Treceți la conținutul principal

Plăcintă cu brânză și praz


   În ultimele două săptămâni nu prea am avut starea sufletească necesară să gătesc ceva elaborat (am probleme și cu gătitul unor chestii simple) și  nici acum nu mă animă cine știe ce sentimente pozitive, așa că am preferat să fac ceva simplu. Și pentru că tot zăceau prin bucătărie două fire de praz, am spus să fac ceva cu ele. Și am făcut o plăcintă cu brânză și praz, pentru că mai aveam și niște foi de plăcintă (Bella am avut, dar din cele refrigerate, nu congelate, nu știu de ce, dar îmi plac mai mult).

Ingrediente
  • 150g telemea de oaie
  • 150g telemea de bivoliță
  • 200g urdă de oaie
  • 200g iaurt de capră
  • 2 fire de praz curățate și tăiate mărunt
  • 1/2 linguriță piper
  • 1 vărf de linguriță nucșoară 
  • foi de plăcintă (eu am folosit din tot pachetul 5 foi)
  • 60g unt topit
   Brânza am răzălit-o și am amestecat-o bine cu prazul și iaurtul, până mi-a ieșit așa ceva.


   Apoi am luat câte una, câte una foile și le-am uns cu unt topit cu ajutorul unei pensule, le-am umplut cu amestecul anterior și le-am făcut sul. Eu am preferat să le pun într-o tavă rotundă (am avut una pentru tarte), unsă cu unt și ea, așa că mi-a ieșit ca un melc mare :P  Am uns și pe deasupra cu unt topit și am dat plăcinta la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-a rumenit frumos. Am mâncat și eu, am dat și la alții și ne-a plăcut. Mi-am dat seama când am băgat plăcinta la cuptor că nu am pus ouă în compoziția de brânză, dar știți ceva? Nici nu s-a simțit!
                                                                           Poftă bună!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!