Treceți la conținutul principal

Tartă cu ciocolată și căpșune


     „Pentru că ciocolata înțelege, nu pune întrebări ridicole” - asta îmi vine mereu în minte când mă gândesc la ciocolată , nu mă întrebați de ce :)). Este cea mai simplă tartă pe care o fac, trebuie să așteptăm un ceas, două până se întărește crema la frigider, dar merită așteptarea. Vă mai spuneam eu la un moment dat, combinația de ciocolată, neagră, cu precădere, cu fructele în general și fructele de pădure în special este, pentru mine, mereu câștigătoare. Nu știu ce e cu atracția asta, dar nici nu mă chinui prea tare să mă gândesc, cel mai bine e să o iau ca atare și să mă bucur de ea oricând am prilejul. Așa am făcut și cu ocazia sărbătorilor de Paște, căci oricât de buni ar fi cozonacii și pasca, parcă nu e meniul dulce complet fără ceva cu ciocolată. Și mă bucur că am ales tarta asta, pentru că a fost de departe vedeta dulciurilor :).

   Aluat crustă
  • 140g făină
  • 115g unt rece tăiat bucăți mici
  • 1 ou
  • 1/8 linguriță sare
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingură rom
  • 1 lingură extract de cafea
     Eu le-am amestecat cu un blender de patiserie manual, dacă aveți și preferați, puteți folosi robotul sau mâna (frecați bucățile de unt cu făina, astfel încât să obțineți un amestec care seamănă cu pesmetul, apoi adăugați restul ingredientelor). Am adunat aluatul într-o bilă, l-am înfășurat în folie alimentară și l-am dat cam jumătate de oră la frigider. Apoi l-am scos și l-am întins în formă dreptunghiulară (l-am întins între 2 folii alimentare, să nu mi se prindă și să-l pot manevra mai ușor), apoi l-am pus în forma de tartă. Ca de fiecare dată, nu am intrat în panică atunci când mi s-a mai rupt aluatul, pentru că l-am reparat rapid lipind bucățile de aluat prin presarea lui. Am citi într-o carte că la acest aluat de tartă merge dat aluatul pe răzătoarea mare direct în formă și apoi presat cu degetele astfel încât să se lipească. Merge de încercat :). Am înțepat aluatul cu furculița, am acoperit tava cu folie alimentară și am dat-o cam 10 minute la congelator. Apoi am copt-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C cam jumătate de oră. Treaba cu înțepatul fucționează să nu se umfle aluatul la copt, dacă nu aveți încredere, puneți hârtie pergament peste aluatul din tavă și peste ea bile ceramice speciale pentru copt sau boabe de orez sau de fasole și coaceți așa. După ce am scos tava din cuptor, am lăsat să se răcească crusta înainte de a turna crema.

   Cremă
  • 200ml smântână dulce de frișcă
  • 200g ciocolată neagră (74% cacao)
  • 1-2 linguri zafăr brun fin
  • 1 lingură brandy
  • 1 lingură rom alb
     Am pus smântâna într-o cratiță, pe foc mic, cu zahărul și le-am lăsat cât să ajungă aproape de punctul de fierbere. Am adăugat ciocolata tăiată în bucăți, am acoperit cratița și am lăsat-o cam 3 minute, apoi am amestecat totul bine, bine, am adăugat și brandy-ul și romul și le-am încorporat. Am lăsat să se răcorească puțin crema, apoi am turnat-o încet peste crustă. N-am folosit-o pe toată, doar cam trei sferturi, din restul am făcut trufe :P, dar asta e o altă poveste.

     Am dat apoi tarta la rece și am decorat-o exact înainte de a o prezenta și mânca, evident. :)

   Decor
  • căpșune tăiate în felii
  • frunze de metă proaspătă
  • ciocolată albă (opțional)
     Am aranjat căpșunele peste tarta răcită, am presărat frunzele mici de mentă și peste am picurat și puțină ciocolată albă topită pe baie de apă. Dacă nu aveți ciocolată albă nu este nici o problemă, puteți să pudrați tarta cu puțin zahăr pudră, puteți pune ciocolată neagră topită sau o puteți lăsa așa, doar cu căpșunele și menta. 

     E desertul meu de vis, are ciocolată într-un strat mai mult decât generos, căpșunele se asortează de minune, fie că o faceți pentru o ocazie specială, fie că o faceți de poftă la sfârșit de săptămână sau când aveți timp, merge de minune și cu siguranță va fi apreciată. A mea a fost! ;)

Poftă bună!




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!