Treceți la conținutul principal

Orez integral cu dovleac


   O bunătate de arome și ceva simplu de făcut și spun eu că un fel ușor, ce merge mâncat așa, fierbinte, în zilele reci de toamnă-iarnă. Se pare că numai asta nu mai făcusem eu din dovleac și am avut noroc să mai găsesc în piață la sfârșitul acesta de săptămână :) Și bineînțeles că am luat o cantitate suficientă pentru a pune la orez și la o mâncărică delicioasă de legume la cuptor, în vasul meu drag de lut și o să urmeze zilele astea și ceva bun cu dovleacul rămas, pe care l-am și copt ;)
   Am purces eu la drum cu 3 fire de ceapă verde pe care le-am tocat mărunțel și le-am înmuiat în ulei de măsline într-o tigaie și la care am mai adăugat și 3 căței de usturoi, la fel de mărunțel tocați. Între timp, am spălat orezul bine și l-am lăsat puțin în apă (am pus cam o cană). N-am lăsat ceapa și usturoiul să șadă singurele prea mult timp, să nu se ardă, și am mai adăugat peste ele cubulețele de dovleac crud, cam 2 căni și jumătate și jumătate de linguriță cu sare, tot atâta chimen, un praf de piper și un vârf de linguriță cu nucșoară. Apoi am adăugat orezul scurs bine de apă, l-am învârtit prin tigaie vreo 2-3 minute și am turnat peste, cât să acopere, supă de legume fierbinte, vreo 2 căni și jumătate, maxim 3, eu am pus ochiometric ( am făcut supa din apă fiartă în care am pus o lingură generoasă de amestec de legume deshidratate, luat de la un magazin naturist, pe care după ce am fiert-o vreo 5 minute am strecurat-o. Față de cuburile de legume din comerț, are avantajul de a nu avea adăugate E-uri, sare și alte bălării. Sunt doar legume uscate și măcinate). Am pus capacul și am lăsat așa, să fiarbă la foc mic până s-a făcut orezul, la sfârșit am luat capacul și am dat focul mai tare, amestecând incontinuu, că mai rămăsese ceva lichid și nu vroiam să-l mai las, să nu se facă orezul terci. Dar am avut grijă să las, totuși, orezul cu un pic de zeamă, că altfel iese uscat și nici așa nu-i bine. Am mâncat o porție de poftă, că tare bine mai mirosea. Puteți încerca rețeta asta folosind orez special de risotto, dar pentru ea o să trebuiască să adăugați supa de legume progresiv, câte un polonic și să așteptați să absoarbă orezul lichidul, apoi mai turnați un polonic și tot așa, până-i gata. La sfârșit puteți rade niște parmezan, dar musai să-l mâncați călduț, că-i tare bun!
Poftă bună!
Direct din tigaie

Și o porție aburindă și aburită :))

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Gogoși cu maia la cuptor

Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute (gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făcut o…

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!