Treceți la conținutul principal

Unt aromat

Mi-am amintit că am văzut undeva niște rețete cu unt „îmbunătățit” să-i spun în felul ăsta, care poate fi folosit la diverse produse pentru a da savoare și aromă. Și cum eu sunt cea mai mare partizană a mâncării savuroase, mi-am spus că merită să am la îndemână așa ceva pentru vremuri de restriște, când mi se pune piticul să fac un pește, spre exemplu și cât de minunat i-ar sta lui cu puțin unt înmiresmat pe deasupra ... Pauză din expunere pentru a spera în cuvinte că nu-s atât de plictisitoare încât să vă dau starea pisicii mele, care de când m-am așezat la calculator a luat poziția pe burtă și acum sforăie de îmi tulbură șirul gândirii :)) Revin ... Și ce aromă mai pofticioasă poate exista, decât aceea de pâine proaspăt scoasă din cuptor cu unt înmiresmat ...
Așa că, bălind copios în gând la asemenea fantasmagorii, am început să sap în vasta colecție, după niște amestecuri „aromate” de unt. Și m-am oprit la trei feluri, care mi-au făcut mai mult cu ochiul (minții):
- Unt cu tarhon
- Unt provensal
- Unt cu ierburi aromatice

Pentru primele două am făcut cantitate mai mică, la fiecare am folosit doar jumătate de pachet de unt, pentru untul cu ierburi am folosit un pachet întreg. Atenție! Untul pe care îl vom folosi trebuie ținut la temperatura camerei, astfel încât să fie ușor de amestecat.
Acestea sunt ingredientele pe care le-am folosit



Unt cu tarhon

Ingredinete:
  • 1/2 pachet de unt
  • 2 linguri de tarhon tocat fin
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • sare și piper
Se amesteca untul cu tarhonul, zeama de lămâie, se asezonează cu sare și piper după gust.



Se pune untul pe o folie alimentară și se ruleză, dându-i forma unui sul.




Unt provensal
Ingrediente:

  • 1/2 pachet de unt
  • 2 linguri de măsline negre tocate mărunt
  • 1 1/2 lingurițe rozmarin tocat fin
  • 1 linguriță usturoi tocat mărunt
  • 1 linguriță piper măcinat
Se amestecă ingredientele, se pune untul pe o folie alimentară și se rulează în formă de sul.













Unt cu ierburi aromatice
Ingrediente:

  • 1 pachet de unt
  • 1 lingură frunze de pătrunjel tocate mărunt
  • 1 lingură mărar tocat mărunt
  • 1 linguriță tarhon tocat mărunt
  • 1 linguriță rozmarin tocat mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați mărunt
  • 1/2 linguriță de sare
Se amestecă toate ingredientele, se pune untul pe o folie alimentară și se rulează în formă de sul.













Last edit: Dedic aceste rețete Găbiței, cu mulțumiri pentru ajutorul acordat în aranjarea frumoaselor fotografii la locul lor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macarons cu vanilie (rețeta Pierre Hermé)

Minunile astea delicate, delicioase și la mare căutare în ultima vreme pot fi cea mai frumoasă experiență a unui bucătărist sau cel mai îngrozitor coșmar. Am experimentat ambele stări, recunosc, și mă pot mândri cu o încăpățânare remarcabilă, având în vedere că după multele dezastre experimentate nu m-am dat bătută și am așteptat momentul fericit în care, datorită unui cuptor potrivit pentru a coace asemenea bunătăți, am reușit să fac minunățiile prezentate cu mare fală astăzi. Am citit multe rețete, de testat am si testat câteva, însă după lupte seculare, m-am hotărât să rămân fidelă rețetei tatălui macaronilor, Pierre Hermé, a cărui carte, Macarons, am primit-o în dar de la o dragă prietenă. Dacă nu sunteți în temă cu merengul italian și nu aveți la îndemână cele necesare, s-ar putea să nu vă încumetați să faceți rețeta asta, dar ar fi păcat, pentru că ies, într-adevăr, niște macaroni deosebit de buni, cu care veți impresiona degustătorii cu siguranță. Eu le-am făcut testarea …

Focaccia cu măsline, anşoa, roşii, sumac şi oregano (cu maia)

Nu mai e nevoie să vă povestesc despre pasiunea mea pentru pâinea cu maia. De doi ani, de când îmi cresc maiaua, rare au fost ocaziile când am mai căzut în păcat şi am mâncat altfel de pâine. Pasiunea s-a extins într-atât, încât am început să folosesc maiaua şi în alte reţete, cu un rezultat minunat, de cele mai multe ori, căci nu vă mint, am mai avut parte şi de ceva dezamăgiri, dar asta este ... din greşeli învăţăm, nu? Şi mi s-a pus mie aşa pata acum o săptămână şi am făcut o focaccia. Bună rău, dar mi-am scris procentele pe o foaie care a intrat în pământ, nu alta, aşa că ieri, când mai avea puţin prefermentul meu până să ajungă în maxim, ia reţeta de unde nu-i. Pfeeeeew! M-am enervat eu cu o enervare mare şi am luat calculatorul să născocesc altă reţetă. Ştiu că în focaccia se mai pune zahăr şi ulei, însă eu am păstrat reţeta de aluat fără adaosuri, ulei am pus doar în tavă şi pe deasupra, căci asta e minunea la focaccia şi ceea ce îmi place mie nespus, şi anume crusta delici…

Crap la cuptor cu usturoi

E o rețetă super rapidă, delicioasă și aspectuoasă. Aveți nevoie de:
crap, o bucată fără cap, fără coadă, eviscerat, curățat și crestatsarepiper boabecâțiva căței de usturoi (eu am pus vreo 4), tăiați feliuțecimbru (eu am folosit proaspăt)ulei de măsline (o lingură)1 lămâie vin alb sec, cam 100mlCrapul se spală și se usucă cu prosoape de bucătărie, se sărează și se lasă cam jumătate de oră la frigider. Apoi se introduc în crestături și în interiorul peștelui feliuțele de usturoi, boabele de piper, feliuțe de lămâie și cimbrul. Se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Cînd este aproape gata se stropește cu vinul și se mai lasă 5-10 minute. În total stă la cuptor 20, maxim 30 de minute. Și arată cam așa când e gata:



Merge cu  mămăliguță și un mujdei cremos. Iar pentru o savoare și mai mare, puteți pune puțin unt aromat peste el la servire ;)

Poftă bună!