Treceți la conținutul principal

Cupcakes de primăvară/Cupcakes cu vanilie




     A venit de ceva timp primăvara, iar cupcake-urile astea le-am făcut de 8 martie, însă recunosc,  n-am avut vreme să scriu rețeta, apoi am făcut alte cele, am mai avut și niște peripeții neprevăzute și deloc dorite, așa că profit de moment, că tot trebuie să stau cuminte și să nu mă zbucium câteva zile și împărtășesc cu voi buătățile astea. 

  Ingrediente cupcakes
  • 125g unt moale
  • 125g zahăr brut
  • 125g făină
  • 3 ouă medii
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • semințele de la 1 baton de vanilie
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 2 linguri lapte
     Am amestecat făina cu sarea și praful de copt. Am mixat untul cu zahărul până am obținut o compoziție pufoasă, cam 3 minute, am adăugat, pe rând, ouăle, mixând până la omogenizare. Apoi am pus semințele de vanilie, extractul de vanilie, apoi alternativ, în 2 tranșe, câte o lingură cu lapte și amestecul de făină, până ce s-au combinat toate și am obținut un amestec omogen. Am pregătit tava de brioșe/muffins/cupcakes și am pus forme de hârtie, pe care le-am umplut pe trei sferturi cu această compoziție cu ajutorul unei linguri de înghețată. Am dat tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C aproximativ 25 de minute, apoi am scos tava din cuptor, am mai lăsat prăjiturelele în tavă 5 minute după care le-am scos pe un grătar de răcit. Le-am lăsat acolo până s-au răcit complet înainte de a le orna.

  Glazura de unt
  • 4 linguri unt moale
  • 4 linguri grăsime vegetală (dacă nu aveți folosiți numai unt)
  • 8 linguri zahăr pudră
  • 2 linguri extract de vanilie
  • colorant verde (eu am avut de la Wilton)
     Am mixat bine, bine toate ingredientele până am obținut o compoziție omogenă. Eu am lăsat-o puțin la frigider până s-au răcit prăjiturelele, apoi am mai mixat-o cam un minut, să fie cremoasă, și am pus-o într-un poș. Unele dintre prăjiturele le-am decorat folosind un vârf special pentru a crea frunzulițe, pe altele le-am decorat simplu, aranjând glazura cu ajutorul unei spatule.

  Ornamente
  • fluturi și flori din marțipan - am avut niște marțipan de la MegaImage, din cel simplu, pe care l-am amestecat cu puțin extract de vanilie și am mai pus zahăr pudră, l-am întins și l-am decupat cu o formă de fluture și una de floare. Apoi am pictat fluturii și florile cu colorant gel (Wilton) cu ajutorul unei pensule,  și le-am aplicat peste glazură.
     Le-am mai lăsat puțin la frigider să se întărească  glazura, pentru că am luat minunatele prăjiturele și le-am împărțit fetelor, așa, un cadou simbolic de ziua lor. Sunt parfumate, frumoase foc și aduc multă veselie, după cum am observat.

     O primăvară frumoasă! :)

     Și ...

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!