Treceți la conținutul principal

Budincă de pâine



     Dacă tot au rămas ceva resturi de brioșe, m-am gândit să le transform, nu de alta, dar îmi era milă de ele să le văd stând singurele și să vă spun cinstit, parcă nici nu mai sunt la fel ca atunci când sunt proaspete, așa că o schimbare părea potrivită. Și mi-am adus aminte de budinca de pâine pe care de mult timp vroiam să o încerc. Și stăteam eu așa și mă gândeam de unde vine budinca asta de pâine și am văzut că își are originile în timpurile străvechi, când oamenii, din rațiuni obiective, și anume pentru a nu risipi mâncarea rămasă, o transformau, adăugând una, alta. 

     Citind diverse rețete de budincă de pâine (bread pudding), mi-am dat seama că m-am întâlnit cu așa ceva în Egipt, Umm Ali îi spunea, un amestec de pâine dulce cu stafie, migdale, sos de lapte și ouă, condimente felurite, care se servea atât rece, cât și fierbinte. Dar nu numai englezii și egiptenii se pot lăuda cu așa ceva, o mai au în bucătăria lor și indienii si americanii (în partea de sud a Statelor Unite mai ales), mexicanii, argentinienii, belgienii și francezii (găsiți o mică istorie a budincii de pâine aici). 

   Considerată mâncare de alinare (în capul meu asta înseamnă ceva dulce și bun de savurat în zile urâte, ca cele pe care le avem acum pe la noi), mi-am spus că merită o încercare, să văd dacă într-adevăr mă poate face să mă simt mai bine ceva, până apare soarele. Ei da, dulceața asta de budincă, pe care am savurat-o ușor călduță, m-a făcut să zâmbesc azi, așa că, dacă aveți o zi grea, merită o încercare :).

Ingrediente

  • 500g brioșe (sau orice pâine mai dulce, veche de cel puțin o zi sau resturi de cozonac, chec, uscate puțin) tăiate cuburi medii
  • 1/2 cană stafide aurii mici
  • 300ml lapte
  • 2 ouă
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură extract de vanilie
Glazura
  • 2 linguri cu ciocolată albă topită pe bain-marie
     Am pus cuburile din brioșe într-un vas de cuptor, am presărat stafidele, am amestecat restul de ingrediente și am turnat compoziția peste pâinici și stafide. Le-am lăsat cam 5 minute și le-am mai întors, să pătrundă amestecul lichid peste tot și să se îmbibe bine bucățile de brioșe, apoi am pus o folie de aluminiu deasupra vasului și l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 40-45 de minute. Ultimele 5 minute l-am lăsat fără folie în cuptor.

      Am scos vasul, am turnat peste ciocolata albă topită și am lăsat pufoșenia asta frumos mirositoare să se răcorească puțin înainte de a-mi tăia o felie generoasă! Și da, ziua mea a devenit puțin mai frumoasa! ;)

Poftă bună!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…