Treceți la conținutul principal

Tort de morcovi




     Am ieșit cu iepurașul la ... mâncat! :)) Păi cum să fie Paște fără iepurași, chiar din morcovi făcut, o bunătate de tortuleț, amuzant ca formă, delicios la gust, unde mai pui că e și mai ușurel. Nu e musai să-l faceți doar cu ocazia sărătorilor, e un dulce potrivit pentru orice ocazie și în orice formă. Eu l-am testat și re-testat și o să-l mai fac cât de curând, poate sub altă formă, pentru că mi-a plăcut foarte, foarte mult. Zău că da! :)

   Ingrediente
  • 200g făină integrală
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță mix de condimente măcinate (cardamon, scorțișoară, anason stelat, cuișoare, ienibahar, piper negru)
  • 1 linguriță scorțișoară măcinată
  • 3 căni morcovi rași
  • 4 ouă
  • 100ml ulei de floarea soarelui
  • 100g miere
  • 50g melasă
  • 100g lapte bătut
  • 1/2 cană stafide înmuiate în rom
  • 1/2 cană migdale rumenite la cuptor tocate mai mare
  • 1 lingură rom
  • 2 linguri apă de portocal
     Am amestecat într-un bol făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele și scorțișoara măcinată. Separat am amestecat ouăle, uleiul, mierea, melasa și laptele bătut și le-am adăugat amestecului de făină. Cu o spatulă le-am omogenizat puțin, apoi am adăugat morcovii rași, stafidele scurse de rom și migdalele. Le-am încorporat, apoi amestecul l-am turnat într-o formă pătrată (20/20) și într-o formă de silicon cu model de iepure. Le-am pus pe o tavă și le-am dat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C. Forma de iepure fiind mai mică, tortulețul a fost gata mai repede, cam după 40 de minute am scos forma din cuptor și am verificat cu o scobitoare dacă e gata. Forma cealaltă a stat în plus cam 25 de minute, în total a stat cam o oră și 5-10 minute, aplicând tot testul cu scobitoarea să văd dacă e coaptă. Le-am lăsat să se răcorească vreo 10 minute, apoi am înțepat suprafața torturilor cu scobitoarea și am îmbibat cu pensula amestecul obținut din rom și apa de portocale. Puteți încorpora cele 2 ingrediente la început, direct cu ingredientele umede, însă eu am vrut să se simtă mai puternic aroma lor, așa că am ales varianta cu îmbibatul la final, cât erau torturile încă mai calde. Am lăsat să se răcească cele 2 tortulețe complet, apoi le-am scos din forme și le-am aplicat următoarea glazură.

   Glazura
  • 2 cutii cremă de brânză (eu am avut o cremă de brânză slabă)
  • 1-2 linguri cu miere (sau zahăr brun pudră)
  • 1 lingură apă de flori de portocali
  • coaja rasă de la o portocală
     Le-am amestecat bine pe toate cu mixerul și am aplicat glazura mai întâi peste tortul pătrat, cam 2/3 din glazură, pe care l-am și folosit ca bază pentru tot ansamblul, apoi am pus iepurele deasupra și cu grijă l-am decorat și pe el cu restul de glazură. Am presărat niște zahăr colorat pentru botic, urechi și alte elemente ornamentale. Bine e să ornați torturile exact înainte de a le servi, căci altfel se mai întărește glazura și nu mai arată foarte frumușel :). 

     De bun e foarte bun, de arătos, e arătos și amuzant, cei mici se vor bucura să vadă tortul iepuraș pe masă, dar puteți folosi compoziția (înjumătățită, dacă nu aveți suficiente forme) pentru a face niște muffinși gustoși sau puteți coace compoziția în forme de chec, în forme rotunde, ce aveți la îndemână și în ce formă vă e mai comod. E o compoziție bogată, parfumată, gustoasă și sănătoasă! Spor dacă o faceți și ...

Poftă bună!



Și iepurașul s-a dat mai aproape să guste bunătatea asta ;)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…