Treceți la conținutul principal

Altceva dulce cu ... dovleac


   Dacă e duminică e bucătăreală, nu? :)) Astăzi iar m-am băgat în bucătărie pentru o jumătate de zi și încă mai am ceva la cuptor și ceva ce mai trebuie să intre la cuptor. Nebunie, ce să mai ...! Dar până acum am reușit să fac câte ceva și o să încep cu „ceva-ul” ăsta de dovleac, că nu știu cum să-i zic. E un fel de rulou, coca e foarte simplă, dar după câte am observat la fața locului, umplutura trebuie să fie mai puțintică decât am pus eu, dar nu-i bai, voi dacă faceți să luați aminte și să nu repetați ce am făcut eu ;) Până la urmă a ieșit totul bine, dar nu fără emoții, căci am fost nevoită să coc inițial ruloul în foaia de copt pe care am întins aluatul, căci fiind atât de multă umplutură și aluatul fiind destul de moale și din cauza asta lipindu-se de foaia de copt, a trebuit să fac cumva să nu se împrăștie care încotro (da, știu, puteam să pun mai puțină și să mai fac o foaie, dar lenea ... :D ). Eu o să vă spun exact cât și ce am folosit, cu mențiunea că din umplutură trebuie să folosiți doar jumătate de cantitate sau trebuie să dublați cantitatea de aluat și să faceți 2 rulouri.

   Aluat
  • 250g făină de grâu (eu am folosit integrală) + vreo 2 linguri la frământat
  • 125ml apă călduță
  • 3 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 gălbenuș
   Umplutura
  • 1kg dovleac ras
  • 2 linguri (40g) zahăr muscovado light
  • 30g unt (cam o lingură mai plină, așa)
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță cardamon
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 lingurițe apă de flori de portocal
  • 3 linguri de gris
  • 1 cană (140g) stafide înmuiate în apă fierbinte cu puțin rom
  • 1 cană (140g)  migdale rumenite 5 minute în cuptor și tăiate mare
   Pentru uns - 2 linguri cu miere

   Pentru aluat am amestecat ingredientele, am frământat și am adunat aluatul în formă de bilă și l-am pus într-un vas ușor pudrat cu făină, l-am acoperit cu folie și l-am lăsat la cald cam o oră, până am făcut compoziția de umplutură și m-am mai învârtit prin bucătărie să fac curat.
  Între timp zahărul și untul le-am topit, apoi am pus dovleacul ras, coaja și zeama de lămâie, zahărul vanilat, scorțișoara, cardamonul, apa de flori, le-am amestecat bine și le-am lasat la foc mic până s-a înmuiat dovleacul, cam 15-20 de minute. Am adăugat stafidele stoarse bine, migdalele și 2 lingurițe de gris.
   Aluatul l-am întins bine între 2 foi pergament (puteți să mai adăugați puțină făină dacă vi se pare prea moale), în formă dreptunghiulară. Am presărat o lingură de gris peste aluat și am pus compoziția într-o margine, pe lung. Am rulat aluatul cu ajutorul foii  pergament (după cum v-am povestit, l-am lăsat rulat în foaie, că altfel risca să se împrăștie peste tot), l-am pus pe o foaie de copt într-o tavă, și l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit (cam 35-40 de minute). După vreo 15-20 de minute am înlăturat foaia în care era înfășurat ruloul,   l-am crestat în partea de deasupra, l-am uns cu miere și l-am mai dat la cuptor vreo 20 de minute, până s-a rumenit frumos. Când s-a răcit, am tăiat feliile frumușel ... și am gustat ... și mi-a plăcut! :P
   

Poftă bună!



     În timp ce bucătăream, nu cu un ochi critic, ci cu doi ochișori somnoroși, din rucsacul meu de cumpături, m-a supravegheat și supervizat Țițirica mea frumușică, Kittylica, pe tot parcursul procesului tehnologic :D .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

File de somn la tigaie în unt și lămâie

     Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

Gogoși cu maia la cuptor

     Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

     Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so