Treceți la conținutul principal

Paste cu ton și păstrăv afumat



     Tot din ciclul mâncare de alinare pun și pastele. Și dacă e să aleg vreun fel de paste, cu siguranță le aleg pe cele cu brânză sau cele cu pește sau fructe de mare, nu mă întrebați de ce, pentru că-mi plac mie. Cu brânză mi-am mai făcut și cum zilele trecute am făcut o salată de ton, mi-am zis să încerc și un sos cu pește pentru paste, să am o rețetă la îndemână pentru când arde și vreau musai paste și știu cam pe ingrediente să mă bazez (da, am mereu un stoc de produse la îndemână în cazul în care vine vreo calamitate și nu mai ies din casă o perioadă bună de timp :D). Și ca să nu fiu singura care se bucură de așa ceva bun, am chemat-o și pe Ralu, ca degustător de nădejde :D. Am folosit paste cu formă de scoică, pentru că nah, m-am gândit eu că se potrivesc cu peștele. Am fost încântată să descopăr pastele Hutton, paste românești, s-au fiert repede și au rămas ferme și vă mai spun eu (dacă nu mă credeți uitați-vă la ei pe site), au o grămadă de feluri, numai bune de încercat. Întorcându-mă la pastele mele cu pește, ce să vă mai spun, în afară de cum le-am făcut? S-au mâncat, toate, toate, n-au mai rămas decât vasele de spălat.

  Ingrediente (pentru 2 porții de foame moderată, o porție dacă ești mai înfometat sau le găsești irezistibile, caz în care vă recomand  să dublați cantitățile de ingrediente, ba chiar să le triplați dacă dau năvală mai mulți cetățeni dornici de ceva bun și rapid de mâncare)

  • 100g paste Hutton scoici
  • 1 conservă de ton în apă scursă bine (150g greutate neta, adica numai tonul, fără lichid)
  • 50g păstrăv afumat rupt fâșii (aveți grijă să îndepărtați oasele)
  • 20g capere clătite în apă și scurse bine/ cam 1 lingură plină
  • 50g măsline Kalamata fără sâmburi (12-15 bucăți)
  • 3 căței de usturoi
  • 3-4 fileuri de anșoa
  • 2 linguri ulei de măsline 
  • 2 linguri vin alb
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 vârf cuțit sare
  • 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • parmezan ras pentru presărat la final 

     Am umplut pe trei sferturi o cratiță mai mărișoară (cam de 1,5kg) cu apă, am adăugat o lingură de sare și am pus-o la fiert pentru paste. În timpul ăsta am tocat mărunt usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și caperele și le-am pus să se călească cam 1-2 minute într-o  tigaie încinsă în care am turnat uleiul de măsline. Am adăugat păstrăvul afumat și tonul, vinul și zeama de lămâie, le-am amestecat și am dat focul puțin mai tare, să se evapore alcoolul din vin, apoi le-am dat la o parte de pe foc până au fost gata și pastele. Când apa a început să bulbucească am pus pastele la fiert, fix 6 minute. Am pus la loc pe foc tigaia cu sosul de pește, am pus pastele pe care le-am luat cu o paletă, să nu torn toată apa ( și nu, n-am aruncat apa în care au fiert pastele, pentru că mai aveam nevoie de ea), am adăugat sarea și piperul și am mai pus din apa în care au fiert  pastele cam 3-4 linguri. Le-am amestecat pe toate bine, să se prindă unele de altele, cam 2 minute. Nu vă fie teamă să mai adăugați puțină apă din cea în care au fiert pastele dacă vi se pare că nu este suficient sos. Pastele trebuie să aibă sos de ajuns, nu trebuie să fie uscate, că nu-s bune. Pe măsură ce stau, ele mai absorb din sos, de aceea capătă aspectul acela uscat, așa că și mai bine ar fi să fie servite imediat.  Am pus pastele în farfurie și am ras puțin parmezan. Și da, le-am servit imediat, n-am mai stat degeaba.

     Cam asta a fost tot. Bune rău de tot pastele astea cu pește. Dacă nu mă credeți, întrebați-o pe Ralu, ea știe :P. 
     Data viitoare mă gândesc să încerc și niște paste dulci, hmmmm, n-am mai mâncat de-o veșnicie. Mai studiez problema ;). Până atunci ...

Poftă bună!



Ralu și porția ei :)






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…