Treceți la conținutul principal

De Food Revolution Day


   Eu tot mă chinui să le spun oamenilor că nu îți trebuie cine știe ce știință sau îndemânare să faci ceva sănătos și gustos acasă și sper din toată inima ca cei ce mai citesc rețetele de pe aici să se fi convins deja de lucrul ăsta. Și visez eu așa, în sinea sinelui meu, ca măcar pentru cei mici să ne dăm mai mult silința și să-i învățăm de bine în ceea ce privește o alimentație sănătoasă. Și să învățăm și noi, de ce nu? Eu am învățat multe lucruri bune, spun eu, în ultimii 2 ani și tot ceea ce am învățat și am aplicat s-a resimțit atât fizic, cât și psihic și s-a văzut. Rareori mi se mai întâmplă să cad într-un mare „păcat” și acela poartă numele ciocolată :)) Dar având în vedere că asemenea episoade sunt extrem de rare, nici nu mă stresez foarte tare, o plăcere „vinovată” face bine la moral, uneori :P.
   Și am aflat eu cu mare bucurie de ziua asta, eveniment inițiat de Jamie Oliver printr-o campanie susținută a educației în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Dacă vreți să aflați mai multe, trageți cu ochiul aici.
   Nu era nevoie de o zi să fac ceva bun și sănătos, asta o fac mereu :D, dar am spus să marchez și eu momentul într-un fel și am făcut ieri o omletă delicioasă, la cuptor, cu ingrediente sănătoase și gustoase, gata în maxim 30 de minute.
   Am pus într-o tavă mică încinsă cu puțin ulei de măsline 2 fire de ceapă verde tocate mărunt, o cană de dovlecei tăiați rondele (mie îmi rămăsese mijlocul de la niște dovlecei pe care i-am umplut, o să vă povestesc și despre ei săptămâna care vine), o roșie tăiată felii subțiri și le-am lăsat pe foc domol până s-au înmuiat, apoi am turnat peste 2 ouă bătute bine cu puțin lapte, condimentate cu sare și piper și le-am mai lăsat pe foc până s-a închegat partea de dedesubt (am mai ridicat marginile de la omletă și am mai lăsat să se scurgă pe lângă din partea de deasupra). Am pus câteva bucăți de mini-mozzarella pe toată suprafața omletei și am dat tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, în partea superioară a cuptorului până s-a copt omleta și pe partea de deasupra, cam 5 minute, apoi am scos-o și am mai pus câteva felii de telemea de capră cu ierburi și am mai dat-o pentru 2 minute la cuptor. Apoi am scos-o, am mai râșnit ceva piper, am decorat-o cu frunze proaspete de busuioc și am mâncat-o cu lipie graham. 
   Eu am mâncat-o în 2 episoade, dar cred că e o porție suficientă pentru o persoană. Dacă faceți pentru mai multe persoane, măriți cantitățile de ingrediente. Pentru o persoană folosesc la o omletă 2 ouă, deci numărul de ouă crește aritmetic în funcție de numărul mâncătorilor :D Restul ingredientelor le puteți pune după plac și preferință, părerea mea :P.  Mie îmi place și cu ciuperci și cu sparanghel (din păcate la noi tare scump mai e :( ), cu pătrunjel sau mărar sau alte ierburi pe care le am la îndemână, cu telemea, cașcaval, caș sau ce mai găsesc prin frigider. E un mic dejun rapid, gustos, sănătos. Ce să vă mai spun?

Poftă bună! 


O porție a fost jumătate de tavă

Și un prim plan, care, din păcate, nu poate reda și aroma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Somon la tigaie cu broccoli si sparanghel

Pentru că de cele mai multe ori lucrurile simple sunt și cele mai gustoase, când vine vorba de pește, eu una prefer să îl fac cât mai simplu, dar nu refuz și o rețetă ceva mai elaborată din când în când. :) 
     Și pentru că somonul e un pește mult prea gustos și bogat, prefer să îl fac simplu. Iau în general file de somon cu tot cu piele, îl curăț și îl verific să nu mai aibă oase și îl usuc bine cu prosoape de bucătărie. Apoi îl sărez și-l piperez pe ambele părți și îl pun în tigaia bine de tot încinsă, în care am turnat și puțin ulei de măsline, pe partea cu pielea. În funcție de grosimea file-ului îl țin între 5 și 7 minute pe o parte, apoi îl întorc pe partea cealaltă și îl țin cu 1-2 minute mai puțin (4-6 minute). La final îl întorc din nou pe partea cu pielea și storc peste el suc de lămâie și-l mai las 1 minute. Și asta e tot. 
     Așa am făcut și astăzi la prânz, iar lângă am avut o garnitură delicioasă, de un verde care s-a asortat de minune cu rozul somonului.      …

File de somn la tigaie în unt și lămâie

Nu țin minte să fi luat și gătit vreodată somn, sinceră să fiu. Mama ne făcea când eram mici, pane, și dispărea ca prin minune. De când cu toate felurile de pește apărute pe piață, eu una mă simt uneori debusolată, așa că  mă uit după chestii simple, care nu necesită mare filosofie când vine vorba de pregătit, să fie proaspăt și cu puține oase. De aceea, poate, prefer somonul sau păstrăvul, sunt pești cu o carne gustoasă, nu au oase mici și cele pe care le au se scot ușor, se fac repede. Și recunosc faptul că nu m-am documentat din cale afară în ceea ce privește pregătirea altor feluri de pește, așa că am rămas fidelă față de cele anterior menționate (nu am luat în discuție conservele de pește și nici fileul de pește afumat, ele sunt altă mâncare de pește). Așa că ieri, plimbându-mă prin piață, am trecut și pe la pescărie să întreb de pește pentru Crăciun (da, așa sunt eu mai ciudată și m-am hotărât să fac ceva cu pește, că altă carne nu mănânc). Și mi-a atras atenția fileul de …