Treceți la conținutul principal

Tort duo de ciocolată


     A venit din nou ziua aceea din an în care, oricât de bine m-aș simți pentru că cei dragi - prieteni, cunoștințe - sunt alături de mine la modul declarativ, am o strângere de inimă pentru că a mai trecut un an. Dar e o zi ce merită cu prisosință sărbătorită cu un tort festiv, menit să ridice moralul și să bucure privirile și papilele gustative ale celor ce se înfruptă din el. Și în fiecare an mă străduiesc să fac ceva diferit, deosebit și bineînțeles, luând mereu în considerare preferințele personale, neapărat trebuie să fie cu muuultă ciocolată. :)) Așa că anul acesta m-am oprit la o combinație de ciocolată, albă și neagră, pe un blat de biscuiți de cacao cu ciocolată, o variantă „la rece”, oarecum, pentru că nu implică deloc folosirea cuptorului. Eu l-am făcut cu o seară înainte, pentru a avea suficient timp să stea la frigider și să se întărească, deși cred că 3-4 ore la rece e suficient. Decorul l-am făcut a doua zi, însă în sine procesul tehnologic e unul extrem de simplu, așa că merită să-l încercați pentru că o să vă placă foarte mult, poate la fel de mult pe cât mi-a plăcut mie. Și mie mi-a plăcut enorm de mult! :P

Ingredinte blat

  • 200g biscuiți cu cacao simpli fărâmițați (cu robotul/în mojar/cu sucitorul - ce aveți la îndemână)
  • 100g unt topit
  • 50g ciocolată topită
  • 1 lingură rom brun
     Le-am amestecat pe toate și am pus compoziția pe fundul unei forme de tort cu diametrul de 18cm, în care am pus și o folie alimentară, în două straturi, astfel încât să cuprindă atât baza cât și pereții formei (din motive practice și anume să scot mai ușor tortul și să nu risc să se scurgă din formă). Am dat forma cu crusta de biscuiți la frigider până am făcut prima cremă.

Ingrediente strat ciocolată albă
  • 200g ciocolată albă ruptă în bucăți
  • 200ml smântână dulce de frișcă
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 4 foi de gelatină (eu am avut Dr. Oetker)
      Am înmuiat foile de gelatină cam 5 minute în apă rece. Ciocolata, smântâna și extractul de vanilie le-am pus împreună pe bain-marie cam 5-6 minute, cât s-au încins și a început ciocolata să se topească, apoi le-am amestecat cu un tel, am pus foile de gelatină pe care le-am scos din apa rece și le-am scurs bine. Am încorporat gelatina amestecând viguros cu telul, astfel încât să nu rămână cocoloașe de gelatină și să se omogenizeze toată crema. Am lăsat-o puțin să se răcorească, apoi am scos blatul de biscuiți de la frigider și am turnat crema peste. Am dat din nou forma la rece pentru aproximativ o oră, cât să înceapă să se întărească.

Ingrediente strat ciocolată neagră
  • 200g ciocolată neagră (74% cacao) ruptă în bucăți
  • 200ml smântână dulce de frișcă
  • 1 lingură rom
  • 1 lingură miere
     Le-am pus pe toate într-un vas pe bain-marie până a început ciocolata să se topească, aproximativ 5-6 minute, apoi le-am amestecat bine de tot cu telul și am lăsat crema deoparte, să se răcească puțin. Am turnat crema peste stratul de ciocolată albă și am lăsat tortul la frigider peste noapte.

Glazura și ornament
  • frișcă (obținută din 100ml smântână dulce de frișcă amestecată cu 1 linguriță cu miere și 1 linguriță extract de vanilie)
  • flori din cremă de unt cu ciocolată (am amestecat cu mixerul 4 linguri de unt moale cu 8 linguri zahăr pudră, 2-3 linguri ciocolată neagră topită și 4 linguri frișcă - cantitatea asta a fost mai mult decât suficientă, ba chiar mi-a mai și rămas)
     A doua zi am pregătit frișca și crema de unt cu ciocolată și am ornat tortul. Nu e musai să-l ornați după modelul meu, puteți face orice glazură, de ciocolată, frișcă etc. Mie așa mi-a plăcut, așa am făcut. :)

     E un tort ciocolatos așa că nu am ce să comentez la el. Gustul? Divin! Aspect? Frumos foc! Concluzie: trebuie încercat măcat o dată!

Poftă bună! 







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …