Treceți la conținutul principal

Tort duo de ciocolată


     A venit din nou ziua aceea din an în care, oricât de bine m-aș simți pentru că cei dragi - prieteni, cunoștințe - sunt alături de mine la modul declarativ, am o strângere de inimă pentru că a mai trecut un an. Dar e o zi ce merită cu prisosință sărbătorită cu un tort festiv, menit să ridice moralul și să bucure privirile și papilele gustative ale celor ce se înfruptă din el. Și în fiecare an mă străduiesc să fac ceva diferit, deosebit și bineînțeles, luând mereu în considerare preferințele personale, neapărat trebuie să fie cu muuultă ciocolată. :)) Așa că anul acesta m-am oprit la o combinație de ciocolată, albă și neagră, pe un blat de biscuiți de cacao cu ciocolată, o variantă „la rece”, oarecum, pentru că nu implică deloc folosirea cuptorului. Eu l-am făcut cu o seară înainte, pentru a avea suficient timp să stea la frigider și să se întărească, deși cred că 3-4 ore la rece e suficient. Decorul l-am făcut a doua zi, însă în sine procesul tehnologic e unul extrem de simplu, așa că merită să-l încercați pentru că o să vă placă foarte mult, poate la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie. Și mie mi-a plăcut enorm de mult! :P

Ingredinte blat

  • 200g biscuiți cu cacao simpli fărâmițați (cu robotul/în mojar/cu sucitorul - ce aveți la îndemână)
  • 100g unt topit
  • 50g ciocolată topită
  • 1 lingură rom brun
     Le-am amestecat pe toate și am pus compoziția pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, în care am pus și o folie alimentară, în două straturi, astfel încât să cuprindă atât baza cât și pereții formei (din motive practice și anume să scot mai ușor tortul și să nu risc să se scurgă din formă). Am dat forma cu crusta de biscuiți la frigider până am făcut prima cremă.

Ingrediente strat ciocolată albă
  • 200g ciocolată albă ruptă în bucăți
  • 200ml smântână dulce de frișcă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 4 foi de gelatină (eu am avut Dr. Oetker)
      Am înmuiat foile de gelatină cam 5 minute în apă rece. Ciocolata, smântâna și extractul de vanilie le-am pus împreună pe bain-marie cam 5-6 minute, cât s-au încins și a început ciocolata să se topească, apoi le-am amestecat cu un tel, am pus foile de gelatină pe care le-am scos din apa rece și le-am scurs bine. Am încorporat gelatina amestecând viguros cu telul, astfel încât să nu rămână cocoloașe de gelatină și să se omogenizeze toată crema. Am lăsat-o puțin să se răcorească, apoi am scos blatul de biscuiți de la frigider și am turnat crema peste. Am dat din nou forma la rece pentru aproximativ o oră, cât să înceapă să se întărească.

Ingrediente strat ciocolată neagră
  • 200g ciocolată neagră (74% cacao) ruptă în bucăți
  • 200ml smântână dulce de frișcă
  • 1 lingură rom
  • 1 lingură miere
     Le-am pus pe toate într-un vas pe bain-marie până a început ciocolata să se topească, aproximativ 5-6 minute, apoi le-am amestecat bine de tot cu telul și am lăsat crema deoparte, să se răcească puțin. Am turnat crema peste stratul de ciocolată albă și am lăsat tortul la frigider peste noapte.

Glazura și ornament
  • frișcă (obținută din 100ml smântână dulce de frișcă amestecată cu 1 linguriță cu miere și 1 linguriță extract de vanilie)
  • flori din cremă de unt cu ciocolată (am amestecat cu mixerul 4 linguri de unt moale cu 8 linguri zahăr pudră, 2-3 linguri ciocolată neagră topită și 4 linguri frișcă - cantitatea asta a fost mai mult decât suficientă, ba chiar mi-a mai și rămas)
     A doua zi am pregătit frișca și crema de unt cu ciocolată și am ornat tortul. Nu e musai să-l ornați după modelul meu, puteți face orice glazură, de ciocolată, frișcă etc. Mie așa mi-a plăcut, așa am făcut. :)

     E un tort ciocolatos așa că nu am ce să comentez la el. Gustul? Divin! Aspect? Frumos foc! Concluzie: trebuie încercat măcat o dată!

Poftă bună! 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!