Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu mere și gutui


   N-am avut chef de gătit zilele astea, așa că am făcut câte ceva rapid. Am fost la turci (magazinul turcesc) ieri și am luat pastramă de berbecuț, care a mers minunat cu  mămăliguță și am mai avut și niște kebap picant, bun, bun, bun!!!! (tot de la turci). Ziua din an când mănânc și eu așa ceva, că nu mă omor în mod deosebit, dar felul în care prepară turcii carnea asta e pur și simplu minunat! Apoi am dat o fugă și la arabi, să mai iau niște coriandru și chimen (arome divine! - părerea mea :P) și cafea din aia bună, parfumată. Și de prin piață am mai luat niște brânzici bune (de capră, bivoliță și burduf ) și smântânică, care au mers la fel de bine cu mămăliguța pregătită. Nu, poze n-am, nu vroiam să mi se bată obrazul că am declanșat Niagara pe tastaturi :D Dar a fost super bun totul, dacă nu mă credeți, întrebați-o pe soră-mea și al ei soț. Au fost aici, au încercat și ... le-a plăcut :)) .
   După un așa festin, ca de lăsata secului (da, știu, e mâine oficial, dar noi am petrecut ieri), am spus azi să mă întorc la ale mele meniuri mai prozaice și am mai făcut niște hummus (aveți rețeta aici), de data asta cu năut înmuiat peste noapte în apă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu și a doua zi fiert cam vreo oră, niște chifteluțe de năut la cuptor (promit să scriu rețeta cât de curând, mai trebuie să lucrez la ele, că data asta mi-au ieșit puțin cam sfărâmicioase, cred că trebuie să-mi schimb blenderul,  nu prea a făcut treabă bună :P) și niște ficăței la cuptor cu ceapă verde și usturoi, cu sos de vin alb (și rețeta asta o să vină zilele astea). Și desertul bun și gustos, o plăcintă cu mere și gutui, însoțite de migdale parfumate și un stop de scorțișoară, cât să facă amestecul ăsta mai apetisant, dacă se putea așa ceva. Iar am „abuzat” de foile de plăcintă turcești (yufka) pe care le-am mai folosit la plăcinta mea cu brânză și mentă (aici).
   Am avut cam un kilogram de mere și 2 gutui, pe care le-am curățat și le-am dat pe răzătoarea mare, apoi le-am amestecat cu zeama de la o lămâie și 2 linguri de zahăr muscovado dark (mi s-a părut o alegere mai bună, pentru că zahărul ăsta e mai pătrunzător) și o linguriță de scorțișoară. Mi s-a părut că ar merge și un strop pe de esență de vanilie, așa că am pus o lingură. Am mai adăugat vreo 3 linguri de migdale măcinate și cam 100g de migdale pe care le-am rumenit puțin în cuptor și le-am tăiat mare. Am luat foaia de plăcintă și am uns-o cu puțin ulei din sâmburi de struguri, am pus din compoziție pe o margine și am rulat. Pentru că o foaie mi s-a cam flendurit am mai făcut și alte rulouri, dar mai mititele. Le-am așezat pe o foaie de copt, în tavă și apoi le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam jumătate de oră, am scos tava, le-am uns cu puțină miere și le-am mai lăsat vreo 5 minute. Apoi am scos tava de tot din cuptor, am lăsat să se răcescă și am tăiat ruloul cel mare în felii, pe cele mici le-am lăsat așa. Recunosc, n-am putut aștepta să se răcescă complet și am luat o bucată mai mică și am degustat-o ;;) Bună, bună! Bună Mariana! :))
Poftă bună!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …