Treceți la conținutul principal

Ciuperci umplute



   Cine n-a făcut măcar o dată ciuperci umplute? E ceva simplu, gustos şi hrănitor şi chiar poţi să-ţi laşi imaginaţia să zburde veselă în combinații de umpluturi care mai de care mai savuroase.
   Pentru astăzi am ales o umplutură cu slăninuță și brânză în coajă de brad. Am luat niște ciuperci (champignon) cu pălăria mai mare, cam un kilogram cred că am avut (le-am luat la casoletă mare) și le-am dat la o parte codițele, le-am trecut prin jet de apă și le-am uscat cu prosoape de hârtie, apoi am pus într-o tavă o foaie de copt și un grătar și am așezat ciupercile. Am pus în fiecare pălărie câte o bucățică de slăninuță (săru'mâna mătușicii mele dragi care m-a „dotat” cu o bucată de slăninuță bună, ardelenească, de la mama ei, sau tata ei, nu știu dacă era un purcel sau o scrofiță :P), peste am „moțat” ciupercile cu câte o bucată zdravănă de brânză (tocmai am luat ieri de la piață brânză în coajă de brad, parfumată și gustoasă nevoie mare) pe care am sfărâmat-o puțin și am îndesat-o peste slăninuță în pălăriile ciupercilor, am mai măcinat puțin piper negru pe deasupra și am desăvârșit minunea cu un strop de ulei de măsline (eu mă folosesc cu mare drag de un spray pentru a pulveriza uleiul, așa pot doza cantitatea de ulei folosită și chiar se folosește mai puțin) și am dat tava la cuptorul preîncălzit pe la 180-190 de grade C până au început să se înmoaie ciupercile și brânza s-a rumenit frumos (maxim jumătate de oră).
   Am mâncat vreo 3 bucăți după ce s-au mai răcorit puțin, că n-am rezistat și aș mai fi mâncat, dar trebuia să vă arăt și vouă ce-am făcut :P.

Poftă bună! 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …