Treceți la conținutul principal

Dovlecei umpluți cu bulgur



     Ceva bun, simplu, relativ rapid de făcut și din punctul meu de vedere un fel ușor, de vară, bun de savurat atât la un prânz frugal, cât și la cină. E bun și pentru o zi de post sau pentru orice meniu vegetarian sau chiar vegan. Dacă vreți să nu folosiți cuptorul, folosiți umplutura ca salată

Ingrediente
  • 3-4 dovlecei medii tăiați pe lung și curățați de semințe (eu i-am scobit cu o linguriță)
  • 1 cană bulgur fin
  • 2 căni apă fierbinte
  • ulei de măsline (în total eu am folosit vreo 3 linguri)
  • pastă de ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 fire de ceapă verde
  • 3 căței de usturoi pisăliți
  • 1/2 linguriță chimion măcinat
  • sare
  • roșii uscate la soare hidratate (le puneți într-un bol și puneți apă fierbinte peste ele și le lăsați vreo jumătate de oră) și tocate mărunt - dacă preferați roșiile uscate în ulei, renunțați la jumătate din cantitatea de ulei menționată
  • semințe de dovleac (eu am pus cam 50 de grame, la fel, puteți pune în cantitatea dorită)
  • zeamă de lămâie (1lingură)
     Bulgurul se pune într-un vas și se toarnă peste el un amestec făcut din apa fierbinte, pasta de ardei iute, sare și 2 linguri ulei de măsline. Se acoperă vasul și se lasă cam 5 minute, să absoarbă din apă, însă nu trebuie să fie perfect făcut, întrucât va mai sta la cuptor. Se toacă mărunt ceapa verde, pătrunjelul și roșiile și se adaugă bulgurului înmuiat. Se mai pun usturoiul și chimionul măcinat, semințele de dovleac și zeama de lămâie amestecându-se cu o furculiță. Gustați să vedeți dacă mai trebuie sare, umpleți dovleceii cu această compoziție și așezați-i într-o tavă pe hârtie de copt unsă cu puțin ulei de măsline, turnați puțină apă în tavă, mai stropiți puțin și dovleceii cu ulei de măsline și dați la cuptorul preîncălzit până dovleceii sunt moi, după gust, mie îmi plac mai crocanți, așa că i-am lăsat vreo 20-25 de minute. Pentru a scurta timpul de preparare, puteți opări dovleceii în apă clocotită cu puțină sare, fierbându-i 2-3 minute. Dacă faceți așa, timpul în care țineți la cuptor dovleceii se mai micșora, la 10-15 minute. Puteți folosi umplutura pentru roșii, ardei, vinete sau ca salată, ca garnitura, cu iaurt sau cacik/tzatziki - salată de iaurt cu usturoi, mărar sau mentă.

Poftă bună! 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Ciocanele marinate la cuptor

Rumene, crocante, fragede de ți se topesc în gură ... Ce ziceți? Ați încerca? Eu am mâncat :P Și mi-au plăcut mult de tot. Nu știu dacă din cauza faptului că n-am mai mâncat de mult timp pulpe sau chiar sunt așa de bune pe cât mi s-au părut mie. Și pentru că mai trebuie din când în când să fac câte o dedicație, pentru că îi știu pe câțiva dintre voi, cei care urmăriți nebunelile mele culinare, rețeta asta e pentru Dan Marcoci (salutare!) - sper să faci și tu și chiar te rog, spune-mi cum ți-au ieșit și dacă ți-au plăcut :)
Aveți nevoie de:
ciocănele de pui - eu am folosit o cutie care avea 7 bucăți1 lingură de miere1 lingură sos de soia1 lingură sos Worchester (eu am folosit din cel de la Fuchs)1/2 linguriță cardamon1/2 linguriță nucșoară2 linguri ulei de arahide 1 praf  de piper     Am spălat bine ciocănelele, le-am uscat cu prosoape de bucătărie și le-am pus într-o pungă cu fermoar. Am turnat peste amestecul de sosuri și condimente și le-am agitat bine, bine, apoi le-am lăsat pe…