Treceți la conținutul principal

Altceva dulce cu ... dovleac


   Dacă e duminică e bucătăreală, nu? :)) Astăzi iar m-am băgat în bucătărie pentru o jumătate de zi și încă mai am ceva la cuptor și ceva ce mai trebuie să intre la cuptor. Nebunie, ce să mai ...! Dar până acum am reușit să fac câte ceva și o să încep cu „ceva-ul” ăsta de dovleac, că nu știu cum să-i zic. E un fel de rulou, coca e foarte simplă, dar după câte am observat la fața locului, umplutura trebuie să fie mai puțintică decât am pus eu, dar nu-i bai, voi dacă faceți să luați aminte și să nu repetați ce am făcut eu ;) Până la urmă a ieșit totul bine, dar nu fără emoții, căci am fost nevoită să coc inițial ruloul în foaia de copt pe care am întins aluatul, căci fiind atât de multă umplutură și aluatul fiind destul de moale și din cauza asta lipindu-se de foaia de copt, a trebuit să fac cumva să nu se împrăștie care încotro (da, știu, puteam să pun mai puțină și să mai fac o foaie, dar lenea ... :D ). Eu o să vă spun exact cât și ce am folosit, cu mențiunea că din umplutură trebuie să folosiți doar jumătate de cantitate sau trebuie să dublați cantitatea de aluat și să faceți 2 rulouri.

   Aluat
  • 250g făină de grâu (eu am folosit integrală) + vreo 2 linguri la frământat
  • 125ml apă călduță
  • 3 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 vârf de cuțit cu sare
  • 1 gălbenuș
   Umplutura
  • 1kg dovleac ras
  • 2 linguri (40g) zahăr muscovado light
  • 30g unt (cam o lingură mai plină, așa)
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1/2 linguriță cardamon
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 lingurițe apă de flori de portocal
  • 3 linguri de gris
  • 1 cană (140g) stafide înmuiate în apă fierbinte cu puțin rom
  • 1 cană (140g)  migdale rumenite 5 minute în cuptor și tăiate mare
   Pentru uns - 2 linguri cu miere

   Pentru aluat am amestecat ingredientele, am frământat și am adunat aluatul în formă de bilă și l-am pus într-un vas ușor pudrat cu făină, l-am acoperit cu folie și l-am lăsat la cald cam o oră, până am făcut compoziția de umplutură și m-am mai învârtit prin bucătărie să fac curat.
  Între timp zahărul și untul le-am topit, apoi am pus dovleacul ras, coaja și zeama de lămâie, zahărul vanilat, scorțișoara, cardamonul, apa de flori, le-am amestecat bine și le-am lasat la foc mic până s-a înmuiat dovleacul, cam 15-20 de minute. Am adăugat stafidele stoarse bine, migdalele și 2 lingurițe de gris.
   Aluatul l-am întins bine între 2 foi pergament (puteți să mai adăugați puțină făină dacă vi se pare prea moale), în formă dreptunghiulară. Am presărat o lingură de gris peste aluat și am pus compoziția într-o margine, pe lung. Am rulat aluatul cu ajutorul foii  pergament (după cum v-am povestit, l-am lăsat rulat în foaie, că altfel risca să se împrăștie peste tot), l-am pus pe o foaie de copt într-o tavă, și l-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit (cam 35-40 de minute). După vreo 15-20 de minute am înlăturat foaia în care era înfășurat ruloul,   l-am crestat în partea de deasupra, l-am uns cu miere și l-am mai dat la cuptor vreo 20 de minute, până s-a rumenit frumos. Când s-a răcit, am tăiat feliile frumușel ... și am gustat ... și mi-a plăcut! :P
   

Poftă bună!



     În timp ce bucătăream, nu cu un ochi critic, ci cu doi ochișori somnoroși, din rucsacul meu de cumpături, m-a supravegheat și supervizat Țițirica mea frumușică, Kittylica, pe tot parcursul procesului tehnologic :D .

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!