Treceți la conținutul principal

Biscuiți cu brânză albastră


     Îmi place atunci când mă trezesc să fac ceva bun și să mă pot bucura în liniște de un mic dejun savuros. Dar ceva ce poate fi făcut repede, cam în jumătate de oră, pentru că nu vreau să mi se facă și mai foame decât îmi e în mod normal când mă trezesc. Și biscuiții ăștia sunt perfecți pentru o asemenea operațiune, pentru că pot pregăti seara aluatul, iar dimineața îi coc. Așa că în timp ce se face cafeaua dau drumul la cuptor și îl las cam 15-20 minute să se încălzească, apoi bag biscuiții la cuptor. Și cât mă mai fâțâi prin casă punându-i lui Țiți de mâncare, aranjând  una, alta, mai iau o gură de apă, iar în jumătate de oră biscuiții mei sunt copți și gata să fie devorați. Exact așa am făcut ieri dimineață și m-am gândit că ar merge să îmbogățesc gustul biscuiților mei cu puțină brânză cu mucegai albastru pe care o mai aveam în frigider. 
     Din motive subiective (și anume pentru că tocmai o hrănisem cu o zi înainte) am folosit maia, dacă nu aveți, vă puteți ghida după rețeta aceasta de biscuiți, cu diferența că în rețeta de față am folosit lapte bătut și nu lapte dulce și, după cum vă povesteam, am pus și brânza cu mucegai. Aluatul l-am făcut cu seară înainte și l-am lăsat la frigider peste noapte.

   Ingrediente aluat
  • 150g maia 100% hidratare de la frigider
  • 150g lapte bătut
  • 250g făină integrală de grâu
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță piper măcinat
  • 100g unt rece tăiat bucăți mici
  • 80g brânză cu mucegai albastru fărâmițată
   Glazură - 1 ou bătut bine cu o lingură de lapte, sare și puțin piper măcinat (cam 1 vârf de cuțit din fiecare)

     Am amestecat maiaua cu laptele bătut. Untul l-am amestecat în făina pe care am combinat-o cu sarea și piperul măcinat cu ajutorul blenderului de patiserie (folosiți un robot dacă aveți la îndemână sau frecați untul cu făina cu vârfurile degetelor) până am obținut o compoziție sfărâmicioasă. Am combinat acest amestec cu cel de maia și lapte bătut și le-am amestecat cu ajutorul unei linguri până au început să se lege. Am presărat și brânza sfărâmată și prin împăturiri rapide am înglobat-o în aluat. E bine să aveți mâinile reci și să vă mișcați rapid, să nu înceapă untul să se topească în aluat. Am acoperit vasul în care am pus aluatul și l-am lăsat peste noapte la frigider.
     A doua zi de dimineață am preîncălzit cuptorul la 220-230 de grade C. Am scos aluatul, l-am întins pe blatul de lucru înfăinat într-o foaie de aproximativ 3cm, l-am decupat cu un pahar rotund și am pus biscuiții astfel obținuți în tava tapetată cu foaie de copt. Am uns biscuiții cu glazura obținută din oul bătut ușor, amestecat cu laptele, sarea și piperul măcinat și am dat tava la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră.

     Și uite-așa, dimineața a început cu miros de biscuiți delicioși, puțin crocanți la exterior, pufoși în interior, savuroși în combinația cu brânza cu mucegai albastru. Au ieșit 12 bucăți. Eu i-am mâncat la micul dejun alături de o cană cu lapte bătut. Și a fost un mic dejun minunat! :)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so