Treceți la conținutul principal

Gratin de conopidă și brocoli


   Nu e bun, e super bun, e demențial! Eu una cu greu m-am oprit să nu termin tot de mâncat. :D  Sos alb, făcut cu lapte înmiresmat, cu multă brânzică - cu mucegai alb, Horezu (cine are pune parmezan) cașcaval (eu am pus din cel de la Covalact), cu o idee de piper alb și nucșoară și un moț delicios din pesmet făcut în casă, cu usturoi și pătrunjel. V-am convins? Eh, gusturile nu se discută :P Eu una vă recomand din toată inima rețeta asta, merge super la o cină ușoară, dar și la o masă de duminică în familie :)

   Ingrediente
  • 1 conopidă medie, curățată și desfăcută în buchețele
  • 1 brocoli mediu, curățat și desfăcut în buchețele
    Conopida de opărește în apă fiartă cu puțină sare timp de 5 minute, apoi se adaugă buchețelele de brocoli și se mai fierb împreună încă 2 minute. Se iau de pe foc și se trec prin jet de apă foarte rece (dacă aveți, folosiți apă cu gheață), pentru a se opri procesul de fierbere. Se dau deoparte până se face sosul de brânză.

   Sosul de brânză
  • 500ml lapte ( 2 căni)
  • 1 ceapă roșie, tăiată mare
  • câteva tulpini de pătrunjel (adică tijele, frunzele vor fi folosite la topping)
  • 4 boabe de piper negru
  • 2 cuișoare
  • 1 frunză de dafin
  • 30g unt
  • 2 linguri făină (eu am folosit integrală de grâu)
  • 2 căni brânză rasă mare (eu am folosit un amestec de brânză cu mucegai alb - La Colline, o bucată de brânză Horezu și o bucată de cașcaval de la Covalact)
  • sare, piper alb, nucșoară -  câte un vârf de linguriță din fiecare, dar verificați și după gust.
   Pentru moț am blenduit niște pâine mai veche, special păstrată pentru pesmet, cu 3 căței de usturoi și frunzele de pătrunjel păstrate.
       Pentru sosul de brânză am combinat laptele, ceapa, pătrunjelul, piperul, cuișoarele și frunza de dafin într-o cratiță medie și am lăsat să dea în clocot, apoi am dat cratița deoparte și le-am lăsat vreo 15 minute să se amestece bine aromele. Apoi am strecurat laptele și m-am apucat de făcut sosul alb. Pentru asta am topit untul, am adăugat făina și apoi am început să torn laptele, amestecând cu un tel bine, bine, până s-a desfăcut făina și s-a făcut un sos omogen. Eu am strecurat și sosul ăsta, să iasă mai cremos, apoi am adăugat brânza, condimentele și am lăsat să mai fiarbă molcom vreo 2 minute.
       Am pus conopida și brocoli într-un vas termorezistent și am turnat peste sosul de brânză, iar pe deasupra am pus amestecul de pesmet. Am dat vasul la cuptor până s-a maronit pesmetul, cam vreo 15 - 20 de minute. Am mâncat o porție taman după ce am scos vasul din cuptor,  cu grijă să nu mă frig la limbă și cu și mai mare grijă să nu îmi mai pun încă și încă o porție, că rămâneam fără mâncare. Așa de bun a fost! :))
    Poftă bună!




    Comentarii

    Trimiteți un comentariu

    Postări populare de pe acest blog

    File de somn la tigaie în unt și lămâie

         Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fi

    Gogoși cu maia la cuptor

         Când mă gândesc la gogoși, invariabil îmi aduc aminte de gogoșile făcute de mamaia mea, întotdeauna într-o cantitate impresionantă (vreo 2 ligheane mari, în care făcea toamna și gemul de prune), ninse cu zahăr pudră, simple sau umplute cu dulceață sau creme felurite, una mai delicioasă decât cealaltă. Nu m-am încumetat să fac până acum gogoși nu din neștiință sau lene, ci doar pentru că acum, deși pofta mă mai încolțește, nu mă încântă ideea de baie de ulei, deși n-ar fi așa o tragedie dacă m-aș rezuma și eu ca omul la 1-2 bucăți (mda, s-o credă mutu' că aș putea să mă mai opresc :)) ). Și apoi nici drojdie n-am mai folosit de multă vreme (cred că se face mai bine de un an), așa că am tot amânat momentul, am găsit substitute ( gogoșelele astea chiar au fost gustoase și rapid de preparat) și tot n-am făcut (de cumpărat nici măcar nu m-am gândit, căci sunt tare mofturoasă la chestiile provenite din bucătăriile stradale). Dar într-un final mi-am luat inima în dinți și am făc

    Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

         Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :)       Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot.       Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul so