Treceți la conținutul principal

Pâine cu mălai și ardei iute



      E o variantă mai bogată a pâinii cu mălai pe care am făcut-o acum ceva vreme, cu maia, poate fi un fel de mâncare de sine stătător, o gustare savuroasă sau poate acompania un chilli (cu carne sau vegetarian), o tocăniță. Oricum ați mânca-o, pâinea asta e savuroasă. Părerea mea! 

Ingrediente
  • 1 cană maia 100% hidratare de la frigider (a mea fusese hrănită cu o zi înainte)/ pentru cine nu are maia, puneți  1/2 de cană făină intergală și 1/2 de cană lapte în plus, o linguriță bicarbonat de sodiu și 2 lingurițe praf de copt
  • 1 și 1/2 cană mălai
  • 1 cană făină integrală
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 1 cană lapte
  • 50g unt topit + 20g pentru uns formele
  • 2 ouă
  • 50g brânză Horezu dată pe răzătoarea mică
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 1 ardei iute curățat de semințe și tăiat mărunt
  • boabele de la 2 știuleți de porumb
     Se amestecă toate ingredientele. Eu am folosit de data asta forma de brioșe, să am porții individuale. Puteți pune fără nici o problemă pâinea la copt în tavă (una mai înaltă puțin) sau într-o formă de chec. Înainte de a pune compoziția în tava de brioșe, am pus puțin unt în fiecare dintre formele din tavă și am dat tava la cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade C, până s-a topit untul, apoi am uns fiecare dintre forme cu o pensulă, folosind untul topit, apoi cu o lingură am pus din compoziție în forme și am dat tava la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră, cel mult 40 de minute (am făcut testul cu scobitoarea să văd dacă sunt coapte). 
      Pe lângă cele 12 pâinici din tava de brioșe, mi-a mai rămas compoziție pentru încă 3, pe care le-am copt în forme de silicon, în total 15 pâinici. După ce am scos tava de la cuptor am mai lăsat pâinicile în formă vreo 5 minute, apoi le-am scos să se răcorească pe un grătar.
     N-am putut să mă abțin și am mâncat 2 pâinici tocmai scoase din cuptor cu niște iaurt grecesc. Cum am spus, delicioase și sățioase. Azi o să le încerc cu un chilli vegetarian. O să vă spun cum a fost ;).

Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!