărticica cu rețete de muffins. Cu prune n-am găsit, dar am găsit una cu caise și mi-am zis că merge să improvizez. Am mai făcut modificări pe ici, pe colo, dar la final ... moaaaaaaa! Ori n-am mai făcut eu de multă vreme muffins și-mi era prea poftă, ori chiar au ieșit cum nici nu m-aș fi așteptat, umflățele, moi, parfumate ... hmmmmmmm ... da, recunosc, am ras 3 bucăți pe nerăsuflate, rușine să-mi fie :D. Dar erau prea bune, zău! 

Ingrediente

  • 2/3 cană făină standard
  • 1/3 cană făină de migdale
  • 1 și 1/4  linguriță praf de copt
  • 2 ouă
  • 7 linguri iaurt (eu am folosit Olympus grecesc 2% grăsime)
  • 4 linguri îndulcitor stevia granule (sau puteți folosi zahăr brun, rețeta originală dădea 7 linguri de zahăr, mie mi se pare mult prea mult, având în vedere faptul că și prunele sunt dulci, dar preferința personală nu se dispută, așa că simțiți-vă liberi să puneți cât vreți, în limitele 4-7 linguri zahăr sau alt substitut)
  • 1/3 cană ulei de rapiță
  • 6 prune tocate
  • 1 lingură Cointreau (lichior de portocale)
  • 1 linguriță extract de migdale
  • 1 lingură făină de migdale
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • 2/3 cană smântână (12% grăsime)
  • 1 ou
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 6 prune tăiate în jumătate
     Făina se amestecă cu praful de copt și prunele tocate. Separat se amestecă ouăle cu iaurtul, îndulcitorul (zahărul), uleiul, lichiorul de portocale, extractul de migdale. Se adaugă amestecul peste amestecul de făină și se omogenizează. Se unge forma de brioșe sau se pun forme de hârtie și se umplu trei sferturi. Se amestecă restul de ingrediente (smântâna, oul, făina de migdale, fulgii de migdale și extractul de vanilie) și se umplu formele, deasupra se așează câte o jumătate de prună. Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 25-30 de minute (verificați cu scobitoarea daco sunt coapte). Se scot din cuptor, se mai lasă 5 minute în formă, apoi se scot pe un grilaj și se lasă la răcit. 

    Nu le mai laud încă o dată, să nu vă plictisesc, dar vă spun că a mai mers una de minune cu o ceașcă de cafea cu scortisoară. Și am auzit în capul meu refrenul: „ what a wanderful world ...”. :)

Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!