Treceți la conținutul principal

Clătite americane cu mere, gutui și migdale


   Mi-a rămas din compoziția de plăcintă ceva umplutură și am păstrat-o la congelator până m-am hotărât ce să fac cu ea. Astăzi de dimineață m-am trezit și mi-a venit și ideea. „Ce-ar fi să încerc alt fel de clătite?” Zis și făcut. După ce am făcut o bunăciune de omletă (imediat vine și rețeta la ea), am trecut și la clătite. Și pentru că vroiam ceva cât mai simplu m-am oprit la următoarea combinație:
  • 3/4 cană făină integrală de ovăz
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 1 ou
  • 3/4 cană lapte
  • 2 linguri ulei de rapiță
  • 2 picături extract de stevie, îndulcitor
  • 1 cană amestec mere, gutui rase și migdale cu 1/2 lingură zahăr muscovado dark
   Am amestecat făina cu praful de copt și sarea. Separat am amestecat oul cu uleiul, laptele și extractul de stevie. Am adăugat amestecul umed amestecului uscat și le-am amestecat, apoi am adăugat amestecul de mere, gutui și migdale. Amestecați doar până când ingredientele sunt înglobate, nu amestecați în exces, că nu mai ies pufoase. Apoi le-am pus în tigaie și le-am copt. Eu prefer doar să torn o picătură de ulei (am folosit de rapiță) în tigaie, pe care să-l „întind” cu un șervețel absorbant, să nu fie ulei în exces, că se îmbibă prea mult și ies grăsoase și nu-mi plac. Am lăsat clătita pe o parte până au început să se formeze bule pe suprafața clătitei, apoi am întors-o și am lăsat-o să se coacă încă vreo 2 minute.


   Am făcut așa pentru toate cele 4 clătite care mi-au ieșit. Am turnat peste ele sirop de arțar și am presărat niște nuci tocate și am mâncat una, că prea arătau într-un mare fel :D Și a mers de minune cu cafeluța mea arăbească cu cardamon ;)
Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …