Treceți la conținutul principal

Cuscus cu legume rumenite la cuptor




     Nu e ceva spectaculos, nu e ceva ce nu s-a mai făcut, dar e un fel atât de gustos, încât nu pot să nu vi-l aduc în atenție. Și am așa o vagă bănuială cum că legumele făcute în felul ăsta ar face deliciul celor mici, mai mofturoși cu legumele în mâncare. De ce cred eu că le-ar plăcea? Pentru că sunt dulci și să nu-mi spuneți că cei mici refuză ceva dulce, orice ar fi! Încercarea moarte n-are, dar eu tot susțin că e un fel bun, bun. Eu l-am mâncat ca fel principal, merge ca garnitură lângă niște cărniță la cuptor (eu vă recomand rețeta asta), fiecare e liber să aleagă felul în care vrea să-l mănânce.
     Ce-am făcut cu legumele, vă spun imediat, înainte țin să precizez că las la libera alegere a fiecăruia ce cantitate folosește, ca idee eu am avut vreo 15 morcovi mici, mai subțiri, vreo 2 au fost mai grăsuni, așa că i-am tăiat pe din două, 2 rădăcini de păstârnac - pe care le-am tăiat în 4, că erau mari și un broccoli mediu, căruia i-am desfăcut buchețelele. Le-am spălat și le-am uscat cu un prosop, le-am pus într-o tavă, am mai aruncat peste ele cățeii de la o căpățână de usturoi, nedecojiți și le-am stropit cu ulei de măsline, am mai picurat peste ele o lingură cu miere, le-am sărat (1 linguriță cu sare), le-am piperat (1 linguriță piper negru măcinat), am mai pus și o linguriță cu coriandru măcinat, le-am amestecat bine, bine, să fie uniform acoperite de minunatele licori și condimente, apoi am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 grade C (mediu spre mare). Am avut grijă să le tot învârt în tavă, astfel încât să se rumenească uniform, cam trei sferturi de oră, cu aproximație (depinde de cum vă merge cuptorul, oricum, e bine să verificați de fiecare dată când întoarceți legumele în tavă).
     Am făcut și cuscus-ul, am pus într-un vas cuscus, am turnat apă clocotită cât să-l acopere, am acoperit vasul și am lăsat să stea cam 10 minute, până apa a fost în totalitate absorbită. Apoi am pus puțin ulei de măsline cu ardei iute, sare, piper și am amestecat cu furculița. Am pus cuscus-ul pe farfurie, am pus legume deasupra și am stors cățeii de usturoi care s-au copt la cuptor peste ele - știți cât e de dulce usturoiul copt? Vă spun eu, e delicios ;). Am mai pus lângă și niște iaurt de oaie, cremos. Nu vă pot spune cât de mult mi-a plăcut, dar vă spun că am rămas după masă ca un purice cu burtica-n sus, că am mâncat tot! 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …