Treceți la conținutul principal

Plăcinte cu leurdă și plăcinte cu spanac și mozarella


     Îmi place primăvara pentru că aduce soarele și totul începe să prindă culoare, iar piețele sunt pline de verdețuri ce promit să se transforme în delicii pline de sănătate și vitalitate. Și poate pentru că îmi place la nebunie usturoiul, întotdeauna mă bucur de leurda apărută, pe care în general o folosesc la salate, dar și în combinație cu cartofii noi, rumeniți la cuptor. N-am folosit leurda niciodată până acum gătită, dar pentru plăcintele astea am sotat-o ușor în ulei de măsline și pot să spun că au ieșit niște plăcinte pe cinste. Cum nu luasem foarte multă leurdă și aveam aluat la îndemână, am sacrificat și o pungă cu spanac (baby spinach) și am combinat-o cu niște mozarella pentru umplutura celorlalte plăcinte. Mi-au ieșit 3 plăcinte cu leurdă, 3 cu spanac și mozarella

   Aluat
  • 1/2 cană maia 100% hidratare
  • 1/2 cană apă călduță
  • 1 cană și 1/2 făină neagră
  • 1 linguriță rasă sare
  • 1/8 linguriță piper negru măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline
   Umplutura cu leurdă

  • 6 legături leurdă curățată și tocată
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper după gust
      Am încins o tigaie de teflon și am sotat leurda în uleiul de măsline câteva minute, până s-a înmuiat și la final am adăugat sarea și piperul. Am pus umplutura într-un vas și am lăsat-o să se răcească.

   Umplutura cu spanac
  • o pungă spanac (baby spinach) curățat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi tocați mărunt
  • sare și piper după gust
  • 1 vârf de cuțit nucșoară măcinată
  • mozarella dată pe răzătoarea mare (aproximativ 100g)
     Am sotat spanacul împreună cu usturoiul în uleiul de măsline până s-a înmuiat, la final am adăugat sarea și piperul și l-am lăsat să se răcească. Apoi l-am amestecat cu mozarella dată pe răzătoare.

     Pentru aluat am amestecat maiaua cu apa și făina și le-am lăsat 20 de minute să se odihnească. Apoi am adăugat sarea, piperul și le-am înglobat prin împăturirea aluatului direct în vas. Cu o linguriță am turnat puțin câte puțin uleiul de măsline, frământând tot în vas aluatul, după ce s-a terminat uleiul, am pus aluatul pe planșa de lucru și l-am mai frământat până a devenit neted și elastic. Apoi am pus aluatul într-un vas uns cu puțin ulei de măsline, l-am acoperit și l-am lăsat într-un loc ferit de curenți să crească, până când și-a dublat volumul (la mine a durat cam 3 ore, la 20-21 grade C, dacă e mai cald timpul va fi mai scurt), apoi l-am împărțit în 6 bucăți. Am luat fiecare bucată și am întins-o cu sucitorul în formă rotundă, am întins umplutura la mijloc, lăsând o margine generoasă la exterior și apoi am strâns aluatul peste umplutură aducând  marginile din partea exterioară înspre interior și la final am mai trecut cu sucitorul peste aluat, astfel încât să se sigileze bine.
     Am copt plăcintele pe rând, într-o tigaie cu pereții groși (una din fontă e perfectă), unsă cu puțin ulei de măsline. 

     Sunt fragede, sunt gustoase, sățioase, merg de minune la orice oră, dar eu le-am mâncat cu iaurt la micul dejun. 

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!