Treceți la conținutul principal

Tartă cu praz și brânză feta



     Ș-așa-mi vine câteodată pofta de praz, de la jumătatea mea oltenească mi se trage, ce pot să spun? :)) Și cum în afară de plăcintă cu brânză și praz altceva cu praz nu am încercat să fac, am spus că e momentul. Și m-am gândit eu așa și am decretat că azi voi face tarte. De două feluri, una dulce, una sărată. Asta, după cum se poate deduce ușor din titlu după o analiză stilistică, e cea sărată :D. Și cum am luat de la Băcănia Veche niște feta grecească din aia de la mama ei, am zis că merge o cooperare româno-greacă și ca să fie prietenia între popoare și mai strânsă, am adus și Grana Padano italiană, pentru un plus de savoare. 

     Prazul l-am pregătit primul, să-i las timp să se răcească înainte să-l pun în umplutură, apoi am făcut crusta și în timp ce se răcorea, am făcut umplutura.
     Am luat 2 fire de praz, le-am curățat bine, unul l-am tăiat pe jumătate, apoi fâșii subțiri, pe celălalt l-am tăiat bucăți de 1-2 cm. Le-am făcut în același fel, dar în tigăi separate, pentru că fâșiuțele le-am amestecat direct în compoziție, iar rotocoalele le-am aranjat să arate frumos în tartă :P. Am sotat prazul într-o tigaie în 2 linguri de unt, am pus un capac și l-am lăsat să se înmoaie cam 20 de minute. La un moment dat am pus puțină apă fierbinte, că mă temeam să nu se prăjească și a fost bine, că nu am făcut prazul scrum, s-a făcut frumușel și când s-a înmuiat l-am dat la o parte și l-am lăsat să se răcească.

Crustă
  • 140g făină integrală
  • 115g unt tăiat cuburi, rece
  • 1 ou
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță apă rece
     Am amestecat făina cu sarea, piperul și cimbrul uscat, am adăugat untul și m-am folosit de blender-ul special pe care îl am în dotare pentru a-l amesteca cu făina, astfel încât am obținut un aluat sfărâmicios. Am adăugat și oul și apa (am pus într-o ceșcuță apa și am pus-o la congelator pentru vreo 5 minute) și am adunat toată compoziția într-un aluat legat, i-am dat formă rotundă și l-am împachetat în folie, l-am presat puțin astfel încât să obțin un disc și l-am dat la frigider cam 40 de minute. Apoi l-am întins pe blatul ușor înfăinat, am pus foaia în formă (o formă de tartă cu diametrul de 23cm), am înțepat aluatul cu furculița și am dat crusta la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C pentru 20 de minute (până s-a rumenit puțin pe margini). Am scos forma din cuptor și am pus-o pe un grătar să se răcească. Între timp, am micșorat temperatura cuptorului la 180 de grade C și am pregătit umplutura.

Umplutura
  • prazul pregătit înainte de crustă
  • 2 ouă
  • 150ml smântână lichidă
  • 1/4 linguriță sare 
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 100g feta
  • 10g Grana Padano dat pe răzătoarea mică
     Am amestecat prazul tăiat fâșiuțe cu ouăle bătute ușor cu furculița, smântâna și condimentele. Pe crustă am aranjat bucățile de praz (cele tăiate mai mare), am sfărâmat brânza feta și am turnat încet amestecul lichid. Am dat din nou tarta la cuptor vreo 20 de minute, apoi am presărat brânza răzălită și am mai dat tarta 5 minute la cuptor, să se rumenească puțin.

     Am lăsat-o să se răcească și apoi am tăiat o bucată. Crusta se topește în gură și e aromată, prazul dulce și feta bogată fac o pereche delicioasă, părerea mea! :) Mi-a plăcut să o fac, îmi place și mai mult s-o mănânc! În episodul viitor vă spun și despre tarta dulce ;).

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!