Treceți la conținutul principal

Fursecuri cu merișoare și alune de pădure


     Bune pentru o gustare, bune la ceai, bune cu lapte, cafea, cu ce are fiecare la îndemână, Sunt puțin dulci, puțin crănțănicioase, puțin acrișoare, aromate și asta de la melasa pe care am folosit-o. Toată lumea mă întreabă de pe unde reușesc să achiziționez asemenea chestii de care nu prea s-a auzit. Ei bine, firea mea cercetătoare mă îndeamnă mereu să experimentez, așa că atunci când dau peste ceva ce n-am mai încercat și mi se pare interesant, văd cum e. Dacă-mi place folosesc, dacă nu, nu. :)) Inteligent, nu-i așa? :P Ei bine, printre produsele expuse în băcănia turcească, zăceau și o sumedenie de borcane cu melasă. Eu eram în căutare de melasă de rodii și cum nu aveau momentan, m-am gândit să încerc ceva nou. Și am ales melasa asta de dude, una de roșcove și una de mure, fiecare dintre ele cu o dulceață și o aromă aparte. Daaaar, nu e musai să folosiți așa ceva dacă nu aveți de unde să luați, merge și cu miere și cu zahăr, fiecare folosește ce are și ce-i place.

     Ingrediente
  • 300g făină integrală de speltă 
  • 100g făină de ovăz
  • 200g unt sărat
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/4 linguriță sare
  • 1 ou
  • 150g melasă de dude/miere/zahăr brut
  • 200g merișoare proaspete
  • 100g alune de pădure crude, date la cuptor 10 minute și tocate cu cuțitul
     Făina am amestecat-o cu praful de copt și sarea, am adăugat untul tăiat în bucăți, am amestecat (eu am un aparat special de amestecat - pastry blender, dacă nu aveți merge și cu un robot, sau cu vârfurile degetelor, astfel încât să obțineți un amestec sfărâmicios), apoi am adăugat melasa și oul și am adunat ușor amestecul până am obținut o cocă, la final am adăugat cu mare delicatețe și grijă merișoarele și alunele de pădure. Am pus aluatul pe o folie alimentară și l-am rulat într-un sul, apoi l-am dat la frigider până s-a întărit vreo oră, două, o parte am lăsat-o până a doua zi, pentru că mă grăbeam și nu aveam timp să coc toate fursecurile. Când s-a întărit aluatul l-am scos din frigider, am tăiat felii egale, le-am pus pe foaie de copt în tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru vreo 15-20 de minute (verificați să nu se coacă prea tare, fiecare își știe cuptorul, dar mai bine e să verificați, decât să riscați să vi se ardă fursecurile). Le-am scos pe un grătar și le-am lăsat să se răcească. 
      Prima tură de fursecuri, încă ușor călduțe, au aterizat la diverși cetățeni din familie și prieteni, restul le-am păstrat pentru mine, să am și eu ce să savurez la ceai. Au fost buni! Am zis! :P

Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…