Îmi place primăvara pentru că aduce soarele și totul începe să prindă culoare, iar piețele sunt pline de verdețuri ce promit să se transforme în delicii pline de sănătate și vitalitate. Și poate pentru că îmi place la nebunie usturoiul, întotdeauna mă bucur de leurda apărută, pe care în general o folosesc la salate, dar și în combinație cu cartofii noi, rumeniți la cuptor. N-am folosit leurda niciodată până acum gătită, dar pentru plăcintele astea am sotat-o ușor în ulei de măsline și pot să spun că au ieșit niște plăcinte pe cinste. Cum nu luasem foarte multă leurdă și aveam aluat la îndemână, am sacrificat și o pungă cu spanac (baby spinach) și am combinat-o cu niște mozarella pentru umplutura celorlalte plăcinte. Mi-au ieșit 3 plăcinte cu leurdă, 3 cu spanac și mozarella
Aluat
- 1/2 cană maia 100% hidratare
- 1/2 cană apă călduță
- 1 cană și 1/2 făină neagră
- 1 linguriță rasă sare
- 1/8 linguriță piper negru măcinat
- 2 linguri ulei de măsline
Umplutura cu leurdă
- 6 legături leurdă curățată și tocată
- 1-2 linguri ulei de măsline
- sare și piper după gust
Am încins o tigaie de teflon și am sotat leurda în uleiul de măsline câteva minute, până s-a înmuiat și la final am adăugat sarea și piperul. Am pus umplutura într-un vas și am lăsat-o să se răcească.
Umplutura cu spanac
- o pungă spanac (baby spinach) curățat
- 2 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi tocați mărunt
- sare și piper după gust
- 1 vârf de cuțit nucșoară măcinată
- mozarella dată pe răzătoarea mare (aproximativ 100g)
Am sotat spanacul împreună cu usturoiul în uleiul de măsline până s-a înmuiat, la final am adăugat sarea și piperul și l-am lăsat să se răcească. Apoi l-am amestecat cu mozarella dată pe răzătoare.
Pentru aluat am amestecat maiaua cu apa și făina și le-am lăsat 20 de minute să se odihnească. Apoi am adăugat sarea, piperul și le-am înglobat prin împăturirea aluatului direct în vas. Cu o linguriță am turnat puțin câte puțin uleiul de măsline, frământând tot în vas aluatul, după ce s-a terminat uleiul, am pus aluatul pe planșa de lucru și l-am mai frământat până a devenit neted și elastic. Apoi am pus aluatul într-un vas uns cu puțin ulei de măsline, l-am acoperit și l-am lăsat într-un loc ferit de curenți să crească, până când și-a dublat volumul (la mine a durat cam 3 ore, la 20-21 grade C, dacă e mai cald timpul va fi mai scurt), apoi l-am împărțit în 6 bucăți. Am luat fiecare bucată și am întins-o cu sucitorul în formă rotundă, am întins umplutura la mijloc, lăsând o margine generoasă la exterior și apoi am strâns aluatul peste umplutură aducând marginile din partea exterioară înspre interior și la final am mai trecut cu sucitorul peste aluat, astfel încât să se sigileze bine.
Am copt plăcintele pe rând, într-o tigaie cu pereții groși (una din fontă e perfectă), unsă cu puțin ulei de măsline.
Sunt fragede, sunt gustoase, sățioase, merg de minune la orice oră, dar eu le-am mâncat cu iaurt la micul dejun.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu