Bune pentru o gustare, bune la ceai, bune cu lapte, cafea, cu ce are fiecare la îndemână, Sunt puțin dulci, puțin crănțănicioase, puțin acrișoare, aromate și asta de la melasa pe care am folosit-o. Toată lumea mă întreabă de pe unde reușesc să achiziționez asemenea chestii de care nu prea s-a auzit. Ei bine, firea mea cercetătoare mă îndeamnă mereu să experimentez, așa că atunci când dau peste ceva ce n-am mai încercat și mi se pare interesant, văd cum e. Dacă-mi place folosesc, dacă nu, nu. :)) Inteligent, nu-i așa? :P Ei bine, printre produsele expuse în băcănia turcească, zăceau și o sumedenie de borcane cu melasă. Eu eram în căutare de melasă de rodii și cum nu aveau momentan, m-am gândit să încerc ceva nou. Și am ales melasa asta de dude, una de roșcove și una de mure, fiecare dintre ele cu o dulceață și o aromă aparte. Daaaar, nu e musai să folosiți așa ceva dacă nu aveți de unde să luați, merge și cu miere și cu zahăr, fiecare folosește ce are și ce-i place.
Ingrediente
- 300g făină integrală de speltă
- 100g făină de ovăz
- 200g unt sărat
- 2 lingurițe praf de copt
- 1/4 linguriță sare
- 1 ou
- 150g melasă de dude/miere/zahăr brut
- 200g merișoare proaspete
- 100g alune de pădure crude, date la cuptor 10 minute și tocate cu cuțitul
Făina am amestecat-o cu praful de copt și sarea, am adăugat untul tăiat în bucăți, am amestecat (eu am un aparat special de amestecat - pastry blender, dacă nu aveți merge și cu un robot, sau cu vârfurile degetelor, astfel încât să obțineți un amestec sfărâmicios), apoi am adăugat melasa și oul și am adunat ușor amestecul până am obținut o cocă, la final am adăugat cu mare delicatețe și grijă merișoarele și alunele de pădure. Am pus aluatul pe o folie alimentară și l-am rulat într-un sul, apoi l-am dat la frigider până s-a întărit vreo oră, două, o parte am lăsat-o până a doua zi, pentru că mă grăbeam și nu aveam timp să coc toate fursecurile. Când s-a întărit aluatul l-am scos din frigider, am tăiat felii egale, le-am pus pe foaie de copt în tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru vreo 15-20 de minute (verificați să nu se coacă prea tare, fiecare își știe cuptorul, dar mai bine e să verificați, decât să riscați să vi se ardă fursecurile). Le-am scos pe un grătar și le-am lăsat să se răcească.
Prima tură de fursecuri, încă ușor călduțe, au aterizat la diverși cetățeni din familie și prieteni, restul le-am păstrat pentru mine, să am și eu ce să savurez la ceai. Au fost buni! Am zis! :P
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu