Îmi place atunci când mă trezesc să fac ceva bun și să mă pot bucura în liniște de un mic dejun savuros. Dar ceva ce poate fi făcut repede, cam în jumătate de oră, pentru că nu vreau să mi se facă și mai foame decât îmi e în mod normal când mă trezesc. Și biscuiții ăștia sunt perfecți pentru o asemenea operațiune, pentru că pot pregăti seara aluatul, iar dimineața îi coc. Așa că în timp ce se face cafeaua dau drumul la cuptor și îl las cam 15-20 minute să se încălzească, apoi bag biscuiții la cuptor. Și cât mă mai fâțâi prin casă punându-i lui Țiți de mâncare, aranjând una, alta, mai iau o gură de apă, iar în jumătate de oră biscuiții mei sunt copți și gata să fie devorați. Exact așa am făcut ieri dimineață și m-am gândit că ar merge să îmbogățesc gustul biscuiților mei cu puțină brânză cu mucegai albastru pe care o mai aveam în frigider.
Din motive subiective (și anume pentru că tocmai o hrănisem cu o zi înainte) am folosit maia, dacă nu aveți, vă puteți ghida după rețeta aceasta de biscuiți, cu diferența că în rețeta de față am folosit lapte bătut și nu lapte dulce și, după cum vă povesteam, am pus și brânza cu mucegai. Aluatul l-am făcut cu seară înainte și l-am lăsat la frigider peste noapte.
Ingrediente aluat
- 150g maia 100% hidratare de la frigider
- 150g lapte bătut
- 250g făină integrală de grâu
- 1 linguriță sare
- 1/2 linguriță piper măcinat
- 100g unt rece tăiat bucăți mici
- 80g brânză cu mucegai albastru fărâmițată
Glazură - 1 ou bătut bine cu o lingură de lapte, sare și puțin piper măcinat (cam 1 vârf de cuțit din fiecare)
Am amestecat maiaua cu laptele bătut. Untul l-am amestecat în făina pe care am combinat-o cu sarea și piperul măcinat cu ajutorul blenderului de patiserie (folosiți un robot dacă aveți la îndemână sau frecați untul cu făina cu vârfurile degetelor) până am obținut o compoziție sfărâmicioasă. Am combinat acest amestec cu cel de maia și lapte bătut și le-am amestecat cu ajutorul unei linguri până au început să se lege. Am presărat și brânza sfărâmată și prin împăturiri rapide am înglobat-o în aluat. E bine să aveți mâinile reci și să vă mișcați rapid, să nu înceapă untul să se topească în aluat. Am acoperit vasul în care am pus aluatul și l-am lăsat peste noapte la frigider.
A doua zi de dimineață am preîncălzit cuptorul la 220-230 de grade C. Am scos aluatul, l-am întins pe blatul de lucru înfăinat într-o foaie de aproximativ 3cm, l-am decupat cu un pahar rotund și am pus biscuiții astfel obținuți în tava tapetată cu foaie de copt. Am uns biscuiții cu glazura obținută din oul bătut ușor, amestecat cu laptele, sarea și piperul măcinat și am dat tava la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră.
Și uite-așa, dimineața a început cu miros de biscuiți delicioși, puțin crocanți la exterior, pufoși în interior, savuroși în combinația cu brânza cu mucegai albastru. Au ieșit 12 bucăți. Eu i-am mâncat la micul dejun alături de o cană cu lapte bătut. Și a fost un mic dejun minunat! :)
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu