Treceți la conținutul principal

Strudel cu mere

   

   Și pentru că tot începusem pachetul de foi de plăcintă, cu restul am făcut rapid și niște strudel cu mere, că îmi era poftă de ceva bun și aromat.

   Ingrediente
  • 1kg mere cutățate de coajă și cotor, tăiate cubulețe mici
  • 150g nuci rumenite puțin în cuptor
  • 2 linguri generoase cu miere
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 baton de vanilie 
  • 1 lingură rom 
  • 50g unt pentru călit merele 
  • 50ml ulei din sâmburi de struguri pentru uns foile
  • zahăr brut și scorțișoară pentru decor

       Merele curățate și tăiate le-am călit în unt, am adăugat mierea, romul, păstaia de vanilie pe care am tăiat-o pe lung și am scos miezul cu vârful cuțitului și l-am pus și pe el acolo și păstaia (apoi am scos-o) și scorțișoara, am amestecat acolo până s-au înmuiat merele și a scăzut lichidul aproape în întregime. 




La sfârșit am adăugat și miezul de nucă rumenit puțin înainte în cuptor (eu pun nucile într-o tavă non-aderentă și le bag cam 5 minute în cuptorul încălzit să se rumenească) și am lăsat compoziția deoparte să se răcorească nițel.





   Am luat apoi foile de plăcintă și le-am uns cu ulei, suprapunând la fiecare sul câte 4 foi de plăcintă (fiecare dintre foile suprapuse am uns-o cu ulei), am pus din compoziție și am făcut câte un sul pe care apoi l-am tăiat în câte 3 bucăți. Am mai făcut și 3 triunghiuri, așa de rupere a monotoniei și pentru că îmi rămăseseră niște bucăți rupte de foaie de plăcintă. 







   Am uns fiecare bucată pe deasupra cu puțin ulei și am presărat zahăr brut și scorțișoară, le-am pus într-o tavă pe hârtie de copt și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C până s-au rumenit frumos, 20-30 de minute cu aproximație.









Poftă bună! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …