Treceți la conținutul principal

Dor de Siria

       Duminica dimineață îmi place să-mi savurez cafeaua cu un strop de apa de flori de portocali.
 
 ... Și uneori mi se face dor de Siria. A fost experiența mea cea mai frumoasă de până acum, aici am început să cunosc fascinanta lume a gusturilor, culorilor si aromelor orientale. Minunatul Suuq Al-Hamediya, cu străduțele lui mici și întortocheate, cu nenumăratele magazile de condimente în care puteam să îmi pierd și jumătate de zi, An-Nawfara - cafeneaua de lângă Moscheia Omeyyazilor, unde stăteam la o narghila și o shaworma 'arabiyya adevărată, nu simulacrul de shaworma de pe la noi (personal am fost super oripilată când am văzut monstruozitatea asta de la noi cu titlul de shaworma) și înghețata minunată din lapte, cu melasă și muuuult fistic.
   Vremuri de mult apuse, sper să mai apuc în viața asta să mai ajung măcar o dată în aceste locuri de poveste, despre care o să vă mai vorbesc :)
  Cuprinsă fiind de nostalgia acestor vremuri, mi s-a făcut poftă și de ceva specific Orientului Mijlociu, un condiment numit za'atar. Dacă vă plimbați prin Liban, Siria sau Iordania, aveți toate șansele să vă întâlniți cu variante ale acestui condiment, cu care mă delectam, culinar, în diminețile petrecute la Damasc și pe care îl mâncam invariabil cu ulei de măsline și pâine arăbească (pita) . Am ales să fac două variante, una simplă,  și o altă rețetă , cu mai multe ingrediente,   pe care am mai adaptat-o puțin  .




Za'atar (1)

Ingrediente:
  • 2/3 de cană cimbru uscat  
  • 1/3 de cană sumac*
  • 1/4 cană semințe de susan
  • 1/2 linguriță sare
sumac* - este un condiment cu gust ușor amărui pe care îl puteți găsi la magazinele arăbești sau (cum am avut eu noroc) la cele turcești.

    Se pun toate ingredientele într-o tigaie, pe foc și se amestecă încet toate condimentele circa 2-3 minute (cât să prindă viață toate aromele), apoi se pune amestecul obținut într-un borcan închis ermetic. Se poate păstra în felul acesta și până la 1 an, în frigider.




Za'atar (2)

Ingrediente:
  • 1/2 cană sumac 
  • 2 linguri cimbru
  • 2 linguri măghiran 
  • 1 lingură susan (prăjit 1 minut într-o tigaie fără ulei)
  • 1/2 linguriță sare
 Se amestecă toate ingredientele și se pun într-un borcan închis ermetic.



     
 
 Astăzi n-am mai avut răbdare și am încercat și o rețetă de pita, o să mai perseverez până îmi iese așa cum vreau (o să vă relatez mai în amănunt povestea pitei cu altă ocazie), am amestecat puțin za'atar cu ulei de măsline și am uns o bucată de pită și ....

     

... asta a ieșit :)

  Poftă bună!

Un last edit, să vedeți și o bucată din pita simplă, fără nimic pe ea

Și un și mai last edit: za'atarul îl puteți amesteca cu puțin ulei de măsline și ungeți cu el pâinea (de preferat pita sau lipie arăbească) și astfel se servește la micul dejun, sau se folosește pentru a condimenta aluatul de pâine- e un fel de pizza arăbească, numită manaqeesh, mai este folosit la condimentarea puiului sau se presară peste hummus, se mai mănâncă cu labneh (un iaurt arăbesc mai gros, uscat și cremos).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…