Treceți la conținutul principal

Clătite americane cu banane



 De dimineață (dar nu foarte devreme), m-am trezit sub impulsuri antagonice (să mai stau în pat, să ma trezesc -  ceva de genul acesta), așa că nici micul meu dejun nu s-a abătut de la sentimentele acestea și a ieșit o cooperare fructuoasă (din punctul meu de vedere) între vest și est. „Și-au dat mâna” și s-au completat aromele deosebite ale cafelei arabești, cu cardamon și cele ale clătitelor americane pufoase, îndesate cu câteva felii de banane. Dacă în preparearea cafelei nu a intervenit geniul meu creator :P- cafeaua am luat-o de la un magazin arăbesc, e de la mama ei și are un conținut mediu de cardamon, adică nu-i nici prea prea nici foarte foarte - la clătitele americane nu am putut să mă abțin și le-am dat o mică amprentă personală, nevoită fiind într-o oarecare măsură și de ingredientele avute la îndemână. Am eliminat zahărul, laptele bătut l-am înlocuit cu iaurt (cu conținut normal de grăsime), în loc de ouă am pus același piure din pulpă de mango și mere pe care l-am folosit și la brioșele cu afine, iar în loc de unt am pus ulei din sâmburi de struguri. Mie mi-au placut enorm, m-am răzbunat oarecum pe nereușita clătitelor pe care am încercat să le fac la începutul săptămânii, aceleași clătite americane, dar cu făină de hrișcă - cea mai neinspirată alegere, n-o s-o mai repet decât dacă găsesc o rețetă care îmi promite să nu mai simt gustul ciudat al făinii de hrișcă și în care ingredientele să se lege mai bine. Revenind la dimineața zilei de azi, mi-am umflat burtica cu 2 clatite delicioase (au mai rămas, le donez dacă se află doritori :D) și o cană de cafea aromată. Încercați și voi ;)





 


Ingrediente uscate:
  • 150g făină integrală
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
Ingrediente umede:
  • 250g iaurt
  • 100g piure din pulpă de mango și mere
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală 

În plus : 1 banană mare tăiată felii subțiri

  Se amestecă separat ingredientele uscate și cele umede, apoi împreună până la omogenizare, nu foarte mult. Se adaugă feliile de banană (eu așa am făcut, că nu am avut răbdare să le fac model, cine vrea le poate așeza în tigaie și apoi să pună aluatul de clătite deasupra) și se coc într-o tigaie non-aderentă. Eu așa am făcut, ca să nu mai pun ulei. Nu s-au lipit, dar dacă aveți îndoieli puteți pune puțin unt sau ulei în tigaie sau îmbibați un servețel cu puțin ulei și ștergeți cu el fundul tigăii, astfel nu veți avea surplus de ulei în tigaie.
 Puteți înlocui bananele și cu alte fructe (mere, afine, mure) sau le puteți face simple și le serviți la final cu sirop de arțar sau miere. Se mai pot servi cu lapte, iaurt, cafea, fiecare cu ce are și-i face plăcere. :)

Poftă bună! 


                                    

O duminică frumoasă și liniștită să aveți! 

*Pentru cei cu grijă la siluetă :P, valorile nutriționale/ 100g : 177,17 cal.
                                                                                         6,46g grăsimi
                                                                                         25,23g carbohidrați
                                                                                         4,76g  proteine  

                                                                                     



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!