Treceți la conținutul principal

Pui cu legume la cuptor


   Și încă una pentru azi și gata, mai las și pentru mâine, ceva ce n-am mai făcut de mult timp, durează ceva, dar efortul este minim. Și efectul garantat :) 
   Am ieșit eu pe 3 ianuarie la piață și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că parcă trecuseră lăcustele peste tot (n-am mai făcut cumpărături din săptămâna de dinainte de Crăciun, nu vreau să-mi imaginez ce a fost după Crăciun și înainte de Anul Nou). Abia, abia am găsit niște pui, am înșfăcat unul cu vitejie și pe drumul spre casă mi-am trasat sarcinile de bucătărit. Supă cu găluște, mâncărică cu legume și din zarzavaturile din supă și nițică carne (da, am lăsat supa „cheală” de conținutul solid, doar găluștele au rămas să plutească pe acolo și niște frunze de pătrunjel la servire. De ce? Pentru că așa îmi place mie :D ) o salată cu iaurt și usutroi, în loc de maioneză.
   Am disecat artistic puiul, l-am lăsat fără piele și l-am pus în oala mare cu apa și legumele, lăsându-l la foc mic să bulbucească vreo oră și ceva. Am scos pieptul, pulpele și partea cu carne de la aripi din supă (restul le-am lăsat să mai fiarbă până au fost fierte și legumele, n-a mai durat mult) și le-am pus deoparte, să le folosesc la mâncare. 
   Am luat o ceapă roșie și am tocat-o mărunt, așijderea câțiva căței de usturoi (să fi fost vreo 6-7, dar mititei) și i-am călit într-o lingură de ulei de măsline repede, să nu se ardă usturoiul. Am adăugat fâșii de ardei verde și roșu (mai aveam câțiva congelați, o mână, nu prea mulți, dar puteți folosi și proaspeți și în cantitate mai mare), 3 morcovi cruzi tăiați cubulețe egale și un dovlecel mai mare, tăiat și el în cuburi (nu am curățat dovlecelul de coajă, doar la capete și apoi l-am spălat foarte bine) și jumătate de kilogram de ciuperci (champignon), tăiate și ele în sferturi (că erau mari). Le-am învârtit de vreo 2 ori, am pus sare, piper, cimbru, o linguriță de amestec de condimente cu piper (7 piperuri), jumătate de pahar cu vin alb sec, o cutie de rosii tocate în suc (Cirio cu ierburi am folosit eu), amestecată cu jumătate de pahar cu apă, o linguriță cu vârf de pastă de ardei iute și o linguriță de miere. Le-am amestecat și am stins focul. 
   Am așezat carnea într-un vas termorezistent și am turnat amestecul de legume peste, apoi am dat vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, neacoperit, până a scăzut lichidul, maxim jumătate de oră. Pe la mijlocul perioadei de timp, am scos vasul și am mai amestecat pe acolo, să iasă carnea mai la suprafață și să și capete puțină rumeneală. Eu am mâncat-o așa, goală, fără alte garnituri, dar ar merge, cred, un cuscus sau niste orez simplu sau chiar cu o mămăliguță.
Poftă bună!


Și supa de pui cu găluște

Comentarii

  1. poza cu puiul nu arata foarte bine (yice unul care nu mananca pui deloc)
    supa de pui(poza)trebuia luata mai de sus, încadrat toată farfuria, si unghiul mai jos

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …