Treceți la conținutul principal

Plăcinte cu leurdă și plăcinte cu spanac și mozarella


     Îmi place primăvara pentru că aduce soarele și totul începe să prindă culoare, iar piețele sunt pline de verdețuri ce promit să se transforme în delicii pline de sănătate și vitalitate. Și poate pentru că îmi place la nebunie usturoiul, întotdeauna mă bucur de leurda apărută, pe care în general o folosesc la salate, dar și în combinație cu cartofii noi, rumeniți la cuptor. N-am folosit leurda niciodată până acum gătită, dar pentru plăcintele astea am sotat-o ușor în ulei de măsline și pot să spun că au ieșit niște plăcinte pe cinste. Cum nu luasem foarte multă leurdă și aveam aluat la îndemână, am sacrificat și o pungă cu spanac (baby spinach) și am combinat-o cu niște mozarella pentru umplutura celorlalte plăcinte. Mi-au ieșit 3 plăcinte cu leurdă, 3 cu spanac și mozarella

   Aluat
  • 1/2 cană maia 100% hidratare
  • 1/2 cană apă călduță
  • 1 cană și 1/2 făină neagră
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1/8 linguriță piper negru măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline
   Umplutura cu leurdă

  • 6 legături leurdă curățată și tocată
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper după gust
      Am încins o tigaie de teflon și am sotat leurda în uleiul de măsline câteva minute, până s-a înmuiat și la final am adăugat sarea și piperul. Am pus umplutura într-un vas și am lăsat-o să se răcească.

   Umplutura cu spanac
  • o pungă spanac (baby spinach) curățat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • sare și piper după gust
  • 1 vârf de cuțit nucșoară măcinată
  • mozarella dată pe răzătoarea mare (aproximativ 100g)
     Am sotat spanacul împreună cu usturoiul în uleiul de măsline până s-a înmuiat, la final am adăugat sarea și piperul și l-am lăsat să se răcească. Apoi l-am amestecat cu mozarella dată pe răzătoare.

     Pentru aluat am amestecat maiaua cu apa și făina și le-am lăsat 20 de minute să se odihnească. Apoi am adăugat sarea, piperul și le-am înglobat prin împăturirea aluatului direct în vas. Cu o linguriță am turnat puțin câte puțin uleiul de măsline, frământând tot în vas aluatul, după ce s-a terminat uleiul, am pus aluatul pe planșa de lucru și l-am mai frământat până a devenit neted și elastic. Apoi am pus aluatul într-un vas uns cu puțin ulei de măsline, l-am acoperit și l-am lăsat într-un loc ferit de curenți să crească, până când și-a dublat volumul (la mine a durat cam 3 ore, la 20-21 grade C, dacă e mai cald timpul va fi mai scurt), apoi l-am împărțit în 6 bucăți. Am luat fiecare bucată și am întins-o cu sucitorul în formă rotundă, am întins umplutura la mijloc, lăsând o margine generoasă la exterior și apoi am strâns aluatul peste umplutură aducând  marginile din partea exterioară înspre interior și la final am mai trecut cu sucitorul peste aluat, astfel încât să se sigileze bine.
     Am copt plăcintele pe rând, într-o tigaie cu pereții groși (una din fontă e perfectă), unsă cu puțin ulei de măsline. 

     Sunt fragede, sunt gustoase, sățioase, merg de minune la orice oră, dar eu le-am mâncat cu iaurt la micul dejun. 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …