Treceți la conținutul principal

Coșulețe aperitiv

 
    Încep și eu într-un târziu (nu dați cu pietre, am fost eu în concediu săptămâna asta, dar m-am mai odihnit și eu și am mai avut câte ceva de rezolvat, de aceea n-am fost foarte promptă în a vă prezenta în detaliu rețetele de Crăciun) să vă povestesc despre papa bun făcut cu ocazia sărbătorilor. Poate vor deveni surse de inspirație pentru Crăciunul viitor, sau pentru alte mese îmbelșugate :).
   Rețeta de la care am pornit este aceasta, dar cum pancetta nu folosesc, parmezan nu aveam, am improvizat și s-a dovedit o inovație câștigătoare. Am luat cam 100g mușchiuleț afumat (eu am luat din piață de la un magazin cu produse tradiționale) și l-am tăiat cubulețe. Am amestecat 4 ouă bine bătute cu 3 linguri de smântână (asta nu era în rețeta originală, dar mie mi s-a părut o idee bună să pun :P), am adăugat cubulețele de mușchiuleț, 4 fire de ceapă verde tocate mărunt (mușchiulețul și ceapa le-am rumenit în prealabil într-o tigaie, preț de 1-2 minute și apoi le-am lăsat să se răcorească) și cam 100g brânză fermentată Horezu (dacă aveți, folosiți parmezan) și am condimentat cu piper și nucșoară. Eu cred că puteți ajusta după bunul plac cantitatea ingredientelor folosite. Eu pentru a doua tură am folosit cașcaval de oaie și capră, dar a fost puțin mai sărat, așa că o să mă rezum la Horezu de acum înainte sau un cașcaval mai puțin sărat sau poate o să folosesc o șuncă mai slabă de pui sau de curcan). Într-o tavă de brioșe, pe care am uns-o bine cu unt topit, am pus în fiecare locaș câteva pătrate pe care le-am tăiat din foi de plăcintă (eu am avut unele proaspete, luate de la turci), având grijă să ung fiecare dintre bucățile de foaie cu unt topit. În fiecare dintre „coșulețe” am pus cu lingura din compoziția făcută și apoi am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C tava până s-au rumenit frumos, cam 20 de minute.
Poftă bună!





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …